Vegansk opp-ned eplekake med karamell
Kaker og godis

Opp-ned eplekake med karamell og valnøtter

Nivå Enkel 9 comments

Ah, eplekake. Så mange varianter av eplekake det går an å lage! Dette er min nye favoritt, en opp-ned-kake, med karamellisert topp, saftig kake med valnøtter… Hello hello hello.

Vegan
Mengde: 1 rund kakeform
Arbeidstid: ca 1 time totalt

Det er faktisk en god stund siden jeg lagde denne mens vi var på hyttetur tidligere i høst, og så glemte (!) jeg å skrive den ut og poste den! Jøjemeg, tenk å glemme denne eplekaka. Flaks for meg at jeg tok bilder, om ikke annet!

Dette er en ganske mørk eplekake. Ganske saftig, sticky eplekake. Masse, masse smak i karamelliseringstoppingen. Eple både i fyll og pynt. Valnøtter. Brunt sukker. Godt, godt, godt! Det er selveste Jamie Oliver som er inspirasjonskilden og guruen bak denne kaka, jeg har bare gjort noen endringer og oversatt herligheten til norsk.

Den ser ganske så dekadent ut, men den er faktisk ganske så lett å lage, selv med karamell og det hele. Den glaserte effekten toppen får er nettopp det som kommer av “opp ned” – i springaforma er det først karamell, deretter epleskiver, og så røra, og sånn stekes den, sånn at epleskivene smelter inn i karamellen og karameller smelter inn i kaka, og når du snur den etterpå renner karamellen inn i kaka… Ja. Du skjønner. Det er bare å bake.

Jeg har fått noen spørsmål om det faktisk er sant at det ikke skal være noe mer væske i denne en eplene, olja og eplecidereddiken, og ja – det stemmer, det. Det er ikke en tyntflytende kakerøre, det er mer som en slags deig du brer utover i forma til slutt. Det skal i teorien være nok fuktighet i eplene, men om det ikke er det, og du sliter med å få rørt det sammen, kan du ha i litt eplejuice eller vann.

Vegansk opp-ned eplekake med karamell

Opp-ned eplekake med karamell

30 gram vegansk smør
4 medium store røde epler
200 gram brunt sukker eller kokossukker
180 gram hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
0,75 dl nøytral olje (raps, solsikke)
1 ts eplesidereddik
1 sitron (kun skall)
100 gram valnøtter

Finn frem en rund eller firkantet kakeform, kle den i bakepapir og smør den, og sett den tilside. Skru på ovnen på 180 grader.

Start med eplene: Rasp to av dem på en grov rasp, og ha det over i en bakebolle. Kutt resten i tynne skiver, og legg til side.

Ta 85 gram av det brune sukkeret, og smelt det sammen med smøret i en liten gryte til det bobler og er blitt en glatt masse. Hell karamellen over i kakeformen, og mens du jobber raskt så det ikke stivner, fordeler du det utover bunnen så godt det går. Det gjør ingenting om det ikke blir karamell overalt, det kommer til å ordne seg når den smelter i ovnen igjen. Legg epleskivene utover oppå karamellen.

Bland oljen, eplesidereddiken og sitronzest inn med de raspede eplene. Bland mel, resten av sukkeret, krydderet og natronen i en annen bakebolle enn der du har den våte blandingen. Bland det våte inn i det tørre, vend alt godt sammen, og rør til slutt inn grovhakkede valnøtter. Ha blandingen over karamellen og eplene i forma, og sett den midt i ovnen.

Stek kaka på 180 grader i 30 minutter, noen ganger kanskje også 40, sjekk med en trepinne. La kaka hvile i noen minutter før du serverer den. Velt den forsiktig over på et fat, og ta av bakepapiret. Perfekt med is, kaffe, yum.

Vegansk opp-ned eplekake med karamell

Denne oppskriften ble oppdatert med nye bilder i september 2018.

9 Comments

 1. Wow, ser helt fantastisk ut!

 2. Trine

  Hei. Du må hvelve kaka til slutt, for å få eplene opp, eller?
  Jeg har laget tarte tatin, dette er en slags slektning – synes du ikke?
  Ser skikkelig godt ut, fikk onkli lyst på kake.

  • Ja, det stemmer! Og jo, det er en slags tarte tatin. Eller oppnedkake, som jeg liker å kalle det :)

 3. sekksakk

  Hei! Såg god ut:) Veit du om denne kan frysast?

  • Hei! Nei, det har jeg ikke prøvd! Litt usikker på grunn av karamellen, men kaka i seg selv bør ha det helt fint i frysern.

 4. Hei. Hvor stor rundform bør man bruke? Jeg delte oppskriften i fire og brukte liten porsjonsform. Kaka ble litt flat, men den smakte likevel himmelsk.

 5. Hei! Jeg har testet denne kaka og den er kjempegod! Bare én ting: det står ikke oppført noe mer flytende enn olje? Røra ble først veldig tørr, så jeg endte med å tilsette 2dl havremelk. Det ble et veldig bra resultat. Vet ikke om du har glemt å føre opp vann/melk i oppskriften eller skal den egentlig være veldig tørr?

  • Hei! Jeg troooor ikke det, for eplene slipper ganske mye fuktighet når de raspes… men jeg har ikke lagd den på en stund, så ble litt usikker!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.