Det er ikke mange ting du trenger for å lage god is selv.
Kaker og godis

Noen tips når du skal lage egne ispinner

4 comments

Å lage egne ispinner er en enkel og trivelig affære når du har det du trenger. Det er mange av dere som har spurt om diverse ting etter de siste ispinneoppskriftene, så her er forhåpentligvis noen gode svar.

Jeg skal ikke skryte på meg å være ispinneekspert riktig enda, men jeg gjør meg stadig vekk noen erfaringer som jeg tenkte det kunne være fint å samle på et sted, så dere ikke trenger å lete gjennom en bunke oppskrifter for å finne svar. Dere skal heller ikke se bort fra at denne oppdateres etterhvert.

Iskremmaskin eller ikke iskremmaskin

Jeg har ikke iskremmaskin. De er fine, de er fancy, og det er helt garantert enda enklere å lage sabla god is med en iskremmaskin, men det aner meg at de færreste av dere som leser har en iskremmaskin som sitter og støver ned i et skap, så da ville jeg først se om jeg fikk til å lage is uten iskremmaskin, før jeg eventuelt kjøper meg en og prøver med.

Det en iskremmaskin gjør, er at den rører samtidig som den fryser ned. Det er da den superkremete konsistensen skjer. Da er det lettere å bruke allslags plantemelk. Men – de koster endel penger, og de tar stor plass. Og noen ganger vil man jo bare at det skal være enkelt, og blir godt samtidig, sant?

Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk - uten iskremmaskin!

Plantemelk

Foreløpig har jeg begynt å teste bare med ulike varianter av kokosmelk. Den er tykk og kremete fra før av, og har et høyt fettinnhold slik at den ikke flaker seg når den fryser. Jeg har prøvd vanlig kokosmelk, 100% kokosmelk og kokoskrem, og foreløpig favoritt er Blue Dragons Coconut Cream. Det blir en så utrolig deilig kremete ispinne av den! Jeg har kjøpt den både på Meny og Kiwi.

Ispinneform

Flere av dere har spurt om ispinneformene jeg bruker. De er fra Onyx, og finnes både i disse firkantene formene og et par andre, rundere typer. Av norske nettbutikker fører både Bee Organic og Fat og Fe disse. Formene er i rustfritt stål, kan vaskes i maskin (med unntak av silikonrundingene som holder pinnene på plass). Onyx har også en veldig fin isbitform.

Det er ikke mange ting du trenger for å lage god is selv.

Ispinner uten ispinneform

Det er heldigvis ikke slik at man må kjøpe ispinneformer for å lage ispinner. Du kan basically bruke alt som har en form som kan eller ikke kan minne om ispinner. Store isbitformer, shotglass, kaffekrus – you name it. Alt du egentlig trenger er pinnene, som selges på en rekke butikker. Med litt kreativitet får du pinnene til å være der de skal være. Enten ved å la isen stå i fryseren en times tid før du dytter pinnene nedi, eller finne på noen kreative løsninger for å holde dem på plass fra starten av. Folie, andre pinner, hyssing – kjør på!

Det er ikke mange ting du trenger for å lage god is selv.

Holdbarhet

Is er ferskvare. Spesielt om du lager de i former uten lokk, slik at de står eksponert i fryseren. Jeg anbefaler å spise opp disse i løpet av en ukes tid, det bør ikke være så vanskelig. :)

Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk - uten iskremmaskin!

4 Comments

  1. Takk for mange nyttige tips! Jeg lurer på hvor høye formene i stål er (med ispinne i)? Hilsen en med altfor liten fryser.

    • Åh, det er jeg litt usikker på! Sjekk produsentens side, kanskje det står der?

  2. Jeg har laget konvensjonell iskrem både med og uten iskremmaskin, og min erfaring var faktisk at isen jeg måtte røre i med håndkraft og pleie utover kvelden fikk bedre og mykere konsistens og mindre iskrystaller enn isen jeg kjørte i iskremmaskinen.
    Just saying!

    • Interessant! Kommer kanskje litt an på maskinen også? Skal innrømmes at en slik prosess over en hel kveld går langt utenfor min tålmodighet… ;)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.