Høsten er på vei, dere. Og uansett om du liker høsten eller ei, så liker du asiatisk kokos- og limesuppe med tofu og risnudler.
Middag, Tofu

Kokos- og limesuppe med risnudler

Nivå Enkel 11 comments

So this soup happened, og nå kan jeg helt greit spise suppe hver dag i tre måneder, om jeg hadde blitt tvunget til å bare spise en ting hver dag i tre måneder. Superdigg kokos- og limesuppe, som attpåtil er enkel å lage! Who knew!

Vegansk + glutenfri
Mengde: 2-3 porsjoner
Arbeidstid: 20 min

Jeg er ikke så veldig suppete av meg. Altså, jeg spiser ikke så mye suppe. Jeg har en eller annen innebygd greie mot at middag ikke skal være flytende med mindre man er sjuk, og derfor ender jeg opp med å lage chunky gryte-aktige supper også når jeg kaller det suppe, selvom det strengt tatt stort sett er gryter. I min logikk er det konsistensen som er skiller suppe og gryte. Bortsett fra det kan man vel strengt tatt gjøre akkurat som man vil med begge deler.

Men! Jeg har lenge hatt cravings på en asiatisk kokosmelksuppe, som jeg gjerne ville at ikke skulle være currybasert. Jeg liker curry, jeg elsker curry, men kanskje nettopp derfor kan det bli litt mye curry. Så. What is a girl supposed to do når hun vil ha kokosmelkbasert suppe uten curry? Lime, that’s what a girl is supposed to do. Masse lime. Syrlig, deilig lime oppi søt kokosmelk, med biter av tofu og grønnsaker, frisk koriander og nok en limeskvis på toppen.

Høsten er på vei, dere. Og uansett om du liker høsten eller ei, så liker du asiatisk kokos- og limesuppe med tofu og risnudler.

Mine grønnsaksalibi denne runden ble gulrot og sopp. Soppen står for umami, mens gulrot bringer crunch og sødme. I suppebasen er det også ingefær, hvitløk og fersk chilli. Jeg grovkutter det, men om du synes det er litt dumt med store ingefærbiter i suppa, kan du finhakke eller raspe alt sammen. Bortsett fra det er det ingen fancy ingredienser som trengs. Om kjøkkenskapet ditt ser litt ut som mitt har du resten du trenger der, så om det ligger lime på kjøkkenbenken, vet du hva du skal gjøre. Eat soup.

Jeg hadde risnudler oppi også, fordi, vel, å slurpe risnudler dekket av kokos- og limesuppe er nesten bedre enn kokos- og limesuppa i seg selv, og dessuten blir det da en litt kraftigere middag til litt flere personer. Av denne oppskriften ble det middag til to og lunsj til én, men om du har oppi en ekstra pakke tofu og litt mer grønnsaker, trenger du ikke nødvendigvis øke mengden til krafta, for den blir det endel av.

De litt brede eller bredeste risnudlene er digg her, de blir ikke moshy. Slike nudler skal ikke koke, så her er det bare å koke opp vann i vannkokern, helle det over tørre nudler, og la det stå til det er al dente. Hell av varmtvannet, og skyll dem i kaldt vann. Ferdig!

Høsten er på vei, dere. Og uansett om du liker høsten eller ei, så liker du asiatisk kokos- og limesuppe med tofu og risnudler.

Kokos- og limesuppe med risnudler

1 stor tommel ingefær (ca 2 ss)
3 hvitløksfedd
1/2 – 1 rød chilli
1 ts kokosolje eller nøytral olje
4 dl vann
1 ss grønnsaksbuljong
5 dl kokosmelk
1 ss kokosblomstsukker eller brunt sukker
2 ss tamari / soyasaus
2 lime, skvist skikkelig
1-2 gulrøtter
4-6 sopp, shiitake, små portobello, eller annet
200 gram tofu
Risnudler etter ønske

Grovhakk eller rasp, alt ettersom, ingefær, hvitløk og rød chilli. Varm opp kokosoljen i en tykkbunnet gryte, og la det surre sammen til det begynner å lukte skikkelig digg. Rør inn grønnsaksbuljongen i vann, og ha det over grønnsakene og la det koke opp. Ha deretter oppi kokosmelka, kokosblomstsukker/brunt sukker, tamari og saften fra to lime – skvist skikkelig!

La blandingen småkoke, og smak deg gjerne frem med lime, tamari og sukker. Det skal kjennes litt i kjevebeina den syrligheten – mye kommer til å sette seg i både risnudler, tofu og grønnsaker. Skal ikke bli tamt heller, trossalt.

Rens grønnsaker og sopp, og snitt det i tynne skiver. Del tofuen i små terninger, og ha alt oppi gryta og la det trekke på lav/medium varme i 5-7 minutter.

Lag risnudler om du vil servere med det, og finhakk frisk koriander til topping. Det går helt fint å servere suppa med kalde risnudler, de vil bli varme av suppa med en gang.

Høsten er på vei, dere. Og uansett om du liker høsten eller ei, så liker du asiatisk kokos- og limesuppe med tofu og risnudler.

Oppskriften er inspirert av Martha Stewarts glutenfree chicken soup.

11 Comments

 1. Renathe

  Hva kan man bruke i stede for tofu?

  • Tofu er ikke avgjørende her, men det er godt og proteinrikt å ha oppi. Kan ha oppi flere grønnsaker istedet.

 2. Silje

  Ser digg ut! :) Hvilken type tofu anbefaler du til denne? Og hvor får man kjøpt den?

  • Hei Silje! Jeg bruker alltid fast tofu med mindre annet er spesifisert, og det får du kjøpt både på matbutikker som meny, grønnsaksbutikker og asiatiske matmarked, og helsekost. :)

 3. Erika

  Fy flate. Fortærer denne i skrivende stund, dødsdigg. Du er min favorittmatblogger! Hver gang jeg ikke vet hva jeg skal ha til middag, kommer Green Bonanza to the rescue.

 4. Pingback: 10 favoritter: Oppskrifter med tofu • Green Bonanza

 5. Superdigg! Brukte en halv buljongterning da det ikke finnes flytende buljong her i São Paulo, men det ble bra allikevel. Takk for herlig oppskrift, må lages igjen!

 6. Caroline

  En ting å si om den her; magisk!

 7. Jeg har ikke så veldig mye annet å si enn følgende: Mia, du er den eneste som får meg til å finne frem slikkepotten og skrape hele gryta HELT ren.

  Ok, jeg kan også nevne at jeg syntes det var veldig godt å steke både soppen og tofuen sammen med hvitløken, ingefæren, soyasausen og noe av sukkeret på høy varme til den fikk litt sprø overflate før jeg hadde i det andre – jeg er ikke så glad i “rå tofusmak”, så det kan kanskje være et tips til andre som er litt redde for tofu. Og at det var digg å toppe dette med vårløk. Og at jeg er veldig veldig overrasket over at det går an å få til noe så smaksrikt uten curry paste.

  Jaja, jeg hadde visst en del annet å si da, men første setning var den viktigste!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.