Blogg, Bøkene

To ting før det blir august

ingen kommentarer enda

Jeg har aldri vært flink til å sitte i ro. Stillstand er mitt mareritt, jeg vil alltid fremover, mer, lage, skape, utvikle, endre. Så: Før det blir august, jeg har to ting å fortelle dere.

Ingen av delene er skumle eller triste, bare så det er sagt. Det er bare det at jeg, som vanlig, etter en rolig periode (også kalt sommerferie), setter i gang nye ting, endringer. Sånn har det alltid vært og sånn kommer det nok til alltid til å være. Det var sånn jeg startet Bonanza, det var sånn jeg redesignet Bonanza, sittende oppe en hel natt med kaffe og rødvin og banning og jubel når jeg fikk det til. I løpet av sommeren har jeg både tenkt nytt, og gjort nytt.

Ting 1: Jeg har startet en blogg til!

Typisk Mia, jeg vet noen som kjenner meg tenker det nå. Men den andre bloggen handler ikke om mat, den handler om alt annet enn mat, og grunnen til det er ganske enkel: Jeg har alltid vært, og er, et skrivende menneske. Det er gjennom å skrive jeg sorterer tanker, opplevelser, hendelser, tekster og filmer. Jeg skriver når jeg har et tastatur foran meg og jeg skriver når jeg går, det er alltid en tekst på vei. Jeg har hatt en god bunke nettsider som har fungert som utløp for disse tidligere, men ikke etter at jeg startet Bonanza. Og selvom jeg elsker å skrive om mat, formidle mat, lære bort mat, snakke om mat, er jeg heldigvis mer enn mat.

Jeg tar det ikke for gitt at dere som følger mat-mia nødvendigvis er interessert i å følge mia-mia. Ikke på noen måte. Jeg har tilogmed vært usikker på om jeg skulle si noe om det her på Bonanza, og jeg har vært usikker på om jeg skulle si noe om det i det hele tatt, for det føles faktisk litt skummelt, å skrive om andre ting enn mat igjen. Selvom det bare er hverdag, tanker, opplevelser.

Noen av dere har kanskje sett at det har sneket seg inn en lenke til miafrogner.no i menyen, det var min måte å sniklansere på, og jeg ser at dere klikker på den, så da bestemte jeg meg: Jeg sier det høyt og tydelig: Nå skriver jeg også om andre ting enn mat, og jeg gjør det på miafrogner.no.

Ting 2: Green Bonanza kommer bare til å publisere plantebasert mat fremover

Dette har vært noe jeg har tenkt på lenge. Jeg har vært vegetarianer i 13 år, og jeg har i en god håndfull av de siste årene spist mer og mer plantebasert, og mindre og mindre animalsk. Min måte å lage mat på handler ikke om å etterligne tradisjonskost, kjøttretter eller kjøttprodukter, verken når jeg lager vegetarisk eller vegansk kost, jeg vil lage god, frisk og sunn mat av gode og sunne råvarer. Og en og annen kake.

Da jeg skulle lage boka, tok jeg et valg om å kun ha med plantebaserte retter i den. Det eneste som er åpent for tolkning er ordet smør, for jeg spesifiserer ikke at det skal være vegansk smør. Veganere bruker vegansk smør, andre ikke, jeg lar det være opp til folk å bestemme slike ting selv. Det andre er at jeg bruker både honning og agave om hverandre, og presenterer honning som et alternativ til agave eller lønnesirup i boka. Dette valget tar jeg nå også med meg inn i bloggen, som en konsekvens av at jeg selv nå primært lager vegansk mat, noe som også synes i det jeg publiserer her. Det er disse oppskriftene jeg ønsker å fokusere på, og det er disse jeg ønsker å formidle, for mitt mål med denne bloggen er simpelthen at god mat er god mat, uansett hva den er laget av. Jeg vil fortsette prøve å bevise at plantebasert mat ikke er god på tross av eller selv om den er vegansk, men at den bare er det. Helt på egenhånd.

For de som ikke er veganere eller vegetarianere tror jeg ikke det blir noen merkbar forskjell, men for de av leserne mine som er veganere, og dere er viktige for meg, vil det bli lettere på den måten at de ikke trenger å sjekke. Alle oppskriftene er nå veganske. De andre blir selvfølgelig liggende i arkivet.

Så – det var det! Jeg håper dere liker både ting 1 og ting 2. Tusen takk til alle som følger Bonanza – det er dere som gjør at dette er gøy.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.