Jaja, dere.. Da er høsten her, da? Ikke noe annet enn å gjøre enn å røre sammen en diger linsegryte med kikerter og grønnsaker, da!
Middag

Linsegryte med kikerter og mangold

2 comments

Blir det noensinne for mange oppskrifter av typen man tager vad man haver og så blir det ei durabelig gryte av det til slutt allikevel? Ikke hos meg, og denne gryta er proppfull av både det ene (linser og kikerter) og det andre (grønnsaker).

Vegansk
Mengde: 4 porsjoner
Arbeidstid: 30-45 min

Okei, så denne gryta spiste vi på søndag, og før vi spiste denne gryta, var vi på Matstreif. Det ble en slik type festivalopplevelse jeg måtte skrive om, for vi til slutt ganske frustrerte over at en matfestival som skal være innovativ og handle om bærekraft, handler om kjøtt og ingenting annet. Det innlegget kan du lese på den andre bloggen min, miafrogner.no.

Så! Over til gryta, da. På Bondens Marked tidligere på dagen hadde jeg kjøpt en stor håndfull med mangold. Mangold er en type bladbete, som kommer med stilker i alle regnbuens farger. Jeg leser utrolig mye om mangold på utenlandske matblogger (da snakker de om chard eller swiss chard), og dessverre er ikke mangold en grønnsak vi får tak i når som helst. Jeg har knapt sett den i butikk, men oftere på høstes matmarked. Den er utrolig næringsrik og god på smak! Jeg brukte mangold i denne gryta, om du ikke har det kan du bruke grønnkål, svartkål eller spinat istedet. Det blir like god, om enn litt mindre fargerikt.

SAMSUNG CSC

Egentlig hadde jeg store planer om å teste ut en Ottolenghi-oppskrift med denne mangolden min, med tamarind og tomat… Helt til jeg ikke fant noen bokser med tomat. Jeg tror det er det sikreste tegnet på at det har vært lite matlaging i det siste, når basisvarene går tom og ingen vet om det før det er for sent. Men det jeg hadde var en flaske med hjemmelaget kraft, noen slappe grønnsaker og en pose rød ris, så da ble det en slags currygryte med masse gode ting oppi. Du kan bruke det du har av grønnsaker. Alt går i gryta, som vi alle vet. Min er ganske mørk i fargen på grunn av fargen på krafta, så her må du ikke følge bildene slavisk. Smak deg frem!

Jaja, dere.. Da er høsten her, da? Ikke noe annet enn å gjøre enn å røre sammen en diger linsegryte med kikerter og grønnsaker, da!

Linsegryte med kikerter og grønnsaker

4 sjalottløk / 1 gul løk
3-4 hvitløksfedd
2 store håndfull mangold eller spinat/grønnkål
2-3 gulrøtter
1/2 blomkålhode
1 boks kikerter
2,5 dl tørre, røde linser
1 liter (hjemmelaget) kraft
2-3 ts sterk currypulver
1 ts chillipulver
1 ts paprikapulver
Salt
Nøytral olje til steking

Varm opp oljen over medium varme i en tykkbunnet gryte, og finhakk løk. La den surre med en klype salt i 5-10 minutter til den er mør og gylden, før du blander inn hvitløk. Etter et par minutter røres de tørre krydderne inn, curry, chilli og paprika. Her må du nok smake deg frem ettersom det koker, da tørre kryddere varierer mye i smak og styrke.

La løkblandingen steke i et par minutter, og ha deretter over krafta. Start med en liter, og ha heller over mer etterhvert om det blir for tykt. Ha også oppi røde linser, og la det koke opp. Når det har begynt å koke, har du oppi avrente kikerter og de grønnsakene du vil bruke. La det putre avgårde.

Rens mangold (eller det du skal bruke, bruk samme fremgangsmåte på grønn/svartkål, mens spinat kan brukes fersk rett i gryta). Snitt vekk de groveste stilkene, og kutt resten i tynne strimler. Kok opp vann, og forvell bladene i et par minutter før de skylles i kaldt vann.

Når de røde linsene er kokt i stykker og gryta har begynt å tykne, kan du smake deg frem med salt og mer av krydderne. Rør inn den forvella mangolden til slutt, og server med ris (for eksempel rød!), en klatt naturell yoghurt og noen papadums.

Jaja, dere.. Da er høsten her, da? Ikke noe annet enn å gjøre enn å røre sammen en diger linsegryte med kikerter og grønnsaker, da!

2 Comments

  1. Den ser himmelsk ut!

  2. Pingback: Jeg lanserer månedens matutfordring, og første utfordring er ingen ringere enn: Bete! • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.