Opp-ned eplekake med karamell

Ah, eplekake. Så mange varianter av eplekake det går an å lage! Dette er min nye favoritt, en opp-ned-kake, med karamellisert topp, saftig kake med valnøtter… Hello hello hello.

Vegan
Mengde: 1 rund kakeform
Arbeidstid: ca 1 time totalt

Det er faktisk en god stund siden jeg lagde denne mens vi var på hyttetur tidligere i høst, og så glemte (!) jeg å skrive den ut og poste den! Jøjemeg, tenk å glemme denne eplekaka. Flaks for meg at jeg tok bilder, om ikke annet!

Dette er en ganske mørk eplekake. Ganske saftig, sticky eplekake. Masse, masse smak i karamelliseringstoppingen. Eple både i fyll og pynt. Valnøtter. Brunt sukker. Godt, godt, godt! Det er selveste Jamie Oliver som er inspirasjonskilden og guruen bak denne kaka, jeg har bare gjort noen endringer og oversatt herligheten til norsk.

Vegansk opp-ned eplekake med karamell

Opp-ned eplekake med karamell

30 gram smør eller vegansk margarin
4 røde epler
200 gram brunt sukker
180 gram hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
0,75 dl nøytral olje (raps, solsikke)
1 ts eplesidereddik
1 sitron (kun skall)
100 gram valnøtter

Finn frem en rund eller firkantet kakeform, kle den i bakepapir og smør den, og sett den tilside. Skru på ovnen på 180 grader.

Start med eplene: Rasp to av dem på en grov rasp, og ha det over i en bakebolle. Kutt resten i tynne skiver, og legg til side.

Ta 85 gram av det brune sukkeret, og smelt det sammen med smøret i en liten gryte til det bobler og er blitt en glatt masse. Hell karamellen over i kakeformen, og mens du jobber raskt så det ikke stivner, fordeler du det utover bunnen så godt det går. Det gjør ingenting om det ikke blir karamell overalt, det kommer til å ordne seg når den smelter i ovnen igjen. Legg epleskivene utover oppå karamellen.

Bland oljen, eplesidereddiken og sitronzest inn med de raspede eplene. Bland mel, resten av sukkeret, krydderet og natronen i en annen bakebolle enn der du har den våte blandingen. Bland det våte inn i det tørre, vend alt godt sammen, og rør til slutt inn grovhakkede valnøtter. Ha blandingen over karamellen og eplene i forma, og sett den midt i ovnen.

Stek kaka på 180 grader i 30 minutter, noen ganger kanskje også 40, sjekk med en trepinne. La kaka hvile i noen minutter før du serverer den. Velt den forsiktig over på et fat, og ta av bakepapiret. Perfekt med is, kaffe, yum.

 

← Previous post

Next post →

7 Comments

 1. Wow, ser helt fantastisk ut!

 2. Trine

  Hei. Du må hvelve kaka til slutt, for å få eplene opp, eller?
  Jeg har laget tarte tatin, dette er en slags slektning – synes du ikke?
  Ser skikkelig godt ut, fikk onkli lyst på kake.

  • Ja, det stemmer! Og jo, det er en slags tarte tatin. Eller oppnedkake, som jeg liker å kalle det :)

 3. sekksakk

  Hei! Såg god ut:) Veit du om denne kan frysast?

  • Hei! Nei, det har jeg ikke prøvd! Litt usikker på grunn av karamellen, men kaka i seg selv bør ha det helt fint i frysern.

 4. Hei. Hvor stor rundform bør man bruke? Jeg delte oppskriften i fire og brukte liten porsjonsform. Kaka ble litt flat, men den smakte likevel himmelsk.

  • Hei, jeg brukte vel en standardform på rundt 22-25 cm :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.