Pasta er en evig klassiker i de aller fleste hjem. I en eller annen form. Med en eller annen saus. Med et eller annet i tillegg til selve pastaen. Her er mine utvalgte pasta-favoritter.

Jeg kommer aldri til å kvitte meg med pastaen, uansett hvor mange superfoods og superkorns og superditt og superdatt som dukker opp. Noen ganger er nemlig det eneste rette og det aller beste i hele verden en dyp tallerken med en skikkelig god pasta med en skikkelig god pastasaus og skikkelig gode grønnsaker på. Så enkelt er det med den saken. Noen ganger kan ta det kort tid, andre ganger kan det ta lang tid. Noen ganger er det masse ingredienser, andre er det nesten ingenting. Og det fine med det, er at uansett blir det alltid bra. Alltid godt. Alltid mett i magen. Alltid glad og fornøyd.

Det er jo sånn med pasta at det er veldig lett å lage restemat av det, ta det som finnes, men her har jeg altså samlet en håndfull pastaoppskrifter, som blir skikkelig gode når de lages akkurat sånn.

10. Sommerpasta med friske grønnsaker, hvitvin og basilikum

Ikke la deg lure av navnet, sommerpastaen kan spises året rundt, den. Her er det mye friske smaker som gjør dette til en lett og god middag, samtidig som den gjør deg mett og glad i magen. Og i hodet, da.

Sommer i lufta, pasta på tallerken. Friske grønnsaker, saus av urter, sitron og hvitvin.

9. Spaghetti med svartkål og pinjekjerner

Easy does it. Sprøbakt svartkål gir himla god crunch til spaghettien, som har fått surre litt sammen med en oljeblanding smaksatt med chilli og hvitløk. Dette med å dynke pastaen i et lass med saus er ikke nødvendigvis den ene sannheten, og denne retten beviser nettopp det!

Kjapp middag med verdens beste svartkål = spaghetti med svartkål og pinjekjerner!
8. Pasta med tomatsaus og aubergine

Aubergine er kanskje ikke det første man tenker på sammen med pasta, men tro meg, det er overraskende godt med aubergine som er surra i en god klunk olivenolje, før den får koke inn i tomatsausen. Dette er lett å lage til mange uten at det tar kjempelang tid, og om du har tomatsaus i fryseren er dette gjort i en fei.

God, rask middag? Pasta med tomatsaus og aubergine.

7. Marcella Hazans spaghetti bolognese

I sommer bega jeg meg ut på forsøket å lage en vegansk variant av Marcella Hazans klassiske spaghetti bolognese. Jeg tror det gikk ganske fint – det blir hvertfall en skikkelig smakfull og mettende saus som passer perfekt til tagliatelle. Sopp og tomat sørger for umami, så den kommer til å ikke til å savne.

Lag vegansk pasta bolognese

6. Spaghetti med grønne erter og myntepesto

Myntepesto? Tenker du kanskje. Ja, svarer jeg. Og grønne erter! Det er skikkelig godt, tilogmed. Og hvem liker vel ikke grønn spaghetti? I know I do.

Grønn grønnere grønnest. Det er pasta med erter og myntepesto, det.

5. Pastasalat med bakte grønnsaker og hjemmelaget italiensk dressing

Pastasalat er kanskje noe vi tenker hører sommeren til, men denne gjør ikke (bare) det. Med bakte grønnsaker og en hjemmelaget, utrolig smaksrik italiensk dressing funker denne any goddamn day of the year. Foråsiresånn!

Lag en frisk og sunn italiensk pastasalat til middag!

4. Rask, enkel og kremete pasta med soltørkede tomater

Dette er en kremete, vegansk pastasaus som tar superkort tid å lage, men som til gjengjeld gir deg skikkelig comfortfoodfølelsen. Med soltørka tomater, Not Parm og rista pinjekjerner på toppen blir det både pastafølelsen og umamifølelsen!

kremete pasta med hvitløk og soltørket tomat

3. Marcella Hazans tomatsaus. Og spaghetti.

Marcella er mitt italienske forbilde, og denne smørtomatsausen er noe av det jeg beste jeg vet om på tomatsausfronten, og det sier ganske mye at denne kommer på andre plass når jeg egentlig ikke er sånn kjempeglad i tomatsaus. Her er det få ingredienser, lite innsats, og mye, mye smak.

Marcella Hazans smørtomatsaus - den eneste tomatsausen du trenger å lære deg utenatt. Og den har bare tre ingredienser!

2. Tagliatelle med ovnsbakt blomkål og karamellisert løk

Dette er en gavepakke av en pastamiddag, med virkelig alt som er godt: Karamellisert løk. Ovnsbakt blomkål. Hjemmelaget pesto. Friske urter. Pinjekjerner. Og litt pasta innimellom der også. Denne, med et glass kald hvitvin på verandaen til sommeren, eller foran peisen i vinter? Check.

Enkelt og godt: Tagliatelle med pesto og ovnsbakt blomkål og gul løk.

1. Pasta med pesto og rosenkål

Når alt kommer til alt, er det enkleste trossalt det beste, og i pasta-verdenen er det en god spaghetti med en god, skikkelig pesto, ristede pinjekjerner og ovnsbakt rosenkål, som jo trossalt er min favorittgrønnsak. Her er det grønt på grønt på grønt. It makes me so so happy.

De dagene det er vanskelig å vite hva man skal spise: Spis spaghetti med pesto.
Det var mine favoritter – hva er dine?