Chai betyr te, og masala chai betyr snø, vinter, jul og sofakos. Her er oppskriften på din egen blanding!
Drikke

Lag din egen masala chai-blanding

Nivå Enkel 16 comments

Snøen har kommet, og med snøen kommer alltid en stor kopp masala chai. Sånn er det bare, for lukten av disse krydderne er lukten av vinter, jul, kram snø, telys og skjerf.

Vi nordmenn har en tendens til å lage smør-på-flesk-ord når vi skal drive med nye ting. Vi sier foreksempel pitabrød, selvom pita betyr brød. Brødbrød, altså. Og chai betyr te, så når vi bestiller chai-te, bestiller vi egentlig te-te. Det vi pleier å mene når vi sier chai, er masala chai. En krydderblanding bestående av de beste krydderne som finnes, samlet i ett, supplert med en dose malt ingefær og svart te. Den skal ikke trekke som en vanlig tepose, den skal kokes opp i en kjele sammen med like mengder vann og utvalgt melk eller plantemelk, røres til den får den dype, gyldne fargen og det lukter himmelsk. Først da skal du sile den gjennom en liten sil opp i en stor kopp, krype opp i sofaen og senke skuldrene.

Chai betyr te, og masala chai betyr snø, vinter, jul og sofakos. Her er oppskriften på din egen blanding!

Jeg tror ikke det finnes en universaloppskrift på masala chai, og det er det som gjør det så fint, for da kan alle variere og lage sin egen versjon alt ettersom hvilke krydder man liker, og ikke minst hva man har. Her er masala-krydderne:

Grønn kardemomme i hel form må med, så akkurat her tar jeg tilbake det du sa. Hele kardemommekapsler er det som utgjør basen i en god chai. Om du ikke finner disse på vanlig matbutikk, kan du ta turen til nærmeste grønnsakshandler, der får du kjøpt en pose for så og si ingenting.

Kanelstang er også et must, for den gode varmen og ikke minst sødme.

Stjerneanis gir den dødsgode lakrisnoten uten å ta over for mye. Du kan også bruke fennikelfrø, enten i tillegg eller istedet for.

Svarte pepperkorn gir teen et lite sting som gjør at eventuelt snørr og gørr i systemet løsner opp, og gir dessuten en god fylde i teen.

Hel kryddernellik er skikkelig jul, spesielt for alle som har sett jul i skomakergata og putter nellik i appelsin for å telle ned til jul.

Korianderfrø gir en søt og mild note i teen, og et ørlite hint av sitrus.

Ingefær er også en selvfølge. Du kan enten ha malt, tørr ingefær i teblandingen, eller du kan koke med en skive fersk ingefær når du koker teen. Enkelte sverger også til tørket, søt ingefær i blandingen, men det er ikke noe for meg. Fersk eller tørr!

Jeg har også sett at enkelte bruker muskat, men det har jeg ikke testet selv enda.

Chai betyr te, og masala chai betyr snø, vinter, jul og sofakos. Her er oppskriften på din egen blanding!

Masala chai-blanding

15 grønne kardemommekapsler
4-5 hele stjerneanis
1 kanelstang
1 ts svarte pepperkorn
1 ts korianderfrø
1 ts hel kryddernellik

Varm opp ovnen til 200 grader, og legg krydderne på et bakebrett med bakepapir. Kardemommekapslene åpner du med en skarp kniv først. Sett det i varm ovn i 4-5 minutter til du kjenner at alle krydderne har gitt fra seg all verdens deilige lukter, og la det avkjøle. Ha det over i en morter eller en liten kvern om  du har, og mos det etter beste evne.

Hvor sterk teblanding du vil lage kan du justere med svart te. Til denne blandingen bruker jeg mellom 1 og 2 svart te, og ca 1 ts malt ingefær. Du kan også oppbevare krydderblandingen for seg selv, og blande rett i gryta, da er det lettere å få riktig blandingsforhold.

Chai betyr te, og masala chai betyr snø, vinter, jul og sofakos. Her er oppskriften på din egen blanding!

En kopp med masala chai

Okei, nå har du krydderblandingen din, du har svart te, og du har frisk eller malt ingefær. Da trenger du litt sukker, jeg bruker kokosblomstsukker, vann og melk, jeg bruker soyamelk.

1 ss masala chai-blanding
1 ss svart te
1 ss kokosblomstsukker eller annet sukker
2 dl vann
2 dl soyamelk
1 skive frisk ingefær

Ha alt i en gryte og la det koke opp mens du rører rundt, pass på at det ikke brenner seg i bunnen. La det syde og småkoke i 2-3 minutter, før du siler det gjennom en finmasket sil opp i en kopp.

Chai betyr te, og masala chai betyr snø, vinter, jul og sofakos. Her er oppskriften på din egen blanding!

16 Comments

 1. så utrolig fristende!!! :-)

 2. Takk for oppskriften Et lite spørsmål: kan jeg riste krydderet på tørr stekepanne, eller gir det bedre effekt i stekeovnen?

  • Jeg har ikke prøvd, men med varme kun underfra i panne får du ikke helt samme effekt som i ovn. :)

 3. Erika

  Er en kopp masala chai det samme som en chai latte? :-)

 4. Hei :) så fin oppskrift (og blogg :) ), jeg lurer på kardemommen, du skriver at den skal deles opp, har du med skallet i blandingen, eller bruker du bare frøene?

  • Hei, og takk! Godt spørsmål – jeg bruker hele, men åpnre podden først, slik at all smaken fra frøene også kommer med i blandingen. :)

 5. Åh, dette vil jeg lage og gi i julegaver! Bare et spørsmål først: Når du skriver “mellom 1 og 2 svart te”, betyr det 1-2 teposer? Eller 1-2 ts/ss løsvekt-te? Og hvilken te bruker du?

  • Å! der mangla det noe, ja. Det er 1-2 ss løsvekt-te. Jeg bruker en helt ren sort.

 6. Utrolig deilig og krydret chai! Kjenner godt forskjell på kjøpt og hjemmelaget

 7. Hildegunn

  Litt forvirret, har du svart te både i blandingen og i gryten? Eller er det enten eller?

 8. Bergljot

  Nam! Årets julegaver fikk akkurat et nydelig supplement/erstatter!
  «Ren sort» te, spør man bare etter det i en teforretning? Hvordan avgjør jeg hvilken sorte te som er riktig?

 9. Marielle

  Med hovudet i krydderboksane ser eg at eg har både heil svarte kardemomme og grønne kardemommekjerner (sistnemnde er ikkje oppmalt), men ikkje heil grønn kardemomme. Er det veldig viktig for smaken at skalet er med, skal tru?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.