God, rask middag? Pasta med tomatsaus og aubergine.
Middag

Pasta med tomatsaus og aubergine

ingen kommentarer enda

Er det ikke fint hvordan enkelte pastatyper passer bedre til enkelte retter enn andre? I denne, for eksempel, med tomatsaus og aubergine, må det være småpasta. 

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 15 min

Jeg har opptil flere ganger tidligere snakket om Marcella Hazan, den italienske superkokken som er litt som vår egen Ingrid Espelid Hovig. Smørtomatsausen til Marcella er et kapittel for seg, og det samme er bolognesen, som jeg så dristig lagde en plantebasert variant av i sommer. Jeg har lært mange triks av Marcella, hun har blitt som en ekstra mat-mormor for meg. Jeg har for eksempel alltid løk i kald panne, da blir den best. Jeg bruker bare gode bokstomater. Og, jeg tilpasser pastatypen etter retten jeg lager den til. Jeg tror jeg alltid har gjort det instinktivt, men etter at jeg leste Marcellas tanker om saken, er det sjelden en tilfeldighet om jeg bruker tagliatelle, spaghetti, stor makaroni eller penne.

I den sistnevnte katagorien, små-pasta, som ikke må misforstås med små makaroni (for det bruker ikke italierne noe særlig, visstnok), kan du velge mellom mye av det som står på butikkhylla: Penne, farfalle, skruer, gnocchiskjell, eller noe annet som er i omtrent den størrelsen. Men til denne retten er det altså småpasta. Jeg tror jeg må snakke mer om Marcellas triks senere.

God, rask middag? Pasta med tomatsaus og aubergine.

Dette er en ganske kjapp middag. Det er ikke så mange ingredienser som trengs, og bortsett fra at pastaen må kokes i en egen gryte, trenger du bare en stor stekepanne eller en god gryte. Og, om du er som meg, har du tomatsaus i fryseren, kanskje til og med den som er kokt i minst fem timer. Om du ikke har det, kan du bruke bokstomater, og øke på mengden med løk, hvitløk og basilikum istedet, og la det koke 10-12 min ekstra før du har i pasta.

Pasta med tomatsaus og aubergine

200 gram småpasta
4 ss olivenolje
1 aubergine
2 sjalottløk
2 hvitløksfedd
2 dl tomatsaus eller bokstomater
1 dl vann
Frisk basilikum
Salt og pepper
Not parmesan og pinjekjerner til topping

Start med å dele auberginen i store terninger, som alle har en kant med skall, de blir så moshy når de deles uten skall. Varm opp olivenoljen på medium varme i panna, og la auberginen steke seg mør og gylden med en klype salt. Kok samtidig pastaen etter anvisning på pakka, til al dente.

Finhakk sjalottløken, og ha den over auberginen. Følg på med hvitløk, og la det surre i et lite minutt før tomatsausen og vann tas over. La det koke opp, og bland inn frisk basilikum. Smak til med salt og pepper. Jeg synes også det er godt med en klype frisk salt over til slutt.

Om du vil, kan du også riste not parm’en i en tørr panne før du har den over, da får den enda bedre smak.

God, rask middag? Pasta med tomatsaus og aubergine.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.