Quinoa. Grønnsaker. Sesam. All. I. Need.
Middag

Ingefær-quinoa med ovnsbakte grønnsaker og sesamsaus

5 comments

Jeg er den første til å innrømme at ovnsbakte grønnsaker, spesielt i høstsesongen, veldig fort får smak av det jeg pleier å kalle klassiske krydder, altså tørka urter som timian, rosmarin og persille. Men må det være sånn? Nope!

Vegansk
Mengde: 2 porsjoner
Tid: Ca 30 min

Oi, det føles som en evighet siden jeg postet en oppskrift her, og når gjennomsnittspubliseringa mi ligger på to-tre oppskrifter i uka, er det jo faktisk sant også. Det er en hel liten evighet, relativt sett, siden jeg postet to-tre oppskrifter i uka. Jeg håper og krysser fingra for at dere både forstår hvorfor (hint: bok) og synes det er greit. Jeg har jo trossalt en jobb også. Og et liv. Og søvnbehov. Tenke seg til!

Uansett, da. I helgen som var dro Øystein og jeg på hytta på fjellet, for å få landa skikkelig etter slippfest-uka og generelt mye å gjøre i det siste-skuldrene. Og vi hadde så flaks, det var strålende sol, et par varmegrader, fyring i peisen, portvin i glasset, rolige middager og mye, mye, mye bøker som ble lest. Så deilig! Den ene dagen smekka vi sammen tofu-taco og mangosalsa (fordi jeg, ehe, ble inspirert av at noen på snap lagde akkurat den oppskrifta fra boka mi), og den andre dagen spiste vi dette. Masse ovnsbakte grønnsaker med quinoa smaksatt med ingefær, og en syrlig sesamsaus som det hele ble sausa godt inn i.

Spesielt rosenkål og poteter har en tendens til å bli traddis hos meg. Altså at jeg goes classic, fransk eller spansk, timian og rosmarin, persille, litt tunge smaker. Denne gangen tenkte jeg at sesam-world er vel like så greit, så jeg bakte grønnsakene bare med olje, salt og pepper (de smaker jo så godt i seg selv!), kokte quinoa med masse fersk ingefær, og lagde en sesamsaus. Det er vel forresten et godt tegn på at det står tahini på hytta, når jeg tenker meg om. Ikke alle har tahini på hytta. Tror jeg. Enda!

Quinoa. Grønnsaker. Sesam. All. I. Need.

Ingefær-quinoa med ovnsbakte grønnsaker og sesamsaus

Her kan du virkelig bruke akkurat de grønnsakene du liker, har og har lyst på. Jeg brukte en salig blanding av både det ene og det andre:

4 små poteter
1 bete

2 gulrøtter
1 paprika
2-3 håndfull rosenkål
1 løk
2 skiver sitron
4-6 hvitløksfedd
Olivenolje, salt og pepper

1 dl quinoa
2 dl vann
1 ts salt
1 ts olivenolje

2 ss finrevet ingefær

2 ts tahini
4 ss varmt vann
1 ts sitron
2 hvitløksfedd
1 ts riseddik
0,5 ts chilliflakes
Salt og pepper

Det ser kanskje mye ut, men det er egentlig ikke det – og det eneste som egentlig må gjøres, er å vaske og kutte grønnsaker.

Så: Sett ovnen på 200 grader, finn frem et stekebrett og bakepapir, og kutt opp grønnsakene. Kutt de harde i mindre biter enn de myke, da blir alt sammen ferdig samtidig. Ha alt utover brettet, risle over et par teskjeer olivenolje, og strø over en god klype salt og pepper. Sett midt i ovnen.

I en god gryte med lokk varmer du opp 2 ts olje, og finriver ingefæren. La den surre på medium varme til den er myk – tro meg, du vil lukte det når den er klar. Skyll quinaen godt i vann, før du har den over i gryta og lar det tørrsteke i to minutter, før du har over vann, salt og legger på lokk.

Sausen lager du enkelt ved å blande alle ingrediensene sammen: Raspet hvitløk, presset sitron, tahini, varmt vann, chilli, salt og pepper. Smak deg frem med de tre siste, og juster konsistensen med vann.

Grønnsakene er ferdig bakt når alt er mørt og gyldent. Quinoaen når vannet er ferdigdampet. Blant annet sammen, og et!

Quinoa. Grønnsaker. Sesam. All. I. Need.

5 Comments

  1. Omg, denne var top notch!

  2. Denne ble utrolig god. Byttet ut rosenkål med brokkoli, og kombinasjonen av sprøstekt brokkoli og den sausen var helt himmelsk.

  3. Dumpster Diva (ikkje dei flotte artistane desverre)

    Har dumpstra ein hel haug med grønnsaker etter nyttårshelga. Lagd dette før, og det blir ein fin reprise med mykje redda mat og couscous istedenfor quinoa Takk for inspirasjonen!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.