Det beste i verden er peanøttsaus - og denne varianten, satay, er med curry og kokosmelk. Yum!
Middag, Tofu

Nudler med sataysaus og sprøstekt sjalottløk

3 comments

You know me. Nudler, tofu, grønnsaker, en eller annen saus. Og jeg er fornøyd, fornøyd, så himla fornøyd. Spesielt nå – for disse er med sataysaus og sprøstekt løk. Yum.

Vegansk
Mengde: 4 porsjoner saus, 2 porsjoner middag
Arbeidstid: 30-45 min

Peanøttsaus er digg. Det er det ingen tvil om. Det det heller ikke er noen tvil om, er at det finnes uendelige mange varianter av peanøttsaus. Noen er typisk kinesiske, andre er typisk vietnamesiske, og noen, som denne, er typisk thai. Den største forskjellen med thaiversjonen og de andre versjonene, er, hvertfall slik jeg har forstått det, at thaivarianten har kokosmelk og tamarind i seg. Og at den ofte serveres varm og som en del av retten, i motsetning til den vietnamesiske som ofte fungerer som dip for sommerruller, og er laget med snacks som sesamolje og soyasaus.

Thaiversjonen av peanøttsausen kalles ofte satay, og den inneholder i utgangspunktet flere ingredienser og flere smaksdimensjoner enn de andre variantene. Den blir søtere, på grunn av kokosmelk, og smaker litt likt currygryte, nettopp fordi det er curry i den. Om denne skal lages fra bunnen av skal det en bunke krydder til, men fordi de samme krydderne er i thai currypaste, kan du med fordel bruke thai currypaste. Bare pass på at den faktisk er thaiversjon.

Sprøstekt løk er en av mine favoritt-toppinger, og det er verken vanskelig eller tidkrevende å lage den selv. Snitt sjalottløk tynt på en mandolin slik at alle er like tynne, og ha dem i kald, nøytral olje i en tykkbunnet gryte. La løken varmes opp sammen med olja, og når det begynner å koke passer du på at de blir akkurat passe gyldne, før du heller dem forsiktig over i et dørslag (av metall) hvor de kan få renne av seg. Dødsdigg topping, for å si det mildt!

På bildet har jeg laget disse med tykke hvetenudler, men det er minst like godt med tynne sobanudler, for det prøvde jeg nemlig dagen etterpå. Var trossalt dobbel porsjon av sausen….

Det beste i verden er peanøttsaus - og denne varianten, satay, er med curry og kokosmelk. Yum!

Nudler med sataysaus, tofu og grønnsaker

200 gram naturell tofu
200 gram hvete- eller sobanudler
Grønnsaker etter smak: Sukkererter, brokkoli, gulrot
Peanøttolje til steking

Saus

2,5 dl kokosmelk
1-2 ts thai currypaste
1 ss sukker
1 ts tamarind
1 klype salt
3 ss creamy peanøttsmør

Lag sprøstekt sjalottløk om du vil ha det (se fremgangsmåte lenger opp), og kok nudler etter instruksjoner på pakken. Skyll dem i kaldt vann når de er ferdigkokte. Stek tofu i terninger raskt i olje på høy varme til de er gyldne på alle kanter. Gjør det samme med grønnsakene.

For å lage sausen blander du alle ingrediensene i en liten kjele, og lar det koke forsiktig opp under omrøring. Dette er saus nok til fire porsjoner, så ta av halvparten før du rører grønnsaker, tofu og nudler inn i sausen. Strø over sprøstekt løk.

3 Comments

  1. Louise

    Ser knallgodt ut! Bruker du rød currypaste i denne oppskriften? :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.