Bløtlegge nøtter
Råvarer

Bløtlegge nøtter? Javisst!

2 comments

Nøtter er en av mine favorittkilder til plantebasert protein og det riktige fettet, altså det umettede. Men visste du at du kan bløtlegge dem? Det kan du, og det er det flere gode grunner til.

First thing first: Ja, det er mye fett i nøtter. Men kroppen din trenger faktisk fett, det hjelper den med å ta opp en rekke viktige næringsstoffer, og det kan også til og med senke risikoen for enkelte hjerte- og karsykdommer. Nøtter inneholder kostfiber, mineraler som kobber, magnesium og kalium, vitaminer som folsyre, vitamin B3, B6, E, og en bunke antioksidanter. Gode og riktige næringsstoffer som både gjør deg mett og sunn, og ikke minst glad.

Så da er alle enige om at nøtter er bra, spesielt for oss plantespisere. Men hvordan bruke nøtter, og hvorfor i all verden bløtlegge dem? Jeg bruker mye rå og ristede nøtter, spesielt i salater og som snacks, men bløtlegging.. How come?

Jeg snakker ikke om det som det snakkes så mye om i helsekretser for tiden, “aktivisering” av nøtter. Om du ikke har hørt om det er det en prosess mange mener er bra for fordøyelsen av nøtter, altså at de bløtlegges i saltvann i en god del timer, før de tørkes i ovn på lav varme i en ny god del timer. Jeg har aldri gjort det (med mindre jeg lager salte mandler, og da handler det mindre om “aktivisering” og mer om snacks), og jeg vet ikke om jeg tror på det eller om det er en myte, men jeg vet at jeg synes det høres uhorvelig uoverkommelig ut i hverdagen.

Bløtlegge nøtter

Nei, grunnen til at jeg bløtlegger nøtter er at de blir så mye enklere og triveligere å ha med å gjøre etterpå, når man skal bruke de til noe annet enn snacks eller i salaten. For når de bløtlegges, blir de fuktige, dritt får slippe å være med videre i prosessen (unnskyld språket), og de er veldig, veldig mye lettere å ha med å gjøre i en blender. De blir rett og slett kremete når de kvernes, og i tillegg får de en mildere, søtere smak enn når de er tørre.

Det er stort sett to typer nøtter jeg bløtlegger: Mandler og cashew. Mandler er til mandelmelk og cashew er til cashewkrem eller cashewbaserte sauser. Her er det et viktig poeng å ikke bruke nøtter som er fritert eller saltet fra før, men usaltede nøtter. Noen kaller dem rå, men de er ikke rå, de er bare tørket. Jeg kjøper mine nøtter i løsvekt hos fine butikker som Mølleren Sylvia, Helios eller den nye Nøttebutikken på Vaterland. På vanlige matbutikker står disse nøttene ofte i bakehylla. Nøttene legger jeg i bløtt i dobbel mengde vann over natta, mens jeg har Isa Chandra, vegandronningen herself, sine ord i ørene: Always Be Soaking.

Da jeg la ut et av disse bildene på Instagram spurte jeg dere også om det var noe spesielt dere ville at jeg skulle skrive om når det gjelder nøtter og bløtlegging av disse, og i tillegg til hvor jeg kjøper nøtter i løsvekt, lurte dere på hvordan jeg oppbevarer dem, og hva slags blender jeg bruker.

Når det gjelder oppbevaring, har jeg mine på glass med lokk, stående tørt. Jeg har lest at noen anbefaler at de skal stå i kjøleskap for at de ikke skal harskne så lett, men min erfaring er at det tar lang tid før de harskner, og i kjøleskapet blir de myke og fuktige, og det tror jeg ikke er bra det heller. Men om du skal oppbevare nøtter med høyt fettinnhold, for eksempel pekannøtter og makadamia, over lang tid, da kan du ha de i tett pose i kjøleskapet. Men for normalt bruk i hverdagen går det seriøst helt fint å ha de i i en tett boks i et mørkt skap. Jeg har de jeg bruker mest stående på en hylle over benken, for de rekker ikke bli gamle om jeg prøver engang.

Og, for å svare på blender, så kommer jo det helt an på hva du skal bruke nøttene til. Jeg bruker en RAW-blender til å lage nøttemelk og cashewsauser, og det fungerer strålende. Fordelen med en RAW er, i tillegg til styrken, at det ikke er noen løse deler i den. De “gammeldagse” blenderne hvor du kan skru løs bunnen og det ligger en pakning i mellom har en tendens til å skli fra hverandre når den jobber med nøtter. Til nøttesmør og lignende bruker jeg like gjerne matmølla som blenderen. Tålmodighet er like viktig som en god blender.

Bløtlegge nøtter

2 Comments

  1. Hvorfor i alle dager ikke bruke salte, ristede cashewnøtter til cashewkrem? Det smaker jo myyye mer, jeg brukte det til en karrirett, det var aldeles nydelig :))

    • De er kjempegode rett i mat ja, men de inneholder både mye salt og fett, som jeg helst vil ha kontroll på selv, samt at de ikke blir like kremete malt fordi fettet i nøttene binder seg annerledes når de er ristet. :) men om det funker for deg, er det jo bare å kjøre på!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.