Er du i tvil om hva du skal spise på julaften når du spiser vegansk? Fortvil ei - svaret er denne sopp- og nøttesteken med tomatglaze. Lett å lage, lett å varme opp, kan fryses!
Middag

Sopp- og nøttestek med tomatglaze

37 comments

Okei, okei, okei! Nå nærmer det seg jul i ei rasende fart, og jeg har faktisk ikke bare en, men to, nye nøttesteker å dele med dere! Dette er den første, og den er proppfull av umami. Proppfull, sier jeg!

Vegansk
Arbeidstid: ca 1 time
Porsjoner: 8-12 stk

Jeg har nemlig hatt en liten utfordring gående for meg selv. Som dere vet, er jeg ganske så opptatt av at jul er like tradisjonsfylt for oss som spiser ikke-animalsk for de som gjør det, og jeg er utrolig takknemlig for at jeg har en familie som ikke bare aksepterer det, men som støtter det og ikke minst spiser av maten vi lager. Jeg har fortalt at vi hvert år har blitt nødt til å lage mer mat enn året før, ikke sant? Fordi alle vil ha? Vel, sånn er det.

I år skal vi feire jul i Flekkefjord, i det nye huset hvor lillesøsteren min og mannen hennes og nevøen min (hjerte) bor. Det blir fint, det. Sette oss i bilen etter siste arbeidsdag, og ture avgårde med stappfull bil, forvetning i magen og ro i sjela. Karoline, altså søsteren min, er jo også veggis, så jeg er veldig trygg på at årets julemiddag fort kan bli tidenes julemiddag.

Er du i tvil om hva du skal spise på julaften når du spiser vegansk? Fortvil ei - svaret er denne sopp- og nøttesteken med tomatglaze. Lett å lage, lett å varme opp, kan fryses!

Samtidig er det jo sånn at vi, Øystein og jeg, siden jul i fjor har slutta å spise egg. Og nøttesteka jeg pleier å lage, den er det både egg og ost i. Og for å si det som det er: Jeg elsker den nøttesteika. Vi har perfeksjonert den gjennom 12 år. Det er vår tradisjonsmiddag. Det er vår julaften. Og i år spiser vi ikke egg. Om jeg skal være ærlig følte jeg meg ørlite lost akkurat sånn som jeg gjorde det første året jeg ikke spiste ribbe, og måtte lage meg min egen, nye, tradisjon. Nå er jeg heldigvis litt bedre rusta, så jeg har lagt mye tid, energi og tankekraft ned i altså ikke bare en, men to, nye nøttesteker. Som er helt veganske.

Jeg vet det finnes mange varianter der ute. Meeeeen. Jeg har ikke funnet noen som er perfekt. Og jeg vil spise perfekt nøttestek på julaften. Jeg vil ikke sitte der og tenke at det kunne vært bedre, jeg vil sitte der og tenke at dette, dette er fanden ta meg min nøttesteik og min julemiddag og min tradisjon. Så jeg har lest. Og prøvd. Og feila. Og tweaka. Og prøvd igjen. Og nå tror jeg det nærmer seg. Kanskje ikke 100%, men kanskje sånn ca 98%? Håper de siste 2% løser seg på julaften, jeg.

Er du i tvil om hva du skal spise på julaften når du spiser vegansk? Fortvil ei - svaret er denne sopp- og nøttesteken med tomatglaze. Lett å lage, lett å varme opp, kan fryses!

Som sagt: Dette er umami-bonanza. Nøttesteka kunne faktisk hett umami-bonanza. For det er sopp. Det er nøtter. Det er tomatpure. Den har en glaze på toppen som virkelig er prikken over i’en. Det er umami-bonanza.

Denne nøttesteka er faktisk best når den blir varmet opp igjen, da får den satt seg skikkelig, i fred og ro. Og det passer jo bra, for de aller fleste av oss må lage denne dagen i forveien. Den er også helt topp å fryse, for eksempel i porsjonsstykker, så har du middag hele jula gjennom. Den kan varmes opp igjen enten i ovn eller panne – min favoritt er i panne.

Er du i tvil om hva du skal spise på julaften når du spiser vegansk? Fortvil ei - svaret er denne sopp- og nøttesteken med tomatglaze. Lett å lage, lett å varme opp, kan fryses!

Sopp- og nøttestek med tomatglaze

2 tykke skiver landbrød eller lignende
2 dl mandelmelk
2,5 dl usaltede nøtter, blanding av valnøtter, hasselnøtter, cashew*
2 dl havregryn
250 gram naturell tofu
1 gul løk
1 selleristang
750 gram blandet sopp
4 hvitløksfedd
1-2 ss finhakket timian
1-2 ss finhakket oregano
1-2 ss finhakket salvie
2,5 dl tomatpure (et lite glass)
1 sitron (zest + 2 ss saft)
1 ss agave
Salt og pepper
Rapsolje

*Denne kan lages nøttefri ved å bruke 1,5 dl gresskarkjerner, 1 dl solsikkefrø og ca 1 ss sesamfrø og 1 ss linfrø. Takk til Aina som prøvde og ga beskjed om at det gikk knallbra!

Okei! Det er litt ingredienser, og det er noen steg, så her tar vi det sakte og rolig og en ting om gangen.

Det er flere elementer som er smart å klargjøre på forhånd. Start med landbrød. Kutt vekk skorpene, og legg dem i bløtt i mandelmelk. Sett bollen til side. Finn deretter frem nøttene (du velger selv blandingsforhold), og mal dem til en semi-grov masse i en matmølle. Ha dem over i en bolle, og sett til side. Gjør det samme med havregrynene, og sett til side. Ta deretter blokka med tofu, og mal den til en jevn “krem”. Ha over i en bolle, og sett til side. Ta deretter soppen, og mal dem grovt, ikke til mos, i matmølla. Du må sannsynligvis gjøre dette i flere omganger. Ha over i en større bolle.

Finn frem en stor og god gryte med tykk bunn og sett den på plata med medium varme. Finhakk løken, og la den surre i noen spiseskjeer med olje til den begynner å bli karamellisert, altså gylden og myk og det begynner å sette seg litt i bunnen av gryta. Finhakk selleristang og ha den over i gryta sammen med løken. Etter par minutter har du oppi all den grovhakka soppen, og lar dette surre til soppen har sluppet all væske og falt sammen og blitt en slags myk masse. Det kan fort ta ti-tolv minutter.

Finhakk hvitløk og friske urter, og rør det sammen med halvparten av tomatpureen. Bland deretter inn omtrent en teskje havsalt, og tilsvarende mengde nykvernet pepper.

Når soppblandingen har sluppet all væske, skraper du all karamelliseringsskrapet fra bunnen av gryta, og heller over tomatpureblandingen. Dette skal få surre sammen i fire-fem minutter, og nå begynner det altså å lukte bra godt. Klem overflødig mandelmelk ut av brødskivene, og rør dem inn i blandingen. Rør deretter inn nøttene og havregrynene, og ha alt sammen over i en stor bolle, slik at det får avkjøle seg litt. Når det har sluttet å dampe av blandingen, rører du inn tofumosen og  skall av en sitron, samt to spiseskjeer sitronsaft. På dette tidspunktet ser du an konsistensen. Den skal være fuktig, men ikke bløt, og om den er det, kan du blande inn mer havregryn.

Er du i tvil om hva du skal spise på julaften når du spiser vegansk? Fortvil ei - svaret er denne sopp- og nøttesteken med tomatglaze. Lett å lage, lett å varme opp, kan fryses!

Som du ser av bildene lager jeg denne mer flat enn høy, fordi det er da lettere å få den god og gjennomstekt uten at den blir tørr i kantene. Jeg har en firkantet form på ca 20×20 cm. Du kan også bruke rund kakeform, eller en liten langpanne. Kle den med bakepapir (om du har firkantet form er det smart å bruke to ark som er like brede som hver lengde av formen, og legge de over hverandre, da slipper du krøll i hjørnene), og ha farsen over i forma. Bruk en sleiv eller slikkepott til å trykke den godt ned, prøv å få det jevnt over hele forma.

For å lage glaze blander du sammen resten av tomatpureen (jeg gjør dette rett i glasset) med agave og litt mer sitronsaft, før du forsiktig smører den oppå nøttesteken. Sett formen inn i ovnen på 200 grader, og la den stå i 1 time og 10-15 minutter. Om du ser at den begynner å bli for mørk oppå, tar du den ut. La den avkjøle seg i forma.

Er du i tvil om hva du skal spise på julaften når du spiser vegansk? Fortvil ei - svaret er denne sopp- og nøttesteken med tomatglaze. Lett å lage, lett å varme opp, kan fryses!

37 Comments

 1. Denne vil eg prøve! Men står det nokon stad kva ein skal gjere med brødskivene etter dei har lege i bløyt?

  • De er bare til pynt! Haha, neida! Har glemt å skrive det inn, takk for at du så det og sa fra. I will fix :)

 2. Har vært veggis i 6 år, men har fortsatt til gode å lage den perfekte julemiddagen. Spiser fortsatt egg og meieriprodukter en gang i blant, så lurte på om jeg skulle teste den “gamle” oppskriften din… Før denne dukket opp. Og den ser jo helt utrolig ut. Men helt ærlig, hvilken er ALLER best??
  (Og ps: det står i oppskriften her at du har den i en form på 10x10cm… Det kan vel umulig stemme???)

  • Det er så godt å ha lesere som leser meg med lupe, for den er vitterlig ikke 10×10, den er vel mer 20×20! Will fix.

   Og så, det store spørsmålet, hvilken er best, helt ærlig? Vanskelig! Den andre, den “gamle”, har jeg laget til jul i over ti år, så for meg er det jo den som er tradisjon på julaften, og helt ærlig, så synes jeg det er litt trist at jeg ikke skal spise den i år. Om jeg skal være banna bein ærlig synes jeg denne nye er best på smak (mer smak, mer umami), men den gamle er hakket bedre på konsistens. Med egg og meieri er det lettere å få til den gode skorpa på kanten, og den synes jeg er så god. Denne nye er nok også litt mer avansert smak- og ingrediensmessig :) Uansett hva du velger, håper jeg du blir fornøyd, og får en sabla fin julaften :)

 3. Hva kan jeg bruke istedenfor tofu? Ønsker fortsatt vegansk vri, men tåler ikke soya.

  • Hei! Tofuen fungerer som bindemiddel her. Jeg har ikke prøvd denne oppskriften med noe annet enda, men det bør gå an å erstatte det enten med linfrø kvernet og bløtlagt, eventuelt kikertmel, men det blir da litt tørrere. :)

 4. Pingback: Vegansk bonanza i bokform - Green House

 5. Så morsomt – leser nedover på den deilige oppskriften din og plutselig dukker “Flekkefjord” opp! Jeg bor her selv, så håper snøen legger seg her til dere kommer slik at det blir ordentlig magisk julestemning :-)

  • Haha, gøy! Søsteren min har giftet seg med en fin fyr derfra, så nå bor de der alle sammen. Gleder meg til jul der, krysser også fingrene for snø!

 6. Neneva

  Hei. Er det firm eller silken tofu du har brukt her? :)

 7. Super oppskrift!
  Lurer på om man man bruke f.eks lønnesirup i stedet for agave? Lest at agave ikke er bra for helsen.

  • Jada, det kan du. Men jeg er usikker på om det stemmer at det ikke er bra for helsen. :)

 8. Tusen takk for svar ☺
  Nei, ikke jeg heller.
  Men tenkte at med barn i hus ville det lønnesirup være et trygt og sikkert valg, bare det gjør samme nytten i steken. ☺

 9. birte

  Hei! Tror du denne kan pakkes inn i butterdeig i porsjonstørrelser?

  • Ja, absolutt! Smør glazen på innsiden av butterdeigen før du legger på fyll, så blir det som en slags wellington. Helt nydelig!

 10. Vilde

  Syntes denne oppskriften så veldig grei ut! Kan tenke meg frem selv og. Men tror du den passer til kålrabistappe? Og bør jeg ha en saus til, eller er den god med kun potet og stappe.

 11. Tenkte jeg skulle nevne at jeg testet denne oppskriften med frø og kjerner for å gjøre den nøttefri, men jaggu hadde du allerede lagt ut oppdatering. Takk for takk, og for nydelig oppskrift.

  Kan legge til at jeg endte opp med seks porsjoner innpakket i butterdeig og en rund form (23/24 cm, er den vel) med fire porsjoner i. Funka kjempefint å bake inn i butterdeig også – smurte bare glaze rett på deigen, som du foreslo. Jula er redda! :)

 12. Marie

  Hei! Denne MÅ testes! Men jeg lurer på om jeg kan erstatte soppen med tofu, i så fall hvor mye? Sopp er så dyrt…

  • Njææææ, det skal være begge deler, de har ulik funksjon. Sopp er smak, tofu er konsistens. Du kan bruke all slags sopp, også den litt billigere :)

  • Og ang pris, så tror jeg kiloprisen på mengde tofu du trenger blir mer enn kiloprisen på mengde sopp du trenger :)

 13. Marie

  Takk for svar! Jeg sjekka pris og det var ikke ille i det hele tatt! Bare jeg som har innbilt meg det hehe… Når det gjelder agavesirup så er ikke dette noe jeg bruker ellers; kan jeg bruke sukrin gold (erstatning for brunt sukker) i stedet, eller fibersirup?

  • Så bra! Ville ikke brukt sukrin. Flytende er å foretrekke, agave, honning eller lønnesirup. Har ikke testet med fibersirup. :)

 14. Skal lage denne, og lurer på hvor lenge i forveien jeg kan lage den. Kan jeg feks lage den i dag? Hilsen en som helst vil bruke julaften til å se Askepott og Donald :)

 15. Marianne

  Jeg har hvert år siden jeg ble veggis laga nøttestek på julaften, sånn bare fordi jeg “må”. Men denne, denne tar kaka! Nøttestek gikk plutselig fra å være den tingen som spises for å være høflig til å være det beste med hele julen! Vi slengte i en god dæsj tørka traktkantarell og tørka steinsopp i tillegg til originaloppskrifta, og serverte det med en soppsaus (også med tørka trakt og steinsopp), potet, gulrot, rosenkål og hjemmelaga rødkål. Jo, også endra vi krydderet litt. Tok det vi hadde. Hadde i en hel potte timian i stede for blandingen feks. Fantastisk! Vi måtte faktisk lage en nøttestek til i løpet av romjula. Vanlig vis har vi endt opp med å kasta over halve. Denne bør du være fornøyd med altså. Tror dette har blitt den nye favorittretten min!

  • Så utrolig hyggelig å høre! Og det er absolutt sånn at den er laget for å bruke det man har, tørka sopp er jo nydelig umami. Glad for at dere har spist godt i jula!

 16. Hei! Tenkte å prøve denne i år, men kan jeg lage den uten brødet tror du? Slik at den blir glutenfri:)

  • Det har jeg ikke forsøkt, men det bør i teorien funke. Kanskje ta litt ekstra havregryn :)

 17. Slyse

  Hvor i ovnen stekes denne?Jeg lagde linsestek i brødform etter en amerikansk opp. her en dag,hvor det heller ikke stod hvor den skulle stå i ovnen,så jeg stekte den midt i i 1t.-den var helt rå inni og alle gjestene fikk saus og poteterHar lurt veldig på om den burde værr stekt nederst i ovnen?

 18. tusen takk for oppskrift på denne! Prøvde den for noen dager siden, SÅ god!

 19. Godjul

  Hei. Denne gleder jeg meg til å prøve! Blir den tørr eller saftig? Hvilket tilbehør pleier du å ha til?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.