Min faste studentmiddag:
Middag

Linsegryte med curry, kikerter og poteter

Nivå Enkel 20 comments

Jeg hadde to standardgryter da jeg studerte. Denne, og linsegryte med kokos og koriander. Ikke så stor variasjon tenker du kanskje, men der tar du feil. Kokos i den ene, potet i den andre. Big, big difference.

Vegansk
Mengde: 4 porsjoner
Tid: 30-45 min

Som dere kanskje fikk med dere, startet jeg matbloggernes oppskriftsutfordring i september, og nå i oktober er det Ina, Mat på bordet, som har neste runde med tema potet. Hipp HURRA for potet! Jeg har såklart allerede samlet noen potet-favoritter i en egen post, men dette er omsider mitt bidrag til potetutfordringen. Det første. Det kan hende det blir flere. Vidar har allerede laget nydelige rosebørek med potet, Tove har laget potetcookies (!), Cecilie har laget tre ulike ting som alle ser fantastiske ut, og Håvard har laget en av mine personlige favoritter: Gnocchi med salviesmør.

Men tilbake til studentgrytene: Jeg hadde altså to faste. Denne her, og den andre, som har vært denne bloggens favorittoppskrift siden jeg publiserte den: Linsegryte med kokosmelk og koriander. Det er riktignok tomat, curry og linser i begge to, men bortsett fra det er de ganske så forskjellige. Den andre er asiatisk, mens denne er mer indisk. Her er det kikerter og poteter oppi, sammen med gulrot. Dette er en fantastisk høstgryte, en fantastisk bli frisk-gryte, en fantastisk lage masse mat for en billig penge-gryte, og ikke minst: Masse næring i en gryte-gryte. Jeg plasserer denne i potetutfordringa fordi for meg er det potetene som er stjerna her: Potetbitene blir så himla gode når de får koke i den tomatiserte currybasen!

Min faste studentmiddag:
Linsegryte med curry, kikerter og poteter

1 gul løk
1 gulrot
1 ss finrevet ingefær
1 kinahvitløk / 3-4 hvitløksfedd
1-2 ss hot madras currypulver
1 boks grovhakkede tomater
1 liter vann eller kraft
2 dl røde linser, tørre
1 boks kokte kikerter
500 gram potet
Salt
Nøytral olje

Start med løk: Finhakk den, og la den surre i en spiseskje nøytral olje i en god, tykkbunnet gryte. Mens den mørner på medium varme rasper du gulrota på grov rasp, og lar den surre sammen med løken. Finrasp eller finhakk ingefæren, og ha også den oppi sammen med løk og gulrot, og en klype salt. La det surre i 3-4 minutter.

Ha deretter oppi 1 spiseskje currypulver. Om du er redd det er for mye, begynner du med mindre. Om det ser tørt ut, har du oppi litt mer olje – det er meninga at krydderet skal bli godt stekt inn i olja og løk/gulrot-blandingen her. La det surre i et par minutter.

Ha deretter oppi en boks med tomat, og en liter vann eller kraft, samt tørre røde linser. La det koke opp, rør godt så ikke noe fester seg i bunnen av gryta, og ha deretter oppi skylte kikerter og poteter skåret i terninger. La det hele koke opp, og småkoke i rundt en halvtime. Det er ferdig når potetene er møre, og gulrota og de røde linsene er basically kokt så i stykker at du ikke kan identifisere hele biter. Smak til med salt og curry, eventuelt litt chilliflak.

Server gjerne med en rømmeklatt, en klype salt og litt chilliflak på toppen.

20 Comments

 1. Astri

  Vet du hvor man får kjøpt currypulveret? Jeg elsker indiske gryter<3

 2. Astri

  Haha, der ser man! Tusen takk:) Etter litt googling dukket ingen kjent pakning opp, så jeg fryktet det var noe spesialkrydder.

 3. Pingback: Potet- og parmesanvafler | Oppskrifter | Matinspirasjon

 4. Ruth Anna

  Kan jeg brune grønne linser i steden for røde?

  • Jeg mente :
   Kan jeg bruke grønne linser i steden for røde?

  • Nja, de løser seg ikke opp på samme måte, og setter litt farge, men det går an. :)

 5. Pingback: Grønn ukemeny nr 1 • Green Bonanza

 6. Kristin

  Tusen takk for oppskrift på en aldeles nyyyydelig suppe/gryte, skjønner at du nesten “levde” på denne i studietida, blir nok en gjenganger her og den der

 7. nammmm! MÅ lage denne hver helg :):)

 8. Denne skle rett inn i oppskriftsboka mi. Veldig god – jeg prøvde meg frem med å smaksette den med limesaft, og synes gryten kledde syren.

  • Ja, den har godt av syre! jeg pleier å skvise oppå, sammen med litt salt til slutt. Nam!

 9. Denne var fantastisk, gleder meg til restene i morgen! Brukte for øvrig grønne linser.

  • Så herlig! Ikke noe stress med grønne linser, men de krever ofte litt lenger koketid :)

 10. Anne Sofie

  En deilig og varmende suppe/gryte en kald søndagskveld! Hadde litt søtpotet som jeg slengte oppi, ble veldig godt :)

 11. står det noe sted i oppskriften når man skal ha oppi hvitløken? jeg kom på hvitløken etterhvert så surra den i en separat kjele :)

 12. Karoline

  Hei,
  Går det fint å bruke currypaste i stedet for pulveret? Evt. hvilket annet krydder kan jeg erstatte det med (som jeg kanskje har liggende)?
  Er det noen poteter som egner seg lite til denne gryta?

  Takk for svar! :D

  • Currypaste er ofte asiatisk men krydderet er indisk. Ulike blandinger. Men Joda, det går nok an! Du kan bruke all slags curryblanding eller feks garam masala. Alle poteter funker :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.