Aldri tro at du ikke kan lage misosuppe! Because you can!
Middag, Tofu

Misosuppe i en fei

Nivå Enkel 4 comments

Misosuppe er en sånn rett som “alle” tror at er veldig vanskelig å få til fordi det er et ord i navnet vi ikke er helt vant til. Jeg er klar for å motbevise dere en gang for alle.

Vegan
2 porsjoner
Arbeidstid: 10 min

Første gangen jeg spiste misosuppe var som forrett mens jeg venta på en passe traurig vegetarsushi på et sted i en andre etasje ikke så langt fra Pilestredet. Jeg visste ikke helt hva jeg forventet meg, eller hva det egentlig skulle smake, men miso, miso, miso – jeg falt pladask for den rare smaken som jeg i ettertid har skjønt at er en tydelig og klassisk umami-smak. Jeg har også skjønt at jeg elsker umami, så alle puslespillbrikkene faller på plass, smått om senn.

Misosuppe er ofte en mild suppe, med mye friske grønnsaker, noen terninger tofu og kanskje noen nudler oppi. Det er en suppe du kan lage av så og si alt, alt du trenger er nettopp miso. Misopaste finnes i ulike varianter, jeg liker å bruke den hvite, milde til misosuppe. Den får du kjøpt på helsekostbutikker. Om du ikke har testet miso før synes jeg du skal smake på den, rett fra posen!

I denne misosuppa lager jeg en enkel base av hvitløk og ingefær, som får koke litt med vann før miso røres inn. Den beste og enkleste måten å blande inn miso er å ta en kopp, fylle den med vann fra gryta, røre ut misopasten i det og helle det tilbake igjen. Etter du har det oppi tilbake trenger ikke suppa koke noe mer, så det gjør du faktisk helt til slutt. Det er forresten vanlig at misoen lager “skyer” i suppa, så ikke bli satt ut om du ser noen små, fine skyer.

Du kan bruke det du vil av grønnsaker, pass bare på at de er kuttet i tynne nok skiver, slik at alt blir ferdigkokt samtidig.

Aldri tro at du ikke kan lage misosuppe! Because you can!

Misosuppe i en fei

2 ss finraspet ingefær
2 hvitløksfedd, finraspet
2 gulrøtter, juliennestrimlet
1/2 søtpotet, juliennestrimlet
2 stilker grønnkål, finsnittet
1 vårløk
200 gram naturell tofu
100 gram hvetenudler
1 liter vann
2 ss hvit miso
Ristede sesamfrø
Tamari / soyasaus
Noen dråper naturell olje

Jeg liker å raspe ingefær og hvitløk, men du kan like fint finhakke det. Varm det opp i en gryte sammen med noen dråper olje, og når det begynner å lukte ordentlig godt etter et par korte minutter (hvitløken skal ikke bli brun!), har du over vannet og lar det koke opp. Mens det får småkoke snitter du opp resten av grønnsakene og tofuen.

Når du er klar med grønnsakene, har du nudlene, gulrot og søtpotet oppi gryta, de blir ferdig samtidig. Etter fire minutter har du også oppi tofuen og grønnkålen. Fyll en kopp med vann fra gryta, rør ut misopasten i den, og ha den tilbake i gryta. Ta en tyggetest på nudlene, når de er klare, er suppa klar.

Ha den over i to boller, og dryss over sesamfrø og vårløk. Ta over litt soyasaus om du vil ha mer saltsmak, det er frivillig!

Aldri tro at du ikke kan lage misosuppe! Because you can!

4 Comments

  1. Pingback: Nyttårsmeny! • Green Bonanza

  2. Hannah

    Kan man bruke andre typer miso enn hvit til denne retten? :)

  3. Deborah Ljung

    Takk for oppskriften!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.