Det viser at du kan gjøre akkurat hva du vil med en sopp stroganoff. Passer meg fint!
Middag

Sopp stroganoff

10 comments

Haha. Det er alt jeg har å si etter å ha researchet hva andre folk lager når de snakker om stroganoff, vegansk eller vegetarisk eller vanlig eller ei. Men det er jo forsåvidt bra, det betyr at jeg kan bestemme min egen sopp stroganoff.

Vegansk
Mengde: 2-4 porsjoner avhengig av tilbehør
Mengde: 30-45 min

Noen ganger elsker jeg å researche klassiske oppskrifter, både de erke-klassiske, moderniserte versjoner, vegetariske versjoner og veganske versjoner. Det ender ofte opp med at jeg velger meg ut to-tre varianter jeg synes ser bra ut, og gjør min egen vri på alle tre. I ett. Noen ganger blir det bra, andre ganger ikke. Noen eksempler er for eksempel Jamie Olivers vegetariske moussaka, Marcella Hazans pasta bolognese, og ikke minst soppgryta mushroom bourgnion. Uoioun. Jeg klarer aldri skrive det, og nå orker jeg ikke google det flere ganger. Dere skjønner hva jeg mener.

Så jeg skulle lage en sopp stroganoff, tenkte jeg. Stroganoff viser seg å være en av disse oppskriftene som har vært klassiske så lenge at det ikke finnes en norm lenger. Noen har vin, andre ikke. Noen har tomat, andre har ikke. Noen har worcestershiresaus, andre ikke. Noen har friske urter, andre har ingen urter. Noen har hvetemel, andre ikke. Og så videre. Det eneste som egentlig endte opp med å være felles var løk, sopp og en form for fløte. Go figure. Alt du trenger for å kalle noe stroganoff er med andre løk, sopp og en form for fløte! Det kaller jeg enkelt. Såååå. Jeg endte opp med å plukke, velge, mikse, vrake, teste og bestemme selv. Det liker jeg. Det betyr også at du kan gjøre akkurat det samme med denne oppskriften.

Det viser at du kan gjøre akkurat hva du vil med en sopp stroganoff. Passer meg fint!

Det er altså en fordel å like sopp. Jeg brukte en halvkilo god blanding av diverse sopp, for her det sånn at jo flere typer, jo bedre, og du kan bruke det du finner, det du liker. Jeg ville dog unngått vanlig, hvit champignon, de smaker minst i hele verden. Av alt. Jeg hadde en blanding av portobello, aromasopp (som er små portobellos) og østerssopp. Shiitake, steinsopp og kantarell blir også godt, det er jeg helt sikker på.

I tillegg gikk jeg for hvitvin, vegansk worcestershiresaus, løk, gulrot, stangselleri (det skal vi snakke mer om), hvitløk, timian, soyafløte, salt, pepper. Ikke veldig omfattende. Ganske enkelt. Ganske effektivt. Ved siden av hadde vi potetmos og ristet rosenkål. Historien forteller også at du kan spise akkurat hva du vil ved siden av gryta du kan ha akkurat hva du vil oppi. Ris. Pasta. Potetmos. Same same.

Det viser at du kan gjøre akkurat hva du vil med en sopp stroganoff. Passer meg fint!

Sopp stroganoff

500 gram sopp
2 ss smør (vegansk margarin)
2 store sjalottløk
1 liten gulrot
1 selleristang
2 hvitløksfedd
1 dl hvitvin
1 ss vegansk worcestershiresaus
2,5 dl soyafløte
Salt
Nykvernet pepper
Frisk timian

Start med soppen. Fjern de groveste stilkene, børst vekk eventuell jord og flekker, og kutt dem i skiver. Jeg liker dem ganske tynne, men det er opp til deg. Ha dem over i en tykkbunnet gryte (ikke noe fett foreløpig) og sett på varmen, medium/høy. La soppen svette og falle sammen, 5-10 minutter. Når de har blitt mørke og myke og sluppet mye væske har du alt sammen over i en bolle, væske inkludert, den vil du spare.

Finhakk løk, gulrot og selleristang i småsmå biter. Varm opp smøret i gryta, og la grønnsaksblandingen surre med en klype salt til den er mør, tre-fire minutter. Ha soppen tilbake i gryta sammen med raspet eller finhakket hvitløk, og la det steke sammen i et par minutter med salt og nykvernet pepper før du har over hvitvin og lar den koke ut. Ha deretter over worcestershiresausen og soyafløta. La det koke inn, og bland inn et par klyper frisk timian.

10 Comments

 1. Ragnhild

  Lagde denne til søndagsmiddagen og den var helt knall! Blir nok servert neste gang vi har veggisskeptikere på middagsrester. Takk for super oppskrift! :)

 2. Så gøy å lese veggis oppskrifter som har litt husmannskost følelse over seg. Vi spiser mye middelhavs/ indisk/ asiatisk mat, men noen ganger savner jeg litt mer vinterkosemat om du skjønner: ) . Så gleder meg til denne middagen!

 3. Pingback: Vegansk pho (Phở chay) • Green Bonanza

 4. Elise

  Hei, har du en hvitvin å anbefale uten alkohol som kan brukes i denne gryta?

  • Nei, egentlig ikke. Alkoholen fordamper, så har aldri hatt behov for det.

 5. Hanne Gullerud Brorson

  Hei Mia, kan sopp stroganoff lages helt ferdig en dag i forveien, og så varmes opp?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.