Aldri se ned på kinakålen ever again. Det er vår skyld, det er vi som har brukt den feil! Lag asiatisk slaw med den, du. Alt blir bedre av det.
Salat

Asiatisk slaw med kinakål

1 comment

Rekk opp handa alle som går rett forbi kinakålen i grønnsaksdisken? Nemlig. Aldri se ned på kinakålen ever again. Det er vår skyld, det er vi som har brukt den feil! 

Vegansk
Mengde: 4 porsjoner
Arbeidstid: 10-15 min

Jeg gjetter at om du, som meg, har vært barn og tenåring på åtti- og nittitallet har du klare og tydelige minner av salat bestående av kinakål, boksmais, vassen tomat, agurk i terninger og kanskje en god dæsj thousand island på toppen. Unnskyld mamma og alle andres mødre, men det er jo ikke rart vi har et litt forskrudd bilde av hva en salat egentlig bør være, og det er hvertfall ikke rart vi har en misoppfatning av hva kinakål er.

Kinakål er nemlig ikke salat. Kinakål er kål. Den kan forvelles, dampes, stekes, wokes, og den kan selvfølgelig også spises rå, men da er det ikke nødvendigvis med boksmais og thousand island den kommer til sin rett. Som navnet sier har kåltypen sin opprinnelse i Kina, hvor den brukes både på den ene og den andre måten. I koreansk matkultur er det kinakål som ofte brukes som base i kimchi, og det synes jeg sier ganske mye om hvor anvendelig kinakålen faktisk er.

Aldri se ned på kinakålen ever again. Det er vår skyld, det er vi som har brukt den feil! Lag asiatisk slaw med den, du. Alt blir bedre av det.

Kimchi er jo fermentert, og denne slawen er på en måte en veldig hurtigversjon av de samme smakene, bare uten den gjæra fermenteringssmaken – og funksjonen, denne må du spise opp i løpet av et par dager. Den er utrolig lett å smekke sammen, og er takknemlig tilbehør til absolutt alt asiatisk. Vårruller, check. Sesamnuggets, check. Wok med sursøt saus, check. Stekt tofu, check. Jeg brukte den som topping på en asiatisk burger, oppskrift to come, sammen med en sterk srirachadressing. Yum.

Det veldig fine salatbestikket i bollen er forresten laget av faren til min venninne Pia! Jeg fikk det til jul, og synes det er så skikkelig fint! Endelig fikk det blitt med på et bilde. Knut Lystad heter han, og han lager kjempefine kjøkkenartikler med håndslipt einertre – som du kan kjøpe.

Asiatisk slaw med kinakål

1/2 kinakålhode
1-2 gulrot
0,25 dl riseddik
2-4 ss finhakket koriander

1 ss hvitt sukker
1 ts sesamolje
1 ss tamari/soyasaus
1 ts chilliflak
1 ts ristede sesamfrø

Del kinakålet i to på langs, og deretter den halvdelen du skal bruke i to på langs igjen. Snu skjæreretningen, og snitt de lange kvartdelene i centimetertykke strimler. Snitt gulrøttene i tynne skiver eller juliennestrimler. Finhakk koriander.

Rør ut sukker i riseddik, tamari , chilliflak og sesamolje, før koriander, kålen og gulrota blandes inn og får suge til seg de gode smakene i 10-12 minutter. Strø sesamfrø og eventuelt litt mer chilliflak og koriander over til slutt.

Aldri se ned på kinakålen ever again. Det er vår skyld, det er vi som har brukt den feil! Lag asiatisk slaw med den, du. Alt blir bedre av det.

One Comment

  1. Pingback: Asiatisk bokhveteburger • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.