Holy smokes. Dette er den eneste kaka jeg trenger å lage noensinne igjen. Vegansk brownie med mandler og kirsebær = heaven.
Kaker og godis

Brownies med mandler og kirsebær

6 comments

Jeg er ikke et kakemenneske. Oppskriftsarkivet her på bloggen vitner stillferdig om det. Men denne. Brownies. Unnskyld språket, men HERREGUD så digg!

Vegansk
Mengde: ca 12-15 browniestykker
Arbeidstid: 20 min + steketid 30-45 min

Bare en dag eller to etter at vi hadde kommet hjem fra ferie, ble vi invitert på bærplukking i hagen til et vennepar, Siv og Andreas. Vi fikk beskjed om å ta med stige og mye å plukke i, så vi gjorde som vi fikk beskjed om, dura avgårde, og kom frem til de største morelltrærne jeg noensinne har sett. Vi plukket moreller i bøtter og spann – bokstavelig talt, stående oppå en stige og dingle med armene over hodet for å rekke opp til de nederste grenene på treet. Skulle hatt med en brannbil for å få plukka det tomt. Etter å ha fylt opp morellboksene tok vi stigen under armen, gikk rundt svingen, og fant kirsebærtreet. De mørkeste er de mest modne sa Siv, og de plukket vi. På kanten til å være svarte, med det dypeste, fineste rødskjæret som bare kirsebær kan ha. To små bokser tok vi med oss av kirsebæra, og ikke før vi hadde satt oss ned i sofaen begynte vi å diskutere hva vi skulle gjøre med alle bæra.

Vegansk brownie med mandler og kirsebær

Av morellene ga vi bort halvparten. Bærplukk er til for å deles. Av den halvparten vi hadde igjen, lagde Øystein syltetøy. Dette var slike lyse, nesten rosa moreller. Kjempesøte, og veldig gode. Kirsebærene var syrligere. Stikker litt i kjeven, sånn som det skal gjøre. Kake. Selvfølgelig, en kake. Eller brownies, aller helst. Sjokolade og kirsebær, det blir vel aldri feil. Seige, deilige brownies med syrlige, søte, bakte kirsebær inni?

Holy smokes. Dette er den eneste kaka jeg trenger å lage noensinne igjen. Vegansk brownie med mandler og kirsebær = heaven.

Jeg er ikke en baker, så jeg begynte å tråle internetten, og fant en bunke nesten-gode-nok-kaker, hvertfall var det det jeg så på det som, og så slo jeg alle sammen til en kake. Skal det først bakes, kan det da jaggu være overdådig, det er min logikk. Så her er det Kakao og sjokolade. Vanilje. Kaffe. Havsalt. Kirsebær. Kokosblomstsukker istedet for raffinert sukker. So so so so good. Og det beste av alt: Så lenge du har alt du trenger, går dette fort, og det er lett. Bulletproof veganske brownies med mandler og kirsebær.

Om du ikke får tak i kirsebær, bruker du moreller fra butikken. De mørke, gode. Nam.

Vegansk brownie med mandler og kirsebær

Brownies med mandler og kirsebær

3 dl rensa kirsebær
1 dl mandler

2 ss malte linfrø + 6 ss vann
2,5 dl hvetemel
3,5 dl kokosblomstsukker eller vanlig sukker
1 dl råkakao eller 100% bakekakao
100 gram mørk sjokolade, gjerne 70%
80 gram smør eller plantemargarin
1 dl sterk kaffe
1 ts vaniljeekstrakt (flytende)

2 ts bakepulver

Kirsebærene renses, enten ved å bruke en slik anretning som plukker ut steinen for deg, eller for hånd. Du kan også dele de i to om de er store. Bland malte linfrø med vann, rør rundt og la det stå i 5-10 min.

Mal mandlene i en kvern eller matmølle, og bland det sammen med hvetemel, råkakao, salt og bakepulver i en bakebolle.

I en liten kjele, bland grovhakket sjokolade, smør/plantemargarin og kaffe. Varm opp på medium varme til sjokoladen er smeltet og alt er blandet. Rør inn sukkeret i blandingen, og rør til det er løst opp. Rør også inn linfrøblandingen og vaniljeekstraktet.

Ha blandingen fra kjelen over i bakebollen med det tørre, og rør godt med en god sleiv. Det blir en ganske tjukk og tung deig mer enn en kakerøre.

Jeg bruker en firkantet kakeform, ca 20×20 cm. En liten rund springform fungerer også fint. Kle den med bakepapir, og ha kakerøra over i forma. Bruk en slikkepott til å trykke den ut så den er ca like tykk overalt. Ha kirsebærene oppi, og bruk slikkepotten til å trykke dem ned i røra.

Sett herligheten midt i ovnen på 200 grader, og la den stå i mellom 30 og 45 minutter. Bruk en trepinne til å teste. I og med at dette er brownies skal de være litt fuktige i midten, men ikke rå.

La kaka avkjøles helt for å sette seg før du begynner å skjære i den. Ja, jeg vet det er vanskelig. Dryss gjerne melis over før servering, eller server den med en klatt krem.

Holy smokes. Dette er den eneste kaka jeg trenger å lage noensinne igjen. Vegansk brownie med mandler og kirsebær = heaven.

6 Comments

 1. Marie

  Kan man bruke moreller i stedet for kirsebær? Har inntrykk av at det er lettere å få tak i enn kirsebær. Eller noen gode tips til hvor i Oslo en kan få det kjøpt for oss som ikke er så heldige å ha tilgang på et kirsebærtre?

 2. Hvilken funksjon har linfrø opp i kake ? :)
  Merker man at det er linfrø i kaken ?

  • Linfrø og vann blir bindemiddelet istedet for egg. Det er best å bruke malte linfrø, og du merker det ikke i det hele tatt. :)

 3. Sarah

  Kan linfrø + vann erstattes med 1 egg? Hadde ikke linfrø liggende :)
  Takk for svar!
  Sarah Elise

  • Hei! Jeg bruker ikke egg, så de er ikke testet med det, men det er jo bare å prøve :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.