Denne veganske nøttesteika lager du enkelt ved hjelp av kun én stekepanne!
Middag

Innbakt nøttestek med grovt fyll – og saus!

14 comments

Årets andre nøttestekoppskrift er en innbakt variant i porsjonstørrelser, som er utrolig lekker å servere i ekstra fine omstendigheter. Som for eksempel julaften. Og om du lurer på hva slags saus du skal lage, her er oppskrifta på det også!

Vegansk
Mengde: 3 porsjonssteker
Arbeidstid: ca 1 time

Jeg lovet at jeg skulle komme med et par nye nøttestekoppskrifter denne adventstia, og jeg har faktisk klart å holde det jeg lovet! For litt siden la jeg ut oppskriften på den skikkelig smakssterke nøttesteika med tomatglaze, og her kommer årets andre variant, som er en porsjonsnøttestek innbakt i flettet butterdeig. Det høres kanskje mer tricky ut enn du skulle like, men det er faktisk ikke det. Og du måå strengt tatt ikke flette den heller, men jeg hadde lyst til å prøve, og det gikk superlett! Om du skal imponere litt i jula i år, er det altså bare å finne frem flettefingrene.

Denne veganske nøttesteika lager du enkelt ved hjelp av kun én stekepanne!

Innholdet i denne er mildere enn i den med tomatglaze, som jo er ganske kraftig på smak. Sånn sett er denne kanskje mer familievennlig. Den har også et grovere fyll som du ikke trenger matmølle for å lage, så den er også veldig borte-kjøkken-vennlig. Konsistensen på fyllet blir forholdsvis meaty, så om du skal omvende noen skeptikere er det bare å go for it.

Sausen som fører med er også mild, litt tykk og gravy-like i konsistensen, og er skikkelig god å mose potetene med. For det er nemlig lov, å mose sausen ned i potetene. Skikkelig godt er det også.

Denne veganske nøttesteika lager du enkelt ved hjelp av kun én stekepanne!

Innbakt, flettet porsjonsnøttestek

10-12 små aromasopp
1 gul løk
4 hvitløksfedd
1 gulrot
1 selleristang
1-2 ss frisk timian
1 ss frisk salvie
1 ss tomatpure
2 ss vann

2,5 dl valnøtter
1 ss vegansk worcestershiresaus
1 ss sitronsaft
1 ss nøytral olje eller vegansk smør

3 plater (vegansk) butterdeig
Plantemelk til pensling
Salt og pepper

Legg butterdeigplatene til tining på et bakepapir, og finn frem en god og tykkbunnet stekepanne eller gryte med romslig bunn. Kutt soppen i centimeter store biter, og ha de oppi tørr panne. Sett på medium varme, og la soppen “svette” ut all væske mens du kutter selleri, gulrot, løk og hvitløk. Disse skal ikke kvernes noe mer, så den størrelsen du kutter dette i, er den størrelsen det blir i nøttesteika. Jeg kutter det derfor ganske fint.

Når soppen ikke har noe mer væske å slippe, har du oppi 1 ss olje eller smør, og grønnsakene. La det surre i fire-fem minutter, mens du grovhakker valnøttene, og rører også de inn i grønnsakene. Bland sammen tomatpure, vann, worcestershiresaus, sitronsaft, urter, salt og pepper (start med en klype av hver). Når grønnsaksblandingen er mør og væskefri, rører du inn tomatpureblandingen, lar det koke i tre minutter og tar gryta av plata. La blandingen avkjøle seg.

Denne veganske nøttesteika lager du enkelt ved hjelp av kun én stekepanne!

Kjevle ut ett og ett butterdeigstykke til det er omtrent dobbel størrelse. Legg den over på bakepapir. “Hold av” et felt i midten, som er omtrent halvparten av bredden, og bruk en skarp kniv til å snitte “flettebånd” på skrå inn mot midten på begge sider. De kan være ca 2 cm brede. Legg en tredjedel av fyllblandingen på midten, pensle alle kantene med mandelmelk, og legg først inn endestykket på begge kanter, før du legger annenhver “flettebånd”-stripe inn og fester disse i hverandre nedover. Gjenta med de to siste.

Disse kan enten fryses i den tilstanden de er i nå, eller puttes rett i ovnen. Stek de på 200 grader i ca 12 minutter, før du setter på varmluft de siste 2-3 minuttene, til stekene er gyldne og sprø.

Saus til nøttestek

2 + 2 ss olivenolje eller vegansk smør
1 stor gul løk
4 hvitløksfedd
4-5 ss hvetemel
1,2 liter kraft
3 ss næringsgjær
2-3 ss soyasaus
Salt og pepper
Valgfritt: Soyafløte

Smelt smør eller varm olivenolje i en gryte, og finsnitt løken og hvitløksfeddene i mellomtiden. La det steke på medium varme med en klype salt til løkblandingen er helt mør og gylden. Ha oppi resten av smøret. Rør inn hvetemelet, og la det boble og bli gyldent, hele tiden mens du rører så det ikke svir seg. Spe deretter med kraften, litt om gangen, og la sausen småkoke til den tykner. Bland inn næringsgjær og soyasaus, og smak til med salt og pepper. Om du vil ha sausen helt jevn kan du gjøre den glatt i en blender etter den er ferdig. Du kan også runde den av med en klunk soyafløte. Sausen kan fint fryses og tines igjen, så denne kan du lage på forhånd.

Denne veganske nøttesteika lager du enkelt ved hjelp av kun én stekepanne!

14 Comments

 1. JonnF.

  Hva tenker vi om standard brun saus til denne (slik at det passer til poteten, rosenkålen og rødkålen og den bittelille porsjonen av kålrabbistappe man alltid lykkes med å redde unna før fløte og sauefett tilføres)? “Standard brun saus” til jul = portvin og plantefløte og man vet ikke hva, men spørsmålet står læll: Kan det passe med brun saus? (Er lei av mine veggiskaker til jul, vil prøve nøttestek i år, men vil beholde resten av oppsettet.)

  • Hei! Det tenker jeg er helt supert. Den sausen som ligger i oppskrifta her er jo også en variant på en brun saus, men jeg synes din med portvin og plantefløte høres helt superb ut. Smakene her er lagd for å passe sammen med den klassiske juletallerken, for det er akkurat sånn det ser ut hjemme hos oss også – helt ned til å redde litt av rabbestappe før fettet går oppi!

 2. JonnF.

  Beklager ren forglemmelse, forøvrig: Takk for topp nettside og fin bok. Livet ble plutselig lett lettere – endelig en veggisblogger som faktisk kan lage mat.

 3. mmm, skal definitivt lage denne i jula.

 4. Pingback: Alt du lurer på om nøttestek • Green Bonanza

 5. Hedda

  Hei, hva består kraften av? :)

 6. Hei Mia!
  Jeg tenker å lage denne til julebord, men er worcestershiresaus essensielt, kan det evt byttes med noe?

  • Nei, den kan ikke byttes ut. Vil påstå den er viktig, men ikke essensiell.

 7. Hei! Hva gjør du dersom du fryser de ned? Legger du de i bokser eller bakepapir? Og hva tenker du angående steking dersom man tar de fra fryseren? Burde jeg tine de først og så steke? :)

 8. Paulfrid Hegrestad

  Hei:)
  Jeg har veldig lyst å lage denne nøttesteken til jul. Men har ikke vegansk worcestersaus. Rekker ikke å bestille på IHerb nå. Er det mulig å få tak i den andre steder? Kan den erstattes med noe?
  Supertakknemlig for svar/tips:)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.