Bonderups levepostei - perfekt for den som savner leverpostei.
Frokost og lunsj, Tofu

Tofupostei

28 comments

Hva skal du ha på brødskiva? Tofupostei, vel! Sammen med rødbete eller sylteagurk. Eller begge deler.

Vegansk
Mengde: 2 små ildfaste former / ca 8-10 porsjoner
Arbeidstid: 15 min + steking 25 min

For en god stund siden begynte det å florere en påleggsoppskrift i flere av matgruppene jeg er medlem av på facebook. De kalte det levepostei. Som kanskje flere av dere vet fra før er jeg verken veldig opptatt av erstatninger for ting man er vant til å spise fra før, ei heller navn som ligner på retter som ligner, så jeg skal innrømme at jeg ikke tenkte sånn veldig mye på det. Jeg likte aldri leverpostei heller, da jeg fortsatt spiste kjøtt. Carry on, tenkte jeg.

Men, så kom julaften. Vi, og flere venner av oss, har som tradisjon å gi hverandre spiselige eller drikkelige julegaver. Vi fikk et stort glass hjemmelaget levepostei av Øysteins bestekompis Frode. Øystein slukte det i løpet av romjula, jeg rakk ikke engang smake.

Bonderups levepostei - perfekt for den som savner leverpostei.

Og så kom våren, og våren gikk, og her er sommeren, og vi er på hytta, og Øystein slår en tofupakke og en pose solsikkefrø i bordet og sier at nå, nå skal jeg teste ut den levepostei-oppskrifta. Han er jo likedan som meg, og gjør endel tweaks, så Øystein tester, og han smaker, og han tester. Og så sier han: Nå kan du smake. Og jeg bare. OKEI. Gir meg. Jeg må smake. 

La oss huske på minst tre ting en gang til. Jeg likte aldri leverpostei. Jeg er ikke veldig glad i solsikkekjerner. Og jeg har aldri følt et behov for erstatningsprodukter.

Og jeg bare. OKEI. JEG ELSKER DET.

Og jeg er ikke redd for å innrømme det, for å si det sånn. Jeg synes ikke det smaker leverpostei (samtidig er det vel over halve livet mitt siden sist jeg smakte…), men jeg synes det smaker innmari godt, og det er digg å ha et pålegg å smøre utover brødskiva for å legge sylteagurk oppå. Jeg liker min med sylteagurk. I løpet av de siste ukene har vi finjustert litt på oppskriften (med tillatelse fra opphavsmannen), blant annet gjennom å tilføre fersk hvitløk i tillegg til hvitløkspulver. Det skjer nemlig noe magisk når fersk og tørr/malt hvitløk brukes i samme rett, noe man ikke får ved å bruke bare en av tingene.

Det andre vi har gjort, etter en lang runde for å identifisere det riktige krydderet, er å tilføre allehånde. Allehånde er egentlig et klassisk julekrydder som jeg faktisk aldri har brukt før, men i denne posteien var det alfa og omega og prikken over i’en. Det smaker en kombinasjon av pepper, muskat, kanel og kryddernellik. Og er altså helt perfekt i tofuposteien.

Med andre ord: Det vi har spist til frokost og lunsj de siste ukene er toast med tofupostei. Øystein med rødbeter, og jeg med sylteagurk. Ferdig snakka, gitt.

Bonderups levepostei - perfekt for den som savner leverpostei.

Tofupostei

250 gram fersk tofu
1 dl usaltede solsikkekjerner (se i bakehylla)
3 ss soyasaus
2 ss vann
1-2 hvitløksfedd
1 ss løkpulver
0,5 ss hvitløkspulver
1 ts allehånde
0,5 – 1 ts salt
0,5 ts pepper
1 ss nøytral olje
2 ss næringsgjær (kan sløyfes)

Du trenger en matmølle, to-tre små ildfaste former (heller flere små enn en stor, på grunn av bakingen), og en stekeovn på 220 grader.

Kjør solsikkekjernene til mel i matmølla, og kjør deretter tofuen sammen med solsikkekjernene. Ha oppi all smakstilsetning, og kjør hele sulamitten til en jevn og fin farse. Fordel den over i små ildfaste former og bruk en kniv eller slikkepott til å lage glatt overflate, og sett de midt i ovnen i 20-25 minutter. Du kan med fordel sette på grillelement i ovnen de siste fem!

Bonderups levepostei - perfekt for den som savner leverpostei.

28 Comments

 1. Oi, det så digg ut! Presser du tofuen først? Hvor lenge holder den seg i kjøleskapet?

  • Hei! Nei, presser ikke først. Våre har forsvunnet ganske fort, men tipper de holder seg opptil en uke.

 2. Hei, kan en også få laget retten med en stavmikser? (har en med skikkelig krutt fra Bamix;)

 3. Pingback: O jul med din glede • Green Bonanza

 4. Yvonne

  Høres nydelig ut! Men jeg lurer på: Bruker du fast tofu eller silke tofu?

 5. Maria

  Hurra for ny følgesvenn til sylteagurken nå som det går mot jul! Både smak og konsistens var helt prima. Tusen takk for fine oppskrifter!

 6. Tonje

  Takk for at du redder frokosten i jula!

 7. Maren

  Kan denne fryses? :-)

 8. Tasha

  Helt utroligjeg las opp og ned disse «levepostei» oppskriftene, men landet på din grunnet at du brukte fersk hvitløk og allehånde. Er det mulig liksom, å få til leverpostei smak. Utrolig god. Neste gang skal jeg putte oppi noen syltede grønnpepperkorn også. Takk for at du deler gode oppskrifter.

  • Hei! Tusen takk, så hyggelig å høre! Det er mannen min som står for eksperimenteringen på akkurat denne oppskriften, så jeg skal videreformidle meldingen din. Allehånde er en skikkelig nøkkelingrediens!

 9. Marie

  Hei!
  Når du sier små iydfasteformer, hvor små snakker vi? Og er det eventuelt mulig å bruke aluminiumsfolie i stedet, lage små reder av det liksom? Takk for svar :-)

 10. Eeeer det mulig å bruke silken tofu (firm) i denne oppskriften tror du? Jeg har en pakke i kjøleskapet jeg ikke aner hva jeg skal bruke til!

  Hilsen tofu-virgin :)

 11. Elisabeth

  Åhh, har akkurat laget denne, og det smakte så sinnssykt godt! Mye bedre enn forventet! Kommer nok til å bli spist opp veldig fort :D

 12. Kristin Skarsholt

  Denne er *så* god! Herlig julepostei med masse smak og nydelig å smøre. Sitter og spiser julerestene mine av tofupostein akkurat nå med sylteagurk ☺️ Mums!!

 13. Anne Sofie

  Hei! Tenkte å lage denne til julen men sliter med å finne fersk tofu? Har det mye å si? Evt. hvor får man tak i det. (bor i Bergen)

  • Hva mener du med fersk tofu? Du trenger fast tofu, den står i kjøledisk hos de fleste matbutikker nå. Se etter sofine :)

  • Så jeg hadde skrevet fersk i oppskriften! Skal være fast

 14. Denne er veldig god

 15. Aslaug

  Kommenterer sjelden, selv om jeg bruker bloggen din hele tiden (og bøkene), og alt har smakt fortreffelig. Men nå må det kommenteres: Denne var skikkelig god – og passer jo PERFEKT på bonanzabrød♥️

 16. Marte

  Akkurat laget tofupostei, og skal doble oppskriften neste gang.
  Blitt mitt favoritt pålegg!!

 17. Hei Mia!
  Hva tenker du om jeg at jeg får lyst til å prøve å lage denne basert på «Kikert-tofu» fra «Grønnere»?
  Kjør på?

  Emma

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.