Saus, dipp og topping

Zahavs hummus tehina

17 comments

Jeg er bare noen millimeter fra å slette alle andre hummus-oppskrifter jeg har publisert, for hummus-oppskriften fra Michael Solomonovs restaurant og bok Zahav gruser absolutt alt annet.

Vegansk
Mengde: 2-4 porsjoner
Arbeidstid: 15 min aktiv tid + bløtlegging og koking

Jeg er neppe den eneste som har vært på evig jakt etter den perfekte hummus, og selv om både Øystein og jeg påstår at vi vel nok har nærmet oss den skikkelig gode hummusen opptil flere ganger i løpet av årene, må vi nok se oss grusa. Nesegrusa.

Michael Solomonov er mannen bak Philadelphia-restauranten Zahav,  som tar israelsk mat og presenterer den for amerikanerne på en måte de både skjønner og liker, om man skal tro Epicurious. Jeg ble nysgjerrig, og måtte selvfølgelig prøve, selv om denne oppskriften både tar ganske mye lenger og krever flere steg enn alle andre. Og tro meg når jeg sier: Verdt det!

Zahavs hummus tehina

Jeg, og sikkert dere, har en tendens til å bare smekke alle ingrediensene i en blender, kjøre på, la det stå til og kalle det hummus. Denne oppskriften er den elegante og letthendte måten å lage hummus på. Den krever planlegging og bløtlegging. Den krever at du koker dine egne kikerter, og at du overkoker dem og koordinerer deg sånn at de er ferdigkokte omtrent samtidig som du er ferdig med basen. For her er kikertene det siste som går i matmølla, ikke det første.

I motsetning til i veldig mange andre hummusoppskrifter, er det ikke hvitløk denne hummusen. Istedet kjøres sitronsaft, hele hvitløksfedd med skall og det hele til en masse som får stå og godgjøre seg i 10 minutters tid, før sitronsaften siles vekk og hvitløken ikke får bli med videre. Deretter kjøres sitronsafta med en god mengde tahini og drypp av iskaldt vann som gjør den superfluffy, og først etter det skal kikertene oppi. Som sagt: Det tar litt tid. Men: Verdt det.

Zahavs hummus tehina

Zahavs hummus tehina

2,5 dl tørre kikerter
2 ts bakepulver
1 dl ferskpresset sitronsaft (ca 1,5 sitron)
4 hvitløksfedd, med skall og det hele
1 stor klype havsalt
1,5 dl god tahini*
1,5 dl iskaldt vann
0,5 ts cumin
Topping: Olivenolje, paprikapulver og bladpersille

*det er sjeldent jeg avbefaler noe, men når det gjelder tahini anbefaler jeg å kjøpe de lyse, finmalte som du får kjøpt på tyrkiske grønnsaksbutikker. De grovere, mørkere variantene fra helsekostbutikkene smaker mye bitrere, og er ikke så tynne i konsistensen som skikkelig tahini skal være. For tahini er flytende, det er ikke et smør.

Mellom 8 og 24 timer før du skal lage hummus, bløtlegger du kikertene med 1 ts bakepulver og lar det stå på benken. Om du lar de stå i 24 timer kan du skifte vann underveis (fyll på med nytt bakepulver også).

Når du skal lage hummus, starter du med å helle vannet av kikertene, ha de i en stor gryte sammen med masse rent vann, og 1 ts til av bakepulver. Det gjør at de koker seg myke raskere. La de koke på høy varme i ca 1 time, til de er så moshy at du kan knuse dem mellom fingrene.

Når kikertene har kokt i omtrent en halv time, kan du begynne på resten. Press sitron, sil ut stenene, og ha sitronsaften, saltet og hvitløksfedd med skall og det hele oppi en foodprosessor/matmølle. Kjør det i et lite minutt til alt er most, og la det stå og blande aroma i 10 minutter. Sil det deretter slik at du skiller væsken fra den moste hvitløken, og press det med en skje slik at du får med mest mulig væske. Ha væsken tilbake i foodprosessoren sammen med tahini, og bland det.

Mens matmølla går, har du oppi en og en spiseskje med iskaldt vann. Tahinien vil fluffe seg opp og det er akkurat det du vil at skal skje. Når alt vannet er oppi og tahinien er fluffa, heller du vannet av kikertene, lar de renne godt av, og har de deretter oppi matmølla sammen med cumin. La matmølla gå på full guffe i 5-10 minutter, og vent på verdens mest silkemyke og fluffy hummus. Om du vil ha den tynnere, ha i litt mer vann, og smak deg til med salt og cumin.

Ha den oppi en flat bolle, bruk baksiden av en skje til å spre den utover, og hell olivenolje over. Dryss over paprikapulver og persille til pynt.

Zahavs hummus tehina

17 Comments

 1. Urgh, det ser og høres helt utrolig ut! Denne skal jeg prøve så snart kjøkkenet er ferdig! (Driver med en slags selvskading og leser matblogger mens jeg pusser opp kjøkkenet og lever av brødskiver :c :c) JA, og forresten, gratulerer sååå mye med boken din! Gleder meg til å bruke den masse! Den ser helt nydelig ut!

  • Tusen takk, så hyggelig å høre! håper du liker boka. Kjenner meg igjen i det du skriver, jeg har en tendens til å se på matprogrammer på tv og lese masse blogger når jeg er syk, vondt i halsen, feber og verken matork eller matlyst.. Typisk! Men da har du jo en grei liste å begynne på når kjøkkenet etterhvert blir ferdig, og det er jo kjempeinspirerende!

 2. Ingvild

  Hei Mia.
  Tror du at man kan fryse denne hummusen?

  • Jeg har ikke prøvd, men jeg tror vel egentlig ikke det. Hummus er ferskvare. :)

  • Hei,
   Sist jeg lagde denne lagde jeg alt for mye, og måtte fryse noe av den for at det ikke skulle bli dårlig. Det gikk veldig fint, synes smaken og konsistensen fortsatt er ganske bra, men hadde i litt ekstra sitron etter den var tint for å gjøre den litt freshere. Så det går greit å fryse den, selv om den selvfølgelig smaker best fersk. Fantastisk oppskrift forresten! :)

  • Hei Ragnhild! Så kult at du har testa, og enda kulere at det gikk bra!

 3. Pingback: Topp 25 på World Vegan Day • Green Bonanza

 4. Pingback: Tabbouleh med aprikos • Green Bonanza

 5. Torunn

  Åh Denne hummusen ble virkelig skikkelig god! De ekstra trinnene synes jeg i grunnen gikk lett som en lek. Nydelig smooth hummus ble det! Og så likte jeg godt den subtile hvtløksmaken. Supersmart å mose og sile. Jeg har tidligere forsøkt meg på en oppskrift hvor man for å få smooth hummus måtte ta av skallet på alle kikertene… det ble også godt, men fy, for en jobb, det gidder jeg ikke gjøre igjen. Nå er det denne oppskriften som gjelder! Takk! ;-)

  • Så hyggelig å høre! Jeg har også stått der og poppa kikerter til jeg ble grønn i trynet. Synes denne funker uten det trinnet fordi de er nykokte, og mye blir igjen i vannet uansett. Tusen takk for fin tilbakemelding!

 6. Inger

  Supergod! Jeg synes hvitløkssmaken var litt for svak (til tross for at jeg brukte fire kjempestore, ferske og saftige hvitløksfedd til å begynne med) så jeg endte opp med å presse litt av hvitløk/sitronblandingen som lå igjen i silen ned i den ferdige hummusen etterpå, men det var jo ingen sak å bare ta litt av dette “reste-grapset” og presse gjennom hvitløkspressen til slutt, når smakene hadde fått blandet seg litt. Takk for oppskrift!

 7. Therese

  Hei! Hvilken foodprosessor bruker du?

 8. Solveig Rasmussen

  Testet denne hummusen, og den ble virkelig bra, takk! :) Har du anledning til å tipse om bra Tahinimerke? Hilsen Solveig :)

  • Så godt å høre! Jeg kjøper ikke et spesifikt merke, men lys tahini hos grønnsaksbutikk, aldri mørk/grov på vanlig butikk :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.