Sally fra vegan norway lager de beste cookies ever - og jeg har fått dele oppskriften!
Kaker og godis

Sally’s Cookies

5 comments

På vegansk julefestival i helgen var det spesielt én stand jeg gledet meg veldig til å besøke, nemlig Sally’s Cookies. Sally er dama bak appen Vegan Norway, den eneste tjenesten som samler veganske spisesteder og butikker på ett og samme sted her til lands, og som om ikke det er nok, baker hun også de beste cookiesene jeg noensinne har smakt. Noensinne.

Denne posten inneholder både verdens beste cookieoppskrift og en anbefaling fra meg til dere på en av de beste appene jeg vet om. Alle bilder i posten tilhører Sally Renshaw / Vegan Norway.

For litt over en uke siden møtte vi Sally, Nick og Christian, trioen som lager appen, for å gå i fakkeltog mot pels sammen. Da hadde Sally med seg noen test-runs av cookiesene som skulle selges på julefestivalen, og jeg, kresen og vrang som jeg er, skal innrømme at jeg tenkte yeah, cookies, uten noe mer entusiasme enn det. Meeeeen, det måtte jeg jaggu bite i meg, bokstavelig talt, for Sally har knekt cookie-koden. I kid you not. Helt seriøst knekt cookie-koden, og vi gikk her og småspiste av cookiesene vi fikk med oss hjem, liten bit om gangen, for vi ville ikke at de skulle ta slutt. Noensinne.

15231449_1804906456394364_1367190019_o

På selve julefestivalen fikk jeg også lov til å låne enden av standen til Sally og Vegan Norway for å selge og signere bøker etter kurset mitt, og det jeg hørte flest folk spørre om, var hvilke restauranter og butikker disse var til salgs i. Ikke om. Hvor. For disse er så himla gode og gjennomførte at det ikke burde være noen tvil om at de burde blitt solgt i butikk. Men sorry peeps, Sally’s Cookies er en popup, for Sally og de andre holder på akkurat som meg: Prosjekt på prosjekt ved siden av full jobb, og jeg kan med hånda på hjertet si at jeg vet så altfor godt mye tid, energi og krefter det trengs. I tillegg er Sally et av de flotteste menneskene jeg har blitt kjent med på veldig lenge, så jeg heier av hele meg på alt hun får til.

Sally fra vegan norway lager de beste cookies ever - og jeg har fått dele oppskriften!

Tilbake til ze cookies. Jeg skjønte at folk ble ørlite fortvila av tanken om at dette var den eneste muligheten til å spise Sally’s Cookies. Jeg så litt desperasjon i blikket deres, når sant skal sies. Og så tenkte jeg: I can fix that. Jeg har jo en blogg. Så jeg spurte Sally om jeg kunne få lov til å publisere oppskriften, slik at folk kan lage cookies hjemme, og unngå å falle i bunnløs fortvilelse og kjærlighetssorg når cookieinnkjøpet går tomt. Og Sally, fantastisk som hun er, sier of course poppet. Sally kaller meg poppet. Det liker jeg godt. Så fra Sally og poppet: Sally’s Cookies.

Dette er faktisk oppskriften på den som på plakaten har navnet the secret cookie. Som du ser lagde hun en bunke varianter, men grunnoppskriften kommer fra the secret cookie, som faktisk er cookie med oreo og peanøttsmør innbakt. Altså hallo. I just died and went to cookie heaven. Du kan smaksette røra med det du vil. Fortsett med sjokolade eller dropp sjokoladen, og legg til smakstilsetninger tilsvarende de på plakaten. Eller, finn på din egen vri, og fortell oss om det etterpå!

15215759_1804906489727694_582255594_o

Og: Last ned Vegan Norway-appen! Den er gratis, finnes til både iOS og Android, og den blir hele tiden oppdatert med nye spisesteder som serverer veganvennlig mat, og butikker som har godt utvalg av fantastiske råvarer. Altså, vi snakker om en app som nå har over 500 steder registrert i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Den redder meg stadig vekk, også midt i min egen by hvor jeg tror jeg har oversikt. Viser seg at jeg ikke alltid har det, gitt. Vegan Norway to the rescue.

Sally fra vegan norway lager de beste cookies ever - og jeg har fått dele oppskriften!

Sally’s Secret Cookie

Våte ingredienser:
100 gram brunt sukker
50 gram hvitt sukker (evt stevia)
150 gram nøytral olje eller kokosolje
50 ml plantemelk (gjerne mandel eller soya)
1 ss tapiocamel (feks på A Foods – som du finner i appen)
2 ss flytende vaniljeessens

Tørre ingredienser: 
200 gram hvetemel
0,5 ts natron
0,5 ss salt
100 gram veganske sjokoladepletter
1 pakke Oreos
5 ss peanøttsmør, evt sjokoladesaus

Sally sier at om du vil lage disse glutenfri kan du bruke det glutenfri melet du vil, men legg til 1/4 ts xanthan gum. Disse vil da altså smake peanøtt og sjokolade og ha en oreo inni, så om du vil lage andre smaker, dropper du de tre tingene, og fyller på feks med nøtter, tørka bær, eller andre krydder. Detaljene på de ulike er uvisse, så her er det fritt frem for fantasien.

Om du skal lage med oreos, start med å tviste de fra hverandre, behold den delen med hvit krem på, og spis den uten. På halvparten legger du på peanøttsmør eller sjokoladesaus, og så legger du en annen halvpart oppå for å lukke.

Sally fra vegan norway lager de beste cookies ever - og jeg har fått dele oppskriften!

Finn en bolle og bland sammen olje, sukkertypene og vanilje. I en annen bolle, miks plantemelken og tapiocamelet til det ikke er noen klumper. Ha plantemelkblandingen oppi den første blandingen, og visp hardt til det ser ut som en tykk karamellsaus, 2-3 minutter.

Finn frem en stor bakebolle, og bland mel, salt og natron i den, gjerne gjennom en sikt. Bland bollen med vått inn i melblandingen, samt sjokoladeplettene, og blant alt sammen godt sammen.

Sally fra vegan norway lager de beste cookies ever - og jeg har fått dele oppskriften!

Dandering: Ta ca 1 ss cookiedeig på hver side av den fylte oroen, og bruk hendene til å feste det sammen, slik at deigen omringer kjeksen helt. Legg dem utover et bakebrett med bakepapir, og sørg for at de har god plass til å smelte utover. Oppskriften gir 12 cookies, og muligens litt deig til overs til noen uten oreo inni, så bak 6 stk om gangen på et bakebrett. Bak de på 180 grader i ca 12 minutter, og la de avkjøle først på brettet i 5 minutter, før du flytter dem over til en rist.

Sally fra vegan norway lager de beste cookies ever - og jeg har fått dele oppskriften!

Cookies and milk, anyone?

Tusen takk til Sally for at jeg fikk lov å dele oppskriften hennes, og tusen takk for alt Vegan Norway gjør for at det blir lettere å orientere seg i det evig voksende mylderet av butikker og spisesteder!

Sally fra vegan norway lager de beste cookies ever - og jeg har fått dele oppskriften!

5 Comments

  1. OMG! Håper jeg får til noen like gode som de med pistasj og hvit sjokolade. Jeg er ikke så glad i cookies, men de var magiske!

  2. Miriam

    Hei! Skal lage disse til jul men sliter fælt med å finne Tapiocamel i nærområdet (Tromsø) Det blir nok litt knapt med tid til å bestille det jeg finner på nett, men Finnes det noen god annen erstatning? Som er vegansk og finnes i vanlige butikker? :)

    • Hei! Litt usikker på det dessverre, tapioca binder på en ganske unik måte, som også gir den litt seige konsistensen. Du kjenner ingen som skal hjem fra Oslo før jul som kan ta med for deg, kanskje? :)

  3. Erika

    Hei! Kan disse fryses?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.