Råvarer

Den store epledagen

ingen kommentarer enda

Visste du at eplet har sin helt egen dag? Og at det er i dag, 17. oktober? Nei? Nå visste du det, og i anledning den store epledagen tenkte jeg at jeg skulle finne frem fire veldig forskjellige måter å bruke eplet på.

En ting jeg veldig ofte tenker på med veldig mange forskjellige råvarer, er at vi er vanedyr. Vi bruker den samme råvaren på denne samme måten år ut og år inn, og når vi er lei av det, for eksempel kokt blomkål, så skylder vi på blomkålen og sier at den er kjedelig. Men blomkålen er jo ikke kjedelig! Det er vi som ikke er oppfinnsomme nok! Det samme kan man kanskje si om eplet, selv om det vel har en litt høyere standing enn stakkars blomkål.

For hva bruker vi egentlig epler til, sånn generelt? Vi spiser dem. Som de er. Hele eplet i hånda eller delt opp i båter om vi skal være fine på det, men det er stort sett å spise eplene vi holder på med. Eller lage søt bakst med dem. Eller lage syltetøy. Eplet er liksom forbeholdt det søte, av en eller annen grunn. Det er fint det, men det trenger ikke være sånn!

Eplet har nemlig flere fantastiske egenskaper. Visste du for eksempel at du kan bruke konsentrert eplemos som bindemiddel? Eller at det kickstarter fermentering? Her er fire veldig forskjellige måter å bruke eplet på – i anledning den store epledagen.

Hjemmelaget eplemos

Vi kan jo starte trygt og godt, med hjemmelaget eplemos. Jeg baker eplene i ovnen med sukker og sitron istedet for å koke dem. Da konsentreres smaken fremfor å kokes bort, og det du sitter igjen med er en smak av eple som er ti ganger så heftig som smaken av selve eplet. Den får en fløyelsmyk konsistens, og er rett og slett luksus på glass.

Tror du på meg når jeg sier at denne eplemosen smaker mer eple enn hva selve eplet gjør? Det kan hende du må det, altså.

Mandelkjeks med sesam og paprika

Når du lager din egen mandelmelk sitter du igjen med en fin masse av kvernet mandelmasse. Den skal du ikke kaste, den skal du bake kjeks av, og da, da kan du bruke eple som bindemiddel og søtning. Glutenfri er de også.

Bak dine egne glutenfri, sukkerfri og melkefri mandelkjeks!

Kimchi

Jepp! Eplet fungerer som fermenteringsmiddel i kimchi. Det synes jeg er ordentlig kult, og om du ikke har laget kimchi før, er dette et godt tidspunkt å teste det på.

Lag din egen kimchi!

Eplekake

Okei, så er eplekake en ganske vanlig måte å bruke epler på, men det er jo så godt, og det hadde vært blasfemi å feire eplets dag uten å snakke om eplekake! Denne klassiske varianten finnes allerede på bloggen (vegansk), og jeg er straks på vei med en saftig, karamellisert variant.

Rør sammen en eplekake i en fei!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.