Oh hello there, my burger love! Dette er veganske, asiatiske burgere (!) av bokhvete. Oh yes.
Middag

Asiatisk bokhveteburger

6 comments

Noen ganger er det sånn at oppskrifter blir til av et premiss som kommer inn fra sidelinja. Det var tilfellet med disse asiatiske bokhveteburgerne.

Vegansk
Mengde: 6-8 burgere
Arbeidstid: 45 min

Eller. “Noen ganger” er vel en skikkelig underdrivelse, for de aller fleste av oppskriftene mine blir til nettopp fordi jeg har noe, mangler noe annet, har lyst til å teste noe med en eller annen grønnsak, starter i en ende og lander i en annen. Og underveis roter jeg mye, det kan jeg bare avsløre først som sist. Men! Denne gangen var det ikke jeg selv som ankom fra sidelinja med noe som skifta retninga, det var Øystein.

Jeg skulle nemlig lage bokhveteburgere. Jeg hadde ikke helt bestemt meg for hva de skulle smake, men drev og tenkte i retning klassisk burger-style, med litt røykessens, bønner, chilli, du veit. Klassisk. Øystein var på vei hjem, jeg sendte melding og spurte om han kunne kjøpe med burgerbrød og salat. Øystein kom hjem, og jeg fikk burgerbrød og kinakål. Kinakål. Som vi alle vet er ikke kinakål det samme som salat, det er en kål, og Øystein vet også dette, men det var det han fant på vei hjem på en søndag, så da ble det kinakål.

Kinakål.

Da er det jo bare en ting å gjøre, da. Se til den delen av verden hvor kinakål faktisk brukes til noe anstendig, som ikke er en åttitallssalat med boksmais. Altså Asia.

Oh hello there, my burger love! Dette er veganske, asiatiske burgere (!) av bokhvete. Oh yes.

På grunn av denne kinakålen endte jeg opp med å lage en asiatisk slaw med kinakål, sesamfrø og chilli, og da måtte jo burgern gå i samme retning. Altså sesamfrø-retningen. Sriracha-retningen. Silketofu-retningen! Yes, her er det silketofuen som sørger for å holde burgern sammen.

Disse er ikke kompliserte eller vanskelige å lage, men de krever hel bokhvete, kikertmel og silketofu. Det får du kjøpt på helsekost, matbutikker med godt utvalg og/eller grønnsakssjappa di. Det forunderlige fenomenet bokhvete har jeg skrevet mer om tidligere, om du er nysgjerrig og vil lese. En ting er hvertfall sikkert – med både bokhvete, kikerter i to former og silketofu er dette garantert den mest proteinholdige burgern du noensinne vil sette tenna i.

Asiatisk bokhveteburger

1 dl hel bokhvete
3 dl vann
1 gul løk
3-4 hvitløksfedd
1/2 – 1 rød chilli
2 dl kokte kikerter
2 ss kikertmel
125 gram silketofu
1 ss sriracha 
1 ss tamari eller soyasaus
1 ts sesamolje

1 ss sesamfrø

Panering: brødrasp/panko og sesamfrø
Olje til steking

Start med den hele bokhveten. Om du ikke har kjøpt det som heter kasha har du kjøpt rå, hel bokhvete. Det er den som er mest vanlig å få tak i her, og kasha betyr bare at den er ristet. Ved å riste bokhveten i tørr panne holder den bedre på konsistensen, og den får en enda bedre smak. Så: Start med å riste bokhvetefrøene i tørr panne til de er varme og blitt litt gyldne, 5-6 minutter.

Kok opp vannet, og ha den varme bokhveten over i det. La det koke i ca 15 min, til vannet er fordampet og bokhveten er ganske tørr.

I mellomtiden varmer du opp 1 ts olje, og grovhakker løk og hvitløk, og lar det surre til det er gyldent i panna. Finn frem matmølla, og ha avrente kikerter, løkblandingen, kokt bokhvete og silketofu oppi den. Ha på sriracha, soyasaus, sesamolje og sesamfrø, og kjør det hele til en grov blanding. Juster konsistensen med kikertmel.

For best konsistens på ferdigstekte burgere, bør farsen få avkjøle i kjøleskap. Når den er kald, form burgere med hendene, ca 1,5 cm tykke. Bland brødrasp eller knuste havregryn for glutenfritt alternativ med sesamfrø, og vend burgerne i det. Varm opp godt med olje i panna, disse skal basically friteres, og stek burgerne på begge sider til de er gyldne.

Serveres helst i varme burgerbrød med asiatisk slaw og srirachasaus – sriracha blandet med din favorittversjon av en rømme- eller majoneslignende base.

Oh hello there, my burger love! Dette er veganske, asiatiske burgere (!) av bokhvete. Oh yes.

6 Comments

 1. Ingunn L

  Har du (eller noen andre) noen tips til nettbutikker hvor man kan få kjøpt silketofu? Eller går det an å erstatte med crème fraîche eller lignende?

  • Jeg handler veldig lite mat på nettbutikk, og silketofu står ofte under thai-tørrvarehylla i de aller fleste matbutikker nå. :)

 2. Annika

  Tror du det fungerer å steke disse på jernstekepanne i ovnen som med falafler? Falafel-oppskriften fungerte kjempebra!

 3. Hei, hva kan jeg erstatte tofu med? Tåler ikke soja … kan jeg utelate den og tilsette mer mel istedet hvis tofuen er med på å få konsistensen mer fast? Litt potet istedet?

  • Hei, jeg har dessverre aldri laget denne med noe annet enn tofu, så det er litt vanskelig å svare på. Den fungerer som bindemiddel i tillegg til konsistens.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.