Lag din egen, veganske ranch-dressing - perfekt til salat og som dip!
Saus, dipp og topping

Ranch-dressing

13 comments

Javisst, ferden gjennom la oss ta flaskedressingen tilbake gjennom å lage den sjæl-universet fortsetter, den. Denne gangen: Ranch!

Vegansk
Mengde: ca 8-10 porsjoner, ettersom hvor mye du bruker pr gang
Arbeidstid: 10 min

Jeg vet ikke helt hva som kickstartet denne korte rekka med dressingoppskrifter, men det kan jo ha noe å gjøre med at jeg for det første spiser ganske mye salat til middag nå i sommerhalvåret og dermed trenger noe å dynke den i, og for det andre, at jeg stadig vekk står foran ferdigdressinghylla og tenker BUT WHY?

Det gjør jeg jo forsåvidt ganske ofte. But why, ferdigstekte pannekaker? But why, aioli på glass? But why, ferdiglaget potetmos i frysedisken? BUT WHY, BUT WHY, BUT WHY?

Kanskje dette er et ytterpunkt av min evigvarende agenda om å få folk til å skjønne at å lage mat hjemme betyr at det 1) går raskere, 2) er billigere i det lange løp, og det viktigste av alt, nemlig 3) at det smaker himla mye bedre. Vi kan si det sånn.

Forrige runde tok jeg for meg italiensk dressing, etter å ha innsett at jeg lagde grimaser av å se italiensk dressing på flaske. Hva skjedde liksom, med dressingen, som gjør at folk som faktisk liker mat og liker dressing rynker på nesa bare av å se navnet på flaska? Stakkars dressingen. Denne runden er det altså den legendariske ranchdressingen. Her hjemme har den vel ikke hatt like ekstremt fotfeste, men om du leser amerikanske matsider, florerer det av ranch. Og til min store forskrekkelse: Flaske-ranch.

Som vanlig når jeg får disse greiene for meg, begynner jeg å google. Hvor kommer ranch-dressingen fra? Det må jo være en vaskeekte ranch? Jajamensann. I følge internetten stammer ranch-dressingen fra fra ekteparet Henson, som startet en dude ranch (det var et nytt begrep for meg, det betyr altså turist-ranch) i California i 1954, og der serverte de sin ranch-dressing. Den var så god at gjestene ville ha den med seg hjem, så Henson startet et selskap. The rest is history. Bortsett fra dette: Akkurat som med italiensk dressing begynte gigantselskapene Kraft og General Foods å lage de sedvanlige tørrvarepakningene med dressing, som de solgte som ranch style. Juks og fanteri. Til historien hører det også med at den i 1993 tok over statusen som dressing number one i statene, en plass som tidligere hadde tilhørt nettopp den italienske dressingen. Har du sett på makan.

Uansett! Ranch-dressingen er, i sin originale form, en salatdressing som sjeldent brukes til salat, men mer som dip, og da selvfølgelig til fritert mat. Vi befinner oss trossalt i sørstatene her. Den har en base av buttermilk (en feit sak av et melkeprodukt som vi ikke bruker her til lands) og majones, og er smaksatt med hvitløk, løk, og friske urter. Eller tørre urter, alt ettersom hvem som lager den.

Jeg vil verken bruke buttermilk eller majones i dressingene mine, jeg synes det blir så fett atte halleluja, og i og med at dette er en amerikansk oppfinnelse, gikk jeg til en av mine amerikanske, veganske favoritter – Terry Hope Romero. I 2014 ga hun ut boka Salad Samuraiog der har hun selvfølgelig oppskrift på Back at the ranch dressing. Denne er derfor godt inspirert av og basert på hennes versjon, med cashewnøtter. Akkurat som i min five minute cashew cream.

Det er et viktig poeng her, akkurat som i cashewkremen, å bruke nøtter som ikke er ristet og saltet. Når de ikke er rista har de en annen smak, en mildere, mer melkeaktig smak. Det er den vi er på jakt etter. De nøttene får du tak i på helsekost, helios, løsvektsjapper, internett.

Ranch-dressing

2,5 dl naturell cashewnøtter, bløtlagt i 12-24 timer
2 dl varmt vann
4 ss ferskpresset sitronsaft
2 ss olivenolje
2 hvitløksfedd
2 ts mørk miso, evt 4 ts hvit miso
3-4 ts dijonsennep
2 ts hvitløkspulver
2 ts løkpulver
4 ss finhakkede friske urter (dill, basilikum, estragon, persille, oregano)

La cashewnøttene ligge i bløt i minst 12 timer, gjerne 24 – spesielt om du ikke har en racer av en blender. For det trenger du her: En racer av en blender, gjerne en av de typene hvor bunnen faktisk sitter fast i kolben. Matmøllene vil neppe gjøre jobben her, for her skal det bli kremete dressing, serru.

Når nøttene har fått ligge i bløtt, ha de i blenderen sammen med alle de andre ingrediensene. Terry bruker hvit miso, jeg hadde mørk og brukte mørk med stort hell, men halverte da mengden. Juster også gjerne sennepen, den smaker godt av sennep, så du kan heller smake deg frem om du er skeptisk.

La blenderen jobbe godt med alle ingrediensene. La den gå på lav og høy hastighet litt om hverandre, og bruk en slikkepott til å skrape ned sidene underveis. Om du synes det tar litt tid, så tar det litt tid, avhengig av blenderen din – men det blir kremete til slutt, og det blir ordentlig godt. Bruk de friske urtene du liker og får tak i – alt blir godt!

 

 

13 Comments

 1. Pingback: Buffalo + Ranch + Cæsarsalat • Green Bonanza

 2. Ragnhild

  Hei! Liten rettelse: “buttermilk” på amerikansk er det som heter “kjernemelk” i Norge, altså væsken som blir igjen når en kjerner smør fra (syrnet) fløte. (Skjønt det som blir solgt som “buttermilk” i dag er syrnet melk, altså en form for surmelk.) Uansett, verken ekte eller falsk buttermilk er spesielt fett. En vanlig erstatning i oppskrifter er rett og slett vanlig melk + sitronsaft.

  • Hei Ragnhild! Jeg vet, men det er ikke noe som selges som eget produkt her hjemme som det gjøres i utlandet – og denne varianten skulle uansett være uten melkeprodukter :)

  • Men det selges jo i Norge — det som kalles buttermilk i USA i dag er ikke noe annet enn kulturmelk. (Ikke at det har noen betydning for oppskriften, som uansett er melkefri — bare bet meg fast i beskrivelsen “en feit sak av et melkeprodukt som vi ikke bruker her til lands”. :) Ok, kverulant ut.

  • Det er vel ikke det samme, men kulturmelk virker omtrent på samme måte? Hvertfall slik jeg har lest og lært det :)

 3. Frida

  Hei! Hva slags blender bruker du? De fleste amerikanske veganere på youtube osv. skiller mellom vanlig blender og såkalt high speed blender (f.eks Vitamix)… Det er bare at disse er helt sinnsykt dyre. Bruker du bare en vanlig kraftig blender, og er den isåfall sterk nok til å lage for eksempel dressing av nøtter slik som her? Eller må man ha en sånn fancy dyr en for å få det til?

  • Hei frida! Jeg har en high speed blender hjemme, men denne har jeg laget på hytta med en helt vanlig blender fra obh nordica. Jeg tenker at det er viktigere at den er relativt flatbunnet og at bladene sitter skrudd fast, altså at det ikke er en sånn type hvor du kan skru løs bunnen. Om du ikke har en high speed er det lurt å la nøttene ligge i bløtt over natta, og ha tålmodighet når du lager den. Kjør den på lav hastighet en god stund, det får jobben gjort. :)

 4. Denne vil jeg prøve! Men lurer på om det an å erstatte miso med noe?

  • Hei Kine! Miso har en ganske klar umamismak som ikke er så lett å erstatte, men i og med at det er såpass mye annet her som bygger opp smaken, spesielt sennep, sitron og urter, tror jeg det går fint å bare droppe den. Ha i en liten klype salt bare, og smak deg frem med sennep, den kan bli litt sterkere uten miso ;)

 5. Pingback: Stock it up! Eller: Hvordan bruke littegranne tid på å lage mye god mat. • Green Bonanza

 6. Silje

  Hei, jeg er allergisk for nøtter. Tror du det er mulig å bruke noe annet som erstatning ?

  • Hei! Det gjør det helt sikkert, men jeg har ikke laget ranch med noe annet enn cashew som base foreløpig. Har sett oppskrifter med vegansk majones istedet, det er jo det som brukes i originalen (majones, altså), så jeg tipper det bør gå fint :)

 7. Elisabeth Ravnestad

  Hei! Hva er miso og hvor kjøpes det?:)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.