Lyst til å spare tid, penger og emballasje på å koke kikerter selv? Her er fire enkle tips på veien.
Råvarer

Koke kikerter selv

16 comments

Jeg er neppe alene om å ha et stort forbruk av kikerter, og selv om det finnes billige og bra varianter på boks, finnes det en enda billigere og enda bedre mulighet: Koke kikerter selv!

De kikertene du får kjøpt på boks på butikken, er ferdigkokte kikerter, eller garbanzobønner – kjært barn har mange navn. De finnes i uendelige merker, kvaliteter og såklart priser. Noen av merkene er jeg ikke fan av i det hele tatt – kikertene er for små og harde til å bli gode i både hummus og gryta, andre er helt ok, mens noen er helt supre. Alle kommer dog i ganske små kvanta, uten vann er det vel kanskje 3-4 dl ferdigkokte kikerter i hver boks. Og hver eneste boks er en unødvendig emballasjeenhet.

Løsningen, you ask? Koke selv, såklart. Det er verken vanskelig eller slitsomt, selv om det krever litt planlegging og et par timer tilstedeværelse. Tørre kikerter får du kjøpt i kilosposer på de fleste grønnsaksbutikker, og også helsekostbutikker som Helios. Hjemmekokte kikerter kan helt fint fryses ned, og da kan du lage dine egne porsjonspakker slik at det bare er å ta opp akkurat den mengden du trenger til det du skal lage.

For helt smashing kikerter kokt selv, er det fire enkle steg du kan følge.

1: Rense

Det finnes alltid noen mindre fine kikerter i poser med tørre kikerter, og innimellom dukker det også opp en eller annen stein. Gå gjennom kikertene med hendene, plukk ut de som er stygge.

2: Bløtlegge

Det er flere grunner til å bløtlegge. For det første forkorter det koketiden betraktelig, og når koketiden kortes, blir også konsistensen på de ferdigkokte kikertene bedre. Dessuten gjør det at kikertene er lettere for oss å fordøye. Bløtlegg kikertene i 24 timer, i en stor bolle eller rett i en stor gryte. De kan øke opp til 1:4 i størrelse når de bløtlegges og kokes, så sørg for å ha både nok plass, og nok vann.

3: Koke

Etter at kikertene har fått ligge i bløt et døgn, skifter du vann og koker det opp. Når vannet koker opp skrur du ned varmen slik at det står og putrer, uten å fosskoke. Prøv å unngå å koke slik at det skummer – og om det skummer, fjern skummet underveis. Rør rundt innimellom. Koketiden varierer etter størrelsen, kvaliteten, merket og alderen på kikertene, men alt fra en til to timer kan være riktig. Jeg koker ofte mine i 1,5 time. Smak på dem underveis, og finn riktig tyggemotstand.

4: Varmt bad

Jepp. Etter at kikertene er ferdigkokt skrur du av plata, tar gryta til side, og lar den stå til vann og kikerter er avkjølt. Ha oppi 1 spiseskje salt per kilo tørre kikerter, og la det stå og godgjøre seg. Jeg synes det er dette steget som gjør kikertene akkurat passe perfekte å tygge.

Supersupertriks: Baking soda / natron

For å up’e kokinga enda ett hakk, går du ut og handler baking soda. Det er ikke det samme som bakepulver, men det er sodium bikarbonat. Også kjent som natron. Det bidrar til at kikertene koker litt raskere, får bedre konsistens, og visstnok, gjør de enklere å fordøye. Tilsett 1 ts i bløtleggingsvannet, og 1 ts i kokevannet. Koketiden kan forkortes av dette, så smak fortløpende.

Deretter er det bare å helle av vannet, fordele i porsjonspakker, og fryse ned.

16 Comments

 1. Flotte tips! Er ikkje natriumbikarbonat det same som natron?

  • Kanskje? Er det det? Jeg har en boks som heter baking soda bare, men om det er det samme er det jo lite som er bedre enn det!

 2. Kikerter er så ufattelig godt! Takk for gode tips :)

 3. Maria

  Skal 1 spiseskje salt per tørre kikerter tilsettes før eller etter vann og kikerter er avkjølt?

 4. Jeg holder på å koke kikerter nå, og da dukket det opp noen spørsmål angående skummet som dukker opp. For det første; hva i alle dager er det? For det er jo tykt og merkelig, nesten som når man koker kjøtt? Og hvordan kan man unngå at det dukker opp? Skal man skru opp eller ned temperaturen? Jeg koker nå på 4 av 9 i temperatur, men det fortsetter jo bare å dukke opp skum :( evighetsprosjekt å holde gryta fri for det hele tiden, haha

 5. Turid

  Regner med jeg kan bruke disse supre tipsene til Lima/smørbønner også?

 6. Hei! Du skriver at noen ferdigkokte varianter ikke fungerer spesielt bra, men at andre er helt supre. Hva er din favoritt? :-)

 7. Beatrice

  Hvilket merke tørre kikerter bruker du og blir de like gode som eldorado sine? De er vår favoritt, men vil helst koke selv

 8. Birthe

  Hei!
  Hva hvis man har glemt å bløtlegge, har invitert hele familien på falafler, og kun har tørre kikerter tilgjengelig? Hvor lenge må man koke de da? Jeg forstår at det varierer, men er det snakk om 3 eller 10 timer liksom Takk for super blogg og supre tips!

  • Du får ikke lagd falafler av kokte kikerter, dessverre. Se oppskriften på falaffel for forklaring.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.