Lag en frisk og sunn italiensk pastasalat til middag!
Salat

Italiensk pastasalat med squash og tomater

10 comments

Det kjekke med pastasalater er at du kan kalle det en pastasalat nesten uansett hva. Det er hvertfall det jeg ble enig med meg selv om etter en lengre tankerekke.

Vegansk
Mengde: 2 porsjoner

Arbeidstid: ca 30 min

Det er ikke barebare dette med å gå rundt og lure på ting om mat, altså. Neida, så ill er det ikke, men i dette tilfellet hadde jeg tusen spørsmål til meg selv, og omtrent ingen svar. Tankerekka gikk omtrent som dette:

Hva er det som gjør at en pastasalat er en pasta-salat?

Må det være faktisk salat i en pastasalat? Hvem har bestemt det?

Hvis det ikke er salat i den, er det bare.. pasta, da?

Er det fortsatt en pastasalat om det er varme ting i den?

Hvis det er det, hva er forskjellen på pastasalat og bare… pasta, da?

Dere skjønner greia. Jeg har aldri påstått at jeg ikke har en tendens til å overtenke ting. Verken stort eller smått. Svarene ble omtrent slik: Who cares, who cares, who cares, ja, who cares.

Det er med andre ord jeg som har bestemt at dette er en pastasalat. Fordi den har pasta. Fordi den har grønnsaker. Om enn varmebehandlet. Fordi den har en dressing. Og fordi den kan spises både varm og kald uten at det kalles restemat.

Jeg elsker å ovnsbake grønnsaker. De får en helt annen smak. Flere lag, flere dimensjoner. Det naturlige sukkeret i dem karamelliseres fra innsiden og blir umami-pow-wow, og de trekker til seg krydder. Så her er det ovnsbakt squash og cherrytomater, havre-fusilli, og den italienske dressingen som er the main ingredients. På toppen der er det litt kalamataoliven, litt rå rødløk (om du ikke liker den rå, kan du sautere den raskt i litt olivenolje før du blander den inn), litt Not Parmesan, og litt pinjekjerner og basilikum.

Vi ble mette. Den var sånn passe varm uten å være kald. Den var god. Vi bestemte at det er en pastasalat. Og den eneste grunnen til at den heter italiensk er fordi den har italiensk dressing i seg, så får det heller være at den italienske dressingen i praksis er fra USA. Der går grensa for kverulering. Selv for meg.

Lag en frisk og sunn italiensk pastasalat til middag!

Italiensk pastasalat med squash og tomater

200 gram fusilli eller annen småpasta, gjerne fullkorn/havre
1 squash
1 beger cherrytomater
1/4 rødløk
10-15 kalamataoliven
2 ss pinjekjerner
2 ss Not Parmesan eller annen ost
2-3 ss italiensk dressing, helst hjemmelaget
Frisk basilikum
Olivenolje
Salt og pepper

Kok pasta etter anvisning på pakken, og lag italiensk dressing og eventuelt Not Parm. Om du lager disse selv, lag litt ekstra og ha på glass, så har du raske middager resten av uka.

Del squashen i terninger og tomatene i to, og legg dem utover et bakebrett. Risle over litt olivenolje, salt og pepper, og sett brettet i ovnen på 200 grader. La det stå i 10-15 minutter, til grønnsakene er møre og gyldne i kantene.

Skyll pastaen raskt i kaldt vann når den er ferdigkokt, og ha den over i en bolle. Rør inn finhakket rødløk og dressing, før du vender inn squash- og tomatbitene sammen med grovhakket oliven.

Fordel over i boller før du har over litt basilikum, Not Parm, og pinjekjerner.

Lag en frisk og sunn italiensk pastasalat til middag!

10 Comments

 1. Selv om jeg ikke er vegetarianer så må jeg innrømme at jeg får vann i munnen av å lese flere av innleggene dine. Denne pastasalaten ser helt fantastisk ut :) Takk for flott inspirasjon gjennom bloggen din!

  • Hei! Så hyggelig å høre! Veggismat er heldigvis ikke forbeholdt veggiser, og god mat er jo bare god mat, uansett hva den inneholder. :)

 2. Åå, denne så helt nydelig ut! Må prøves ut i sommer :-)

 3. En veggis og en ikke-veggis har nå spist denne til middag og begge er kjempefornøyde og mette! Denne var super, skal definitivt lage den igjen!

 4. Pingback: 10 favoritter: Pastaoppskrifter • Green Bonanza

 5. Silje

  Hei Mia! Jeg er ikke så veldig fan av oliven, men regner med salaten vil “mangle” noe hvis jeg bare dropper det. Har du noen tips til om jeg kan erstatte oliven med noe? :)

  Takk for masse god inspirasjon!

  • Hei! Neida, den vil egentlig ikke det, de bakte grønnsakene sørger for masse smak og umami på egenhånd. Går fint uten :)

 6. Jofrid

  Denne ser så god ut! Jeg vil gjerne lage denne til en kurvfest med ca 20 personer, men er litt usikker på mengden. Tror du det er nok å doble oppskriften? :)

  • Det kommer jo helt an på hvor mange personer/porsjoner det er meninga at den skal dekke, så det er litt vanskelig å svare på! Én porsjon pasta regnes som ca 100 gram, så du kan jo regne derfra :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.