Lag krydret, varm mandelmelk med smak av ingefær, gurkemeie og kanel. SÅ godt i vinterkulda!
Drikke

Golden milk

Nivå Enkel 7 comments

Eller golden mylk, som noen kaller den fordi den strengt tatt er uten melk, eller bare det jeg helst vil kalle den: Gul melk med ingefær og gurkemeie.

Vegansk
Mengde: 2 kopper
Arbeidstid: 5-10 min

Som dere kanskje husker, startet jeg oppskriftsutfordringen tidligere i høst, med tema rødbete. Deretter har det vært en runde med potet, som Ina holdt i, en med #cookforsyria i regi av Vidar, som jeg dessverre ikke rakk å bidra til, og nå er det Anita som driver Kvardagsmat som har stafettpinnen i desember, med det herlige tema julekrydder. Denne oppskriften er jo ikke nødvendigvis julete, men krydderne som går igjen er gamle kjenninger fra jula, så dermed blir dette mitt bidrag denne runden.

Av andre bidrag denne runden gleder jeg meg veldig til å teste My Nordic Kitchen sin variant av gløgg, også lurer jeg jaggu på om ikke årets rødkål blir (den andre) Mias variant, med masse gode smaker!

Så, over til mitt eget bidrag: Golden milk!

Noe av det jeg har lest aller mest om innenfor mat i 2016, er gurkemeie, eller turmeric. Noen mener det er vidundermedisin mot både kreft, virus og bakterier, andre er litt mer sobre og kan være enig i at det definitivt er bevist å være anti-inflammatorisk. Noen mener golden milk har blitt drukket i India i tusenvis av år, andre sier nåvel, ikke i den formen du får det nå, med plantebasert melk og andre krydderier. Min slutning er som følger: Det kan hende noe er sant, det kan hende noe er feil, men når alt kommer til alt er en kopp med god og varm krydret plantemelk helt, helt riktig når det suser vinter utenfor vinduene.

Min lillesøster Karoline sverger til en kopp hver eneste kveld, og jeg skjønner veldig godt hvorfor. Her er det fersk ingefær, her er det kanel, her er det pepper, her er det kokos og her er det mandelmelk. Og ikke minst er det gurkemeie, som setter den fantastiske gulfargen.

Lag krydret, varm mandelmelk med smak av ingefær, gurkemeie og kanel. SÅ godt i vinterkulda!

Jeg skal stå over debatten om gurkemeie og dens helseeffekter, men om du vil lese deg opp, kan jeg blant annet anbefale Bon Appetits artikkel “Golden Milk: Separating Fact, Fiction, and Lies My Mother Told Me About Turmeric” eller The Guardians “Turmeric latte: the ‘golden milk’ with a cult following”.

Det finnes omtrent like mange oppskrifter på golden milk som det finnes meninger om den. Jeg har kommet frem til at min favorittvariant er denne, hvor krydderne varmes i litt kokosolje før melken has over og får syde litt, uten å koke. Plantemelk tykner når den koker, og jeg vil ikke ha den tykk, jeg vil ha den flytende. Samtidig får kryddernes aroma tid til å komme ordentlig til sin rett. Samme prinsipp som når du har tørre kryddere i varm olje før grønnsaker, når det er middag som står på agendaen.

Om du finner fersk gurkemeierot kan du bruke det, men for de aller fleste av oss er det naturlig å bruke tørket og malt. Det samme gjelder kanel: Bruk gjerne en kanelstang om du har, men det går helt fint med tørket og malt også. Ingefæren er dog best i bruk når den er fersk, og den er heldigvis lettere å få tak i også. Jeg bruker mandelmelk i min, gjerne hjemmelaget, men jeg vet også at mange bruker en kombinasjon av vann og kokosmelk.

Om du synes min prosess er omstendelig, kan du gjøre som søstra mi gjør: Kjøre alt sammen i blendern, og varme det opp etterpå. Raskt og enkelt, og du kan lage noen dagers batch i samme slengen. Det kan du forøvrig gjøre med min metode også, den kan varmes opp igjen. Når det gjelder mengden er dette mine preferanser, du kan justere ettersom du selv ønsker og lyster.

Lag krydret, varm mandelmelk med smak av ingefær, gurkemeie og kanel. SÅ godt i vinterkulda!

Golden milk

1 liten ts kokosolje
5-10 pepperkorn
2 tykke skiver ingefær
0,5 ts malt kanel, evt 1 liten kanelstang
1 ts malt gurkemeie
1 ss agave, lønnesirup eller honning
5 dl mandelmelk eller annen usøtet plantemelk

Finn frem en liten gryte, og varm opp kokosoljen og alle ingrediensene unntatt søtning og mandelmelk. Om du bruker malt kanel, holder du igjen denne også. Kanelstangen kan du ha oppi. La det surre på medium varme i et lite minutt, før du har over mandelmelken, og lar det hele syde – skal ikke koke – i fire-fem minutter til det er både varmt og gult. Sil melken gjennom en liten sil, og kos deg.

For blenderalternativet: Ha alle ingredienser i blenderen, kjør til det er glatt. Varm det opp på lav varme til det såvidt ryker av det. Sil denne også, om du ikke elsker ingefærstriper i drikka di. Og kos deg.

Posten ble oppdatert med nye bilder 26. november 2017. De opprinnelige bildene ble tatt i desember 2016.

7 Comments

 1. Oi, pepperkorn? Det hadde jeg ikke forventet, men får vel grave det frem fra skapet for dette så utrolig godt ut. Jeg har sneket gurkemeie inn i en rekke ting siden jeg oppdaget det for et par måneder siden, og bare fargen gjør meg så glad! Fantastisk at det er så sunt også. Jeg lager hjemmelaget kokosmelk som er ganske mye tynnere enn den kokosmelken man får på boks. Tror du den kan funke istedenfor mandelmelk?

  • Pepper må med! Gurkemeie er fantastisk. Tror det kan funke helt perfekt med den kokosmelken, høres kjempegodt ut!

 2. Pingback: Julekrydret solbærgløgg - ENEstående MatENEstående Mat

 3. Denne må jeg prøve! Høres utrolig godt ut.

 4. Anne L

  Denne var kjempe god forresten så er melk bare en substans, men siden ku melken bare heter melk og ikke kumelk, må vi alltid spesifisere og skrive mandel, havre osv.(Tror jeg).

 5. Katharina Brorson

  Hei!
  Når skal malt kanel og søtning tilsettes?
  Hilsen en som må ha alle instruksjoner inn med teskje :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.