Fortvil ei - det er håp for deg som elsker pistasjis, men som ikke spiser melk!
Kaker og godis

Banan- og pistasjis

4 comments

Midt oppe i all ispinnelagingen spurte jeg om noen hadde noen ønsker på hva slags ispinner jeg skulle lage, og der kom ønsket klart og tydelig: Pistasj!

Vegansk
Mengde: 6 ispinner
Arbeidstid: 20 min + frysing

Før vi snakker om banan- og pistasjisen må jeg bare si at det er så utrolig kult med all responsen på ispinne-prosjektet! For en heiagjeng dere er, både på sosiale medier, her på bloggen, og på en av de fineste matfacebookgruppene jeg vet om: Veggispreik. For de av dere som ikke kjenner til den  anbefaler jeg å ta en titt, en gruppe helt fantastisk for inspirasjon, deling og ren og skjær matglede.

Fortvil ei - det er håp for deg som elsker pistasjis, men som ikke spiser melk!

Det var i veggispreik-gruppa at ønsket om pistasj-is kom, og jeg tenkte med en gang: Oi. Hvordan skal jeg gjøre det? Klokka var ganske sent på kvelden, jeg var egentlig på vei til sengs, men det begynte å dirre i både hender og hue, så jeg løp bort til kjøkkenet og begynte. På veien bort dit omtrent rev jeg en boks pistasjnøtter ut av hendene på Øystein, for de trengte jeg jo om jeg skulle lage is! Resultatet er faktisk en av de beste ispinnene jeg har laget i dette prosjektet. Det er flere ingredienser, men ingen uvanlige eller uvante. Pistasjnøttene og mandelmelken bidrar til den gode nøttesmaken, mens bananen er det som står for sødmen her, og det passet kjempegodt sammen med nøtter. Fremgangsmåten er nok også litt mer omfattende enn de andre som bare er bland – miks – ferdig, men det gjør jo ingenting når det er verdt det, gjør det vel?

Fortvil ei - det er håp for deg som elsker pistasjis, men som ikke spiser melk!

Jeg klarte ikke motstå fristelsen å lage sjokoladetrekk på disse. Det går også an å blande inn finhakket sjokoladebiter i ispinnene om du vil det. Om du vil lage sjokoladetrekk smelter du sjokolade i vannbad, har den over i en passende kopp eller glass hvor det er plass til å putte pinnen nedi. Vent i fem minutter så den ikke er for varm slik at den smelter isen, dypp den rett ned, og legg fra deg på et kaldt brett. Voila!

Om du vil pynte oppå sjokoladen igjen er det om å gjøre å gjøre det fort, før sjokoladen stivner, for det går sabla fort. Fortere enn man skulle tro. Neida, egentlig ikke. Det er jo is. Tross alt.

En nøkkelfaktor her om du ikke har en superspeed-blender er å la nøttene bløtlegges i mer enn en halvtime, gjerne natten over. Da blir de myke og fine for blenderen å kjøre til en glatt masse, med god hjelp av banan og mandelmelk. Jeg brukte pistasjnøtter som er litt saltet, og i følge gjestene som spiste ispinnene var det supergodt – som å få inne små skatter av deilige saltkorn inni den søte isen med sjokoladetrekk.

Fortvil ei - det er håp for deg som elsker pistasjis, men som ikke spiser melk!

Banan- og pistasjis

1 dl usaltet pistasjnøtter, bløtlagt
3 ss agavenektar
1 ss kokosolje
6 ss mandelmelk (juster etter konsistens for å kjøre glatt)
1/4 ts vaniljepulver/vaniljeessens
1/2 moden banan
1 boks / 2,5 dl kokoskrem

Bløtlegg nøttene i 30 min i kokvarmt vann om du har en god blender, eller gjerne over natta om du ikke vil ha noen nøttebiter i ispinnene. Når de er ferdig bløtlagt, har du nøtter, agavenektar og myk eller smeltet kokosolje i en blender (ikke matmølle) og kjører det til en glatt paste – så glatt det går. Du må nok belage deg på å skrape nedover i blenderen et par ganger. Når det begynner å ligne en paste har du mandelmelk og banan, og kjører det til en jevn og glatt masse. Ha så oppi kokoskremen og vaniljeessensen, og bland alt godt. Ha alt over i ispinneformer, og sett kaldt.

Om du vil lage sjokoladetrekk, bland 75 gram mørk sjokolade med 1 ts kokosolje i vannbad. Ha den smeltede blandingen over i en kopp og la den avkjøle i fem minutter, før du dypper de frosne ispinnene i den. Om du skal pynte, pynt umiddelbart!

Fortvil ei - det er håp for deg som elsker pistasjis, men som ikke spiser melk!

4 Comments

  1. Susanne

    Hallo! Hvor stor er boksen med kokoskrem? Jeg brukte en på 400ml, men turte ikke bruke hele, for røra ble litt tynn. Er det meningen? (Venter spent på at isen skal fryse …)

    • Hei! Jeg ser nå at det har falt ut et lenke til kokoskremen i denne oppskriften, i de andre er den heldigvis på plass. 1 boks av de jeg bruker er 250 ml. Fryser gjør det nok uansett, det handler mer om hvor mye kokos det smaker :)

    • Tusen takk for svaret, Mia! Jeg var vel mest redd for konsistensen, at den skulle bli for massiv siden røra var i tynneste laget. Men jeg sjekket i morges og den var så fin atte. Og deilig smak! Takk for kjempegod oppskrift – og grattis med boka!

    • Is til frokost da gitt! Herlig :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.