Salte mandler er den perfekte snack!
Snacks

Supersalte mandler

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

… Eller bare litt salte mandler. Poenget er at du kan bestemme helt selv hvor mye salt du vil at disse skal være dekket av!

Juletid er godistid, og selv om det noen ganger kan være godt med ferdigkjøpt snop, ender det alltid opp med å smake best av det man har laget selv. Dessuten er det alltid stas å kunne svare ja når folk lurer på om du har lagd snacksen de gafler innpå helt selv!

Jula er tiden for nøtter. Jeg har utallige minner av store nøttefat på stuebordet hjemme i huset jeg vokste opp i, og at jeg ikke klarte å bruke nøtteknekkern på de litt harde hasselnøttene, eller at jeg klarte det litt for godt på valnøttene, slik at de knuste og spratt overalt, og alt jeg satt igjen med i hånda var smuler og nøttestøv. Uansett hvordan du liker nøttene dine er det aldri gæærnt med litt salt, og disse mandlene lager du lett i panna.

Jeg har flere oppskrifter på salte mandler her på Bonanza. En av de første, som også er en av de som leses mest stadig vekk, er oppskriften på salte mandler som kokes i saltvann før de ristes i ovnen. Jeg har også en oppskrift på salte mandler med olivenolje som lages i panne, som det også er supergodt å tilsette litt tørket chilli eller friske urter som rosmarin og timian i. Dette er altså den tredje salte mandler-oppskrifta i rekka, og den lages kun i en stekepanne.

I likhet med den første oppskriften skal nøttene kokes i saltvann, men istedet for å helles av og flyttes over i ovn, skal disse tørkes ut i panna. Resultatet er at saltet, i likhet med mandlene, ristes i panna, og blir til et gyldent, finmalt salt som smaker en anelse røkt. Jeg brukte hele tre spiseskjeer med salt her, så disse smaker SALT med store bokstaver, og du er forsynt etter sju-åtte nøtter. Du kan helt fint lage det med mindre salt.

Salte mandler er den perfekte snack!

Supersalte mandler

2,5 dl mandler
2,5 dl (ca) vann
1-3 ss finmalt havsalt

Til dette trenger du en god stekepanne med tykk bun, hvis ikke vil dette bare brenne seg med en eneste gang. Jeg bruker en god sautepanne med høye kanter. Når det gjelder mengden mandler er den egentlig tilpasset panna, for det skal ikke ligge flere lag med mandler i panna, kun ett. Legg derfor ett lag med mandler i panna, og fyll på slik at de akkurat dekkes av vann. Strø over ønsket mengde salt, og skru på varmen på fullt, slik at det koker.

La det koke på høy varme til alt vannet er fordampet. Da skrur du ned varmen på plata til medium, og lar mandlene fortsatt ligge der. Rør rundt med jevne mellomrom. Nå tørkes og ristes både mandlene og saltet, og om du har håndledd-knekken inne, er det bedre å flippe mandlene i panna enn å bruke sleiv å røre med, da forblir mest mulig salt på nøttene.

Med jevne mellomrom tar du ut en mandel og kutter den i to. Den blir ikke sprø før den er kald, men den skal bli gylden inni, og saltet utenpå skal krystallisere seg og “smelte” inn i nøttene. Til slutt vil de begynne å “kneppe”, da er de ferdige. Hell de ut av panna, og la de avkjøle seg på et brett eller tallerken.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.