Uten melk, uten smør, laktosefri og vegansk, uten raffinert sukker - en veldig, veldig god hjemmelaget karamellsaus!
Kaker og godis

Vegansk karamellsaus

Nivå Medium 4 comments

Går det an å lage en tykk, fløyelsmyk saus med søt, deilig karamellsmak – helt uten at det er et lass med fløte og smør involvert? Svaret er et høyt, rungende og halleluja-aktig OH YES.

Vegansk, uten raffinert sukker
Mengde: ca 2 dl ferdig karamellsaus
Arbeidstid: ca 1 time

Jeg skal innrømme det først som sist, den første gangen jeg tenkte tanken om vegansk karamellsaus tenkte jeg nope. Det kommer ikke til å gå. Selve essensen av karamellsaus er jo fløte og smør, kombinert med masse raffinert sukker. Tre ting som jeg prøver å kutte ut fra kostholdet mitt. Ikke at jeg spiser karamellsaus med skje til vanlig, men noen ganger.. Noen ganger er det lite som er bedre enn en klatt karamellsaus på isen eller kaka.

Uten melk, uten smør, laktosefri og vegansk, uten raffinert sukker - en veldig, veldig god hjemmelaget karamellsaus!

Så hvorfor ble det karamellsaus allikevel, når jeg hadde bestemt meg for at jeg ikke trodde det gikk an? Vel. Jeg har jo hatt dette isprosjektet mitt, da. Og ting har en tendens til å eskalere når jeg gjør prosjekt av det, så her sto jeg på hytta.  Med iskremprosjekt. Med kokoskrem. Med kokosblomstsukker. Med kokosolje. Tre gange kokos, det må det vel gå an å lage karamellsaus av, si? Logisk som få.

Neida. Joda. Jeg har lest en hel del oppskrifter i det siste, og har sett flere som har laget karamellsaus basert på kokosmelk. Det er tydeligvis like mange måter å gjøre det på som det er å… gjøre noe mange på måter på, så jeg tenkte ok, andre har gjort det før. Jeg får det sikkert til. På min måte.

Jeg ville bruke kokosblomstsukker istedet for vanlig sukker. En ting er at det er veldig finmalt og lett i konsisntesen og derfor smelter mye lettere (det kommer vi tilbake til straks), men det smaker faktisk litt karamell helt naturlig. Jeg kan bare gjette, men jeg tror det har noe å gjøre med måten det tilberedes på. Veldig mange frukter og grønnsaker blir jo nettopp karamellisert når de blir varmebehandlet, og det skjer nok med kokosblomsten også, når den blir til sukker.

Uten melk, uten smør, laktosefri og vegansk, uten raffinert sukker - en veldig, veldig god hjemmelaget karamellsaus!

Når man lager klassisk karamellsaus (jeg har en gammel oppskrift på det også), smelter man først sukker i kjele, før fløte røres inn og kokes opp, og til slutt røres smør inn. Det er høy varme, potensielle brannskader, og – unnskyld meg – veldig mye melkefett involvert. Denne gangen lot jeg kokosmelka og kokossukkeret koke opp sammen på svak varme til sukkeret løste seg opp, for å så la den koke på svak varme og redusere – og karamellisere – til kontinuerlig røring for at ingenting skal brenne seg. Deretter rørte jeg inn kokosolje. Den ekstra prikken over i’en er bruk av vaniljestang og havsalt for smak.

Da blir det faktisk vegansk karamellsaus. Den er kremete. Den er glatt. Den er mild. Den smaker karamell, vanilje og en dæsj salt. Den smaker veldig lite kokos. Og alle kan få til dette, det eneste du trenger er litt tålmodighet. Og kokosblomstsukker. Det får du tak i på helsekost.

Uten melk, uten smør, laktosefri og vegansk, uten raffinert sukker - en veldig, veldig god hjemmelaget karamellsaus!

Vegansk karamellsaus

1 boks kokosmelk (ikke light – jeg brukte økologisk)
4 ss kokosblomstsukker
1/2 vaniljestang (evt 0,5 ts vaniljepulver)
1 ss kokosolje
0,5 ts maldon havsalt eller annet flaksalt

Finn frem en medium stor, tykkbunnet (viktig!) gryte, og rør sammen kokosmelk og kokosblomstsukker i den. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene, og ha både frøene og stangen oppi gryta. Rør kontinuerlig over medium varme til det koker opp. Pass på så det ikke brenner seg, da er du fortapt og må begynne på nytt.

Her starter altså tålmodigheten, for så snart dette er kokt opp, skrur du ned på lav/medium varme, og lar det småkoke mens det reduseres til omtrent halv mengde. Det er her magien skjer, og du må bare pent stå der og røre. Fra bunnen. Rolig røring, ikke visping. Du vil merke at sausen etterhvert tykner. Den vil også bli tykkere i kjøleskapet, og hvor sterk den blir avhenger av hvor lenge du lar den koke. Min kokte i omtrent 30 minutter, og er mild, men tydelig i smaken.

Omtrent slik så min ut da den var ferdig redusert, og fortsatt varm:

Ta kjelen av varmen når sausen er redusert og gylden i fargen, og fisk ut vaniljestangen. Rør inn salt og kokosolje, og la den bli lunken i gryta, før du har den over i et tett, rent glass.

Sausen vil tykne ytterligere i kjøleskapet – min ble også litt lysere i fargen.

Uten melk, uten smør, laktosefri og vegansk, uten raffinert sukker - en veldig, veldig god hjemmelaget karamellsaus!

4 Comments

  1. Marte

    Holdbarhet?

    • Jeg har hatt min stående i opptil tre uker uten problem, men da er det avgjørende at den oppbevares på rene glass som holdes bakteriefrie hvis den skal spises underveis.

  2. Går det an å bruke vanlig sukker/brunt sukker i denne?

    • Jeg har ikke prøvd, men brunt sukker og kokosblomstsukker kan stort sett brukes om hverandre.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.