Marcella Hazans smørtomatsaus - den eneste tomatsausen du trenger å lære deg utenatt. Og den har bare tre ingredienser!
Blogg

Stock it up! Eller: Hvordan bruke littegranne tid på å lage mye god mat.

1 comment

Veldig ofte hører jeg: Men hvordan rekker du å lage ordentlig middag hver dag? Jeg har ofte forskjellige svar, men ett av dem er: Det hjelper å ha ferdiglagde ting på glass!

Og med glass mener jeg både tørre ting på glass som står på hylla over benken, i kjøleskapet, eller ting som er fryst ned og er lett tilgjengelig og enkelt å tine opp igjen. Jeg vet at jeg nettopp har påstått at vi sjeldent har middag i fryseren, og det er forsåvidt sant, for det er sjeldent hele middagen er klar i fryseren – men deler av den? Fore sure i fryseren, rett som det er!

Her har jeg altså samlet noen av de tingene jeg liker å ha klart på kjøkkenet. Alt går jo i perioder, også matlyst og smaksønsker, så det er ikke sånn at disse tingene alltid står der. Men – det er jo sånn at det vi har, det må vi bruke, så ofte hjelper det på å kickstarte fantasien også. Win-win!

Salat-dressinger

En kjapp salat til middag er sjelden kjapp når man skal begynne å lage dressingen fra bunnen. Men én gang innimellom har man tid til det, og da er det bare å lage dobbel eller trippel. På rene, tette glass holder disse seg helt fint i kjøleskap hvertfall en uke, om ikke to.

Til venstre: Ranch-dressing
Til høyre: Italiensk dressing med bakt paprika 

collage_dressing

Tomatsaus

Ah, så enkelt livet blir med god tomatsaus i fryseren. Når alt du trenger å gjøre er å koke pasta, varme tomatsaus, ete middag. Min favoritt er den på bildet, den som skal koke i fem timer, men du kan også med fordel teste Marcellas smørtomatsaus, eller min med gulrot og linser, som er litt mer mettende.

Verdens beste tomatsaus tar minst fem timer å lage, og det er en god grunn til det.

Smak på glass

Jeg kunne ment krydderblanding, men det er på en måte ikke det samtidig som det er det. Skjønner du hva jeg mener? Dette er mer enn klassisk krydderblanding! Med en teskje av disse på toppen av vel, det meste, får alt fra bakte poteter til kremete pasta en dæsj av umami.

Til venstre: Umami på boks
Til høyre: Not Parmesan

collage_toppingsmak

Topping

Topping er undervurdert. Absolutt alt som egentlig føles ganske traust blir ganske digg med litt god topping, og mye god topping kan helt fint stå i kjøleskapet en ukes tid uten at det gjør noe. Så om du er blakk eller bare lei, lag en god topping, og spis bakt søtpotet og salat. Med topping. Min favoritt er denne på bildet, med valnøtter og soltørket tomat. Crunchy brød-topping er heller ikke å forakte, men da kanskje mer på salat og pasta, og ikke så mye på bakt søtpotet.

All taco trenger en perfekt topping.

Pesto og salsa

Det er fort gjort å tenke at både pesto og salsa har begrensede bruksområder, men den gang ei! Pesto lages tradisjonelt med basilikum, men du kan like fint lage den med grønnkål, mynte, persille – eller oljefri. Den kan riktignok brukes i pasta som seg hør og bør, men det gjør også en potetsalat til en god potetsalat, en toast til en luksus-toast eller en god dip om du rører den sammen med litt rømme av valgfritt slag. Salsa på sin kant, kan lages av all frukt du måtte ha på benken (mandarin, fersken, ananas, mango), i tillegg til tomat. Tomatsalsa er digg som middag sammen med friske grønnsaker, litt brød og en skål med hummus.

Til venstre: Grønnkålpesto
Til høyre: Raspet tomatsalsa

collage_pesto

Kraft

Å koke kraft på grønnsaksrester tar litt tid, men det gjør absolutt alt du skal lage senere, mye bedre. Du kan bruke det istedet for vann når du koker ris, quinoa, linser eller andre godsaker, eller du kan ha det som base i en suppe, risotto, gryte eller strengt tatt hva som helst. Og det beste av alt: Du trenger ikke kaste slappe grønnsaker.

Ikke kast slappe grønnsaksrester! Kok kraft på dem. Litt tricky første gangen, men etter det er det som å sykle.

Og såklart…

Tør å prøve! Bruk det du har! Test ut ting sammen som du kanskje tenker at ikke egentlig passer sammen! Enten så blir det kjipt og du har spist en kjip middag, eller så blir det digg, og du har laget en hverdagsmiddag du kan lage igjen og igjen og igjen. Og igjen.

Hva er dine beste triks? Del dem!

One Comment

  1. Karsten

    Woo!

    Denne posten kom i grevens tid. Nå skal kjøleskapet fylles til randen av lettvinte, digge løsninger!

    Takk, Mia :-)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.