Hvem sa at jula bare må være tung og kraftig mat? Inte jag! Julesalat med rødkål er et friskt og digg tilskudd på koldtbordet.
Salat

Julesalat med rødkål og cashewdressing med urter

5 comments

Dette er den første av to oppskrifter på julesalatene jeg lagde på Vegansk Julefestival i helgen.

I helgen var det endelig Vegansk Julefestival, og jeg holdt kurs! Jeg var faktisk litt nervøs for hvordan det skulle gå, for jeg er mer glad i at kursdeltagerne er med og lager mat, så når det er meg på en scene med et litt for lavt arbeidsbord og nesten hundre mennesker sittene i en liten kinosal foran meg blir det en litt annen greie, men det gikk veldig bra, og alle som var der så supre, stilte spørsmål og var skikkelig trivelige! Så trivelig at detta kan jeg jo gjøre igjen, tenkte jeg etterpå.

Jeg ble invitert av Thomas til å holde festivalens første kurs, og fordi de fleste andre som også skulle holde kurs lagde tradisjonelle saker som nøttestek, middagsmat og desserter, ville jeg lage noe litt annet, nemlig julesalatene. Som jeg sa på kurset er jo det litt ironisk, for jeg er den første som pleier å si at man spiser ikke salat på julaften selvom man er veggis, og dette er heller ikke nødvendigvis julaftenmiddagen – men jeg tror vel vi alle kan være enige om at det fort kan bli litt mye tung mat i jula, veggis eller ei, og da er en god salat fin å ha på lur. Ta med denne på et koldtbord eller lag den til lunsj, ha den som tilbehør til nettopp nøttesteika eller linsekaka, det er opp til deg: Men jeg tør love at den blir en friskt avbrekk fra alt det mektige, mektige, mektige.

Hvem sa at jula bare må være tung og kraftig mat? Inte jag! Julesalat med rødkål er et friskt og digg tilskudd på koldtbordet.

I denne salaten er det mye juleinspirasjon i råvarer. Her er det selvfølgelig rødkål, men i rå form, ikke i kokt variant. Her er det mandler, men ikke som kransekake. Det er tørkede tranebær, som kanskje er mer amerikanske enn norsk, men de tilfører en kjempegod syrlighet til salaten. Det er grønn salat og det er quinoa, for å få litt skikkelig næring blanda inn også. Den kan du alltids droppe, eller bytte den med byggryn, som er det som er i salaten på bildet. Det er også appelsin (frukt er undervurdert i salat!), og ristede hasselnøtter. Og altså en god og kremete cashewdressing.

Etter at jeg var ferdig med kurset inviterte jeg deltagerne frem for å smake på det jeg hadde med, og dressingen her fikk masse lovord, så jeg lovet på tro og ære å legge ut oppskriftene på den også, så den finner du nederst her.

Jeg må også si at salaten på bildene er litt annerledes enn den på kurset, og at oppskriften er den fra kurset. Jeg har brukt litt tid på knekke julesalatkoden, og gjorde noen justeringer etter at bildene ble tatt. Det er ikke så mye dagslys å snakke om for tiden, og når jeg i tillegg er på jobb de timene det er lys, er det ikke så mye tid tilgjengelig for en skarve hobbymatblogger. Jeg skal lage den på nytt i jula og ta bilder av den slik den ser ut etter ferdig oppskrift, men jeg tror dere klarer å lage den helt fint med dette også!

Hvem sa at jula bare må være tung og kraftig mat? Inte jag! Julesalat med rødkål er et friskt og digg tilskudd på koldtbordet.

Julesalat med rødkål og cashewdressing med urter

2-3 never grønn eller rød lollosalat
1/4 rødkålhode
1-2 vårløk
1-2 appelsiner
1-2 dl tørkede tranebær
1-2 dl hasselnøtter
2 dl kokt quinoa eller byggryn

Cashewdressing

2,5 dl naturell cashewnøtter, bløtlagt i 12-24 timer/kokt i 10 min
2 dl varmt vann
4 ss ferskpresset sitronsaft
2 ss olivenolje
2 hvitløksfedd
2 ts hvit miso
2 dijonsennep
1 ts løkpulver
1 liten klype salt

2 ss finhakket rosmarin
2 ss finhakket timian

Som vi snakket mye om kurset er jeg veldig glad i å bruke mandolin når jeg kutter kål til salater, for å få det så tynt og likt snittet som overhodet mulig. Pass på fingertuppene, og om du ikke har mandolin, bruk en kniv. Og pass på fingrene da også.

Riv salaten og snitt rødkålen, og ha det over i en stor bolle. Lag dressingen med å ta bløtlagte (eller kokte) cashewnøtter og alle de andre ingrediensene i en matmølle eller blender, og kjør det til en glatt krem. Du velger mengden selv, til salaten på kurset med mengdene over brukte jeg bare halvparten av dressingen. Bland dressingen inn med rødkålen og salaten før du fortsetter.

Hasselnøttene rister du på 200 grader i stekeovnen i 5-10 minutter til de er gyldne. Jeg kjøper ferdigblansjerte nøtter på Nøtteblanderen på Vaterland, men om du kjøper dem med skall rister du dem med skall, og legger dem i et tørt håndkle etterpå og gnir litt frem og tilbake, da går skallet av.

Kutt appelsinen i skiver på ca 1 cm, skjær vekk skallet og kutt deretter skivene i fire, seks eller åtte biter, alt ettersom hvor smått du vil ha det. Finsnitt vårløken, og ha alt oppi bollen sammen med quinoa. Ha over hasselnøtter og tørkede tranbær til slutt.

 

5 Comments

  1. Mariell

    YESSS!! Jeg er en av de som ble blåst av banen av denne dressingen! Supert matkurs, herlig dame som tar mat på alvor – men med masse humor! :) Så nå skal jeg teste både salat og dressing, og regner med du deler rosenkål-salaten også? :D Hilsen Bonanza-frelst!

    • Hei Mariell! Tusen takk for skikkelig trivelig kommentar, nå ble jeg glad! Herlig å høre at du hadde det fint på kurset og at du synes det var morsomt (hadde vært ørlite pinlig om ingen lo når jeg sto der og tøysa…). Rosenkål-salaten kommer iløpet av uka! Håper du finner mange nye favoritter her :)

  2. Oh yeah! Jeg var en av tegnspråkbrukere som hadde med tolk, og det var kult at du tok det så bra :) Og guri – de nøttene og ikke minst dressingen var helt konge! Gleder meg til oppskriften rosenkål-salaten også kommer :) Synes at du klarte deg kjempebra på scenen – harmonisk, og hadde mye kontakt med publikummet :)

    • Hei Linda! Så trivelig å høre fra deg, og så trivelig at du kom på kurs! Bare trivelig med tolk på scenen sammen med meg :) Ordentlig glad for å høre at dressingen og nøttene falt i smak, og takk for gode ord <3

  3. Pingback: Rosenkålsalat med granateple og verdens beste salte mandler • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.