Blogg

Si nei til pels! Fakkeltog mot pels går på lørdag, og jeg håper vi ses!

ingen kommentarer enda

Av alle de næringene vi mennesker har satt i gang kun for eget forgodtbefinnende, er pelsdyrnæringen av de aller, aller verste. På lørdag går jeg i fakkeltog mot pels i Oslo, og jeg håper du gjør det samme.

Dette innlegget er skrevet på oppfordring fra NOAH, som arrangerer fakkeltoget lørdag 12. november. Jeg stiller meg helhjertet bak deres arbeid i denne saken. Alle foto i saken tilhører NOAH.

Da jeg startet Green Bonanza, skrev jeg at det er tre årsaker til at jeg har valgt å holde meg unna kjøtt. Jeg skrev at det er av miljømessige årsaker, av dyreetiske årsaker, og av helseårsaker. Av disse tre er det nok miljøet jeg har aktivt snakket mest om og engasjert meg i på denne bloggen, men nå er det på tide å løfte et av de andre aspektene: Dyrevelferd og pelsdyr som næring.

Førstkommende lørdag skal jeg gå i tog i Oslo i regi av NOAH. Det arrangeres tog i hele Europa, og mange steder i Norge (se her for oversikt).

mia2

Dette er en sak som meg for er så opplagt unødvendig at jeg faktisk synes det er vanskelig å vite hvor jeg skal begynne når jeg snakker om den, for jeg forstår ikke at ikke det dyreetiske aspektet her overgår det økonomiske, og unnskyld meg, forfengelige. Næringsliv fungerer slik at så lenge det er etterspørsel er det produksjon, og så lenge pels er godkjent og allment akseptert som klesplagg, vil næringen ha stor økonomisk interesse i å fortsette å drive som de gjør.

Problemet er at måten de driver på, er grotesk. Ja, det er et kraftig ord, men for meg er det slik: Dette er en grotesk næring. Dyr som i alle sine instinkter er ville holdes i små bur. Du har sett bildene, jeg vet at jeg ikke trenger å vise deg dem. Store sårskader. Avgnagde lemmer. Dyr som går løs på hverandre fordi de ikke er skapt for å bo under slike forhold. Næringen driver dyrehold på en måte som på alle punkter trosser deres naturlige adferd, og konsekvensene er, for å si det som det er, helt jævlige.

mia1

Dette er ikke en bransje vi på noen måte trenger.  Det er ikke noe vi mennesker har noe som helst behov eller grunn til å holde på med annet enn å dekke våre egne, overfladiske behov, og jeg tror det er nettopp dette, i kombinasjon med hvordan næringen foregår, som gjør at så mange etterhvert tar avstand fra hele bransjen.

Akkurat nå er det slik at norsk pelsdyrnærings fremtid snart blir avgjort. I november kommer den varslede stortingsmeldingen fra Landbruksdepartementet som sier ja eller nei til fortsatt oppdrett. Signalene tyder på at det er flertall for å opprettholde næringen. I 2016 bør vi ha kommet lenger. Vi bør ha forstått mer. Vi bør bry oss mer. Fordi vi vet mer. Vi mener vi er intelligente mennesker, og dette er en av sakene hvor vi har god mulighet til å bevise at med kunnskap kommer riktige valg.

Ta med deg venner og familie, og bli med å demonstrer mot en av de mest meningsløse, og samtidig jævligste, dyrenæringene som fortsatt er lovlig i Norge.

Les mer om pelsdyrnæringen og NOAHs arbeid for å stanse pelsdyrnæringen.

Dagbladet tar avstand mot næringen på lederplass.

På motemotpels.no tar moteindustrien avstand fra pels som materiale.

På kjendisermotpels.no kan du se hvilke norske kjendiser som tar avstand fra pels.

I denne Brennpunkt-dokumentaren fra 2014 kan du få et innblikk i hvordan næringen operer (NB: Denne er vond å se på.)

ft-2016-ma%e2%95%a0ene-kopi

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.