Rosenkålsalat til julematen = alt du ikke visste du ønska deg!
Salat

Rosenkålsalat med granateple og verdens beste salte mandler

1 comment

These are a few of my favourite things… Rosenkål, granateple, salte mandler, og et lite hint av sitron er alt som skal til for å lage verdens enkleste, deiligste salat!

Dette er den andre salaten jeg lagde på kurset på vegansk julefestival (dette er den første), og der den første er dødsgod på grunn av (den store) mengden ulike ingredienser, er denne dødsgod på grunn av (den lille) mengden ingredienser. Her får råvarene definitivt komme til sin ypperste rett!

Denne salaten ble skikkelig godt mottatt på kurset, og det var spesielt to ting folk kom og sa: For det første at det uvant – men skikkelig stas – å bruke rosenkålen rå. Vi har jo en tendens til å enten koke den (stakkars) eller bake den i ovn (yum), men done properly kan rosenkål være skikkelig digg i rå form også. Det andre var mandlene, jøsseball som de mandlene fikk skryt! Tenk at noe så enkelt kan være så godt sa folk, og gjett om jeg er enig? Jeg er enig.

Jeg bruker aller helst marconamandler til disse, men det er vanskelig å få tak i. Nest beste løsning er de litt bredere mandlene som blant annet er å få kjøpt i løsvekt på min nye favorittbutikk Nøtteblanderen (på Vaterland i Oslo), de er i tillegg ferdig skoldet, så det trenger du ikke tenke på selv. Vanlige mandler går selvfølgelig også helt fint, men da anbefaler jeg at du skolder dem først.

Når det kommer til granateplet kan du bruke både søtt eller syrlig, alt ettersom hva du har lyst på, hva du får tak i og hva du skal spise til. Jeg synes de søte gjør seg best sammen med de salte mandlene. Når du skal handle rosenkål er det lurt å lete etter de største, de er lettest å håndtere på mandolin.

SAMSUNG CSC

Rosenkålsalat med granateple og verdens beste salte mandler

1 pose frisk rosenkål
1 granateple
2,5 dl usaltede, skoldede mandler
1 + 1 ts olivenolje
1 ts havsalt
1 sitron

Start med å lage mandlene ved å varme opp 1 ts olivenolje i en god stekepanne på medium varme, og ha mandlene oppi. Bland godt slik at mandlene er dekket av olje. La de surre på en side i 2-3 minutter til de begynner å bli gyldne, og “kast” litt på panna slik at de snur seg til den andre siden. La de fortsette å steke til de er gyldne der de har vært i kontakt med panna. Når de er gyldne nok, ha de over på et bakebrett på avkjøling.

Tilbake til salaten: Rens og vask rosenkålen, og finn frem en mandolin eller skarp kniv. Mandolin er enklest, men pass på fingertuppene. Sett den på omtrent så tynt som du får til, hold i “roten”, og kutt i vei. Du kan kutte omtrent helt ned til stilken. Bruk fingrene og løs rosenkålskivene fra hverandre, så de blir fine og fluffy.

Rens granateplet, og ha kjernene over rosenkålen sammen med mandlene. Vask sitronen, og bruk et fint rivjern til å raspe sitronskall over salaten. Snitt deretter sitronen i to, og skvis den ene halvparten over. Risle over den siste teskjeen med olivenolje, and there you go!

Rosenkålsalat til julematen = alt du ikke visste du ønska deg!

One Comment

  1. Marianne

    Hvor kommer saltet inn i de salte mandlene?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.