Ikke dill inni – dill på toppen! Sånn at du kan velge helt selv, alt ettersom du er en dill lover eller en dill hater.
Vegansk
Mengde: 10-12 burgere
Arbeidstid: 1-2 timer (ink endel venting)
Her i huset er vi nemlig en av hver. Vi er stort sett altetende begge to – det vil si, innenfor det vi har valgt å spise, men vi har én ting hver som vi ikke liker. Jeg liker ikke rå paprika (så der har du forklaringen på hvorfor det er særs få oppskrifter med rå paprika på denne bloggen), mens Øystein ikke kan fordra dill.
Dessverre (for Øystein) er det sånn at dill fungerer veldig godt sammen med rødbeter, så når jeg omsider skulle begi meg ut på det enorme rødbeteburgerprosjektet, som er en del av månedens oppskriftsutfordring startet av yours truly, måtte det dill til. Men bare på toppen, da. Sånn at alle kan spise. Litt rettferdig må det vel bli.
Apropos oppskriftsutfordringen – folk lager så mye kult! Jeg kommer til å lage en oppsummering på slutten av måneden med alle som har deltatt på mitt tema, men må allikevel nevne noen utrolig lekre oppskrifter nå også. Vidar har laget bakte beter og kikerter med harissayoghurt, Therese har laget berry & beet bowl, og den andre Mia har laget hummus med bakt rødbete. Så himla lekkert!
Ok. Så, dette med rødbeteburger har veldig lenge vært en liten nøtt for meg, akkurat som rødbetegryta i fjor vinter, fordi jeg synes det skal så mye til for at det blir ordentlig godt. Men, etter å ha vært på en supertrivelig hagehøstfest hos Pia, som driver Matvrakbloggen, og fått servert en god rødbeteburger med dill, bestemte jeg meg for å ta rødbeten fatt og omsider lage denne rødbeteburgern en gang for alle!
Jeg gikk ganske grundig tilverks. Jeg leste en god bunke oppskrifter, og landet på at jeg ville forsøke å følge denne fra The Kitchn, som visstnok er kraftig inspirert av burgeren fra en kafe i Ohio. Det er en god kombinasjon av proteinrike bønner, rødbeter og gode krydderier, og morsomt: Svisker! Svisker i burgern. Jeg måtte jo prøve!
Så jeg prøvde. Og burgerne hang ikke sammen. I det hele tatt. Jeg finleste oppskriften en gang til og så at de skriver at hvis du vil kan du bruke egg som bindemiddel, og jeg mistenker at de har gjort det, og ikke testet uten, for det var lite i originaloppskrifta som gjorde at disse hang sammen. Men! Fear not! Litt kikertmel fikser biffen. Burgern. Og smaken? Smaken er smaskens.
Heads up: Disse tar ganske lang tid å lage, men det er mest fordi betene skal bakes, risen skal kokes og løken skal karamelliseres. Det trenger du ikke stå og se på, men det tar jo tid. Det går an å korte ned prosessen med å bruke ferdigkokte beter, eller bake beter og koke risen dagen i forveien. Til gjengjeld blir det en god bunke burgere, som du kan fryse ned før du steker dem (pakkes forsiktig inn i matpapir), så har du ferdigburgere i frysern. Tenke seg til.
Rødbeteburger med dill på toppen
3 medium store rødbeter (ca 1 kilo i rå form)
1,5 dl rød eller brun ris + 3 dl vann
1 stor gul løk
4 hvitløksfedd
2 ss eplesidereddik
2 bokser svarte bønner
5-6 svisker
2 ss røkt paprika, evt vanlig paprika + 0,5 ts liquid smoke
2 ts dijonsennep
1 ts spisskumin
1 ts malt koriander
1 ts salt
1 ts pepper
1 dl havregryn
2 dl kikertmel
Nøytral olje til steking
Rømmebase of your liking
Frisk dill
Salt og pepper
Burgerbrød og grønn salat
Okei, så det er flere steg her som må gjøres før selve burgermiksinga begynner. Rødbetene baker du i ovn i folie i 1 time på 200 grader, til de er så møre at du kan stikke en kniv gjennom dem. Risen koker du på medium varme til den er litt mer enn ferdig kokt.
Den gule løken finhakker du og steker på medium/høy varme med en klype salt til den er helt gylden, mør og nesten litt for godt stekt noen stedet. Når den er ordentlig karamellisert, har du over finhakket hvitløk og lar det surre i et lite minutt, før eplesidereddiken helles over og kokes inn. Sett deretter panna tilside.
Nå er tiden for å finne frem matmølla, en stor bakebolle og en liten ventebolle. Kjør havregrynene til fint mel i matmølla, og bland det med kikertmelet i ventebolla. Skyll boksene med bønner, og ha den ene i matmølla sammen med svisker som du har delt i fire-seks biter fra før. Jeg skjønner at det er rart med svisker i burger, men det gir en veldig god smak! Ikke kjør det glatt – puls 1 sekund 6-7 ganger, sånn at det blir chunks, men ikke glatt. Ha det hele over i den store bakebollen.
Skyll den andre bønneboksen, og ha den også over i den store bakebollen, i hel form. Ha løkblandingen, risen, og alle krydderne oppi der også.
Og så over til rødbetene. Nå har de forhåpentligvis bakt en time og blitt kjølne nok til at du kan håndtere dem. Jeg pleier å skrelle dem enten i vasken eller fortsatt i aluminiumsfolien for å ikke søle så mye, for rødbeter setter mye farge. Del dem i store chunks, og kjør dem i matmølla i to omganger til de er finrevet. Ha deretter betene over i bakebollen sammen med alt det andre.
Bland det hele godt, og bruk til slutt hendene til å massere inn havregrynene og kikertmelet. La blandingen stå kjøling i en times tid før steking, eller gjerne til dagen etterpå.
Bruk hendene og form burgere som er omtrent 1 cm tykke. Stek burgerne på medium varme i noen gode klunker med olje, gjerne i en panne med lokk. Snu dem etter fem-seks minutter, stek like lenge, og skru deretter ned varmen til 1-2, sett på lokk, og la dem stå i ti minutter til.
Varm burgerbrødene, bland frisk dill, salt og pepper med rømmebasen, og monter herlighetene.
Pingback: Rødbete muffins - Kjoekkenmagi
Pingback: Rødmende Betefruer | Idéfull.no
Pingback: Lavkarbo: Bete-caprese | Greta-G
Pingback: Terte med rødbete og søtpotet - ENEstående MatENEstående Mat
Pingback: Oksekjøtt og rødbet tagine / beef and beet tagine – Aichas Mat
Pingback: Den allsidige bladbeten – Stekt og marinert mangold – Lise von Krogh
Pingback: Månedens favoritter: September 2016 – Et kjøkken i Istanbul
Pingback: Beter i bøtter og spann! • Green Bonanza
Pingback: Bete-utfordringen oppsummert • Green Bonanza
Kjempegode burgere! Hadde masse hakket dill i farsen og kuttet ut sennep og paprika.
Takk for god oppskrift!
Så bra! Den er knall med dill inni. :D
Korleis går det å bruke vanlig ris i stadenfor brun eller Rød trur du? Vil d ha noko å sei forutan at brun er sunnare?
For å være helt ærlig har jeg ikke lagd disse på flere år, så jeg er litt usikker. Har nok brukt brun/rød fordi den ofte holder konsistensen litt bedre enn hvit, som kan bli litt grøtete.