Vegansk riskrem - den ultimate juledesserten
Kaker og godis

Vegansk riskrem med vanilje

5 comments

I dag er det selveste julaften, og i løpet av det siste døgnet har lillesøsteren min, Karoline, og jeg forsket oss frem til vår første veganske riskrem. Den ble knallgod, så da er det vel intet annet å gjøre enn å dele den med dere på selveste julaften?

Vegansk
Mengde: 4-6 porsjoner
Arbeidstid: 1 time koking + 15 min. Trenger avkjøling.

Vi er en tradisjonsbundet familie når det kommer til julemiddagen. Karoline og jeg har i løpet av de siste ti årene laget våre egne tradisjoner når det kommer til julemat, og nå, når vi i tillegg feirer hjemme hos henne i deres nye hus i Flekkefjord, var det bare rett og rimelig at vi lager vår første veganske riskrem også. I løpet av det siste året har vi begge stort sett kuttet ut alt av animalske produkter, uten at vi vil gå glipp av riskrem-desserten av den grunn!

Vi ville at den skulle smake godt. Og smake masse. Men – den kunne gjerne bli litt lettere i konsistensen, og ikke minst i smaken, enn den tradisjonelle med kremfløte og melk. Det er jo som kjent mye fett i begge de tingene. Til å være vårt første forsøk må jeg si at det var homerun, alle som har fått smake har basically ropt at den er bedre enn vanlig. Hurra for det, og god jul!

Vegansk riskrem - den ultimate juledesserten

Vi har brukt kokosblomstsukker fordi det tilfører en deilig, lett karamellsmak til riskremen, som passer kjempegodt sammen med vanilje. Tankene ledes lett til den veganske karamellsausen jeg lagde i sommer, for å si det sånn! Men om du ikke har det, kan du selvfølgelig bruke hvitt sukker. Det trengs uansett lite, da boksen med kokosmelk setter mye god søtsmak, uten å egentlig smake kraftig kokos. Bruk skikkelig grøtris, den som har lengst koketid. No shortcuts, honey honey.

Vegansk riskrem - den ultimate juledesserten

Vegansk riskrem med vanilje

2 dl grøtris (koketid 45 min)
4 dl vann
6 dl vanlig soyamelk (blå alpro, feks)
1 boks kokosmelk (vanlig strl)
6-8 dl vispbar plantefløte

1/4 ts salt
1/4 – 1/2 ts vaniljepulver (ekte, ikke vaniljesukker)
2-3 ts kokosblomstsukker
2 dl mandler, grovhakket og ristet (valgfritt)

Start med å koke grøtrisen. Kok opp 4 dl vann med en god klype salt, og ha oppi grøtrisen når det koker. La det putre til det meste av vannet er fordampet, og det ser ut som du er på vei til å lage risotto. Spe soyamelken litt og litt mens du rører konstant (Øystein var vår dedikerte rører, han satt pal på en stol ved siden av ovnen). Når all soyamelken er blandet inn og har begynt å småkoke, har du oppi kokosmelkboksen. Det skal småkoke på medium varme med konstant røring i ca 45 minutter, slik at total tid i gryta er nesten en hel time. Smak deg frem, når det ikke er hard tyggemotstand i riskornene er den ferdig. La den avkjøle fullstendig.

Når grøten er kald, har du boksene med plantefløte i en bolle, og visper det fluffy sammen med kokosblomstsukker og vaniljepulver. Mens maskina går på lav hastighet, har du oppi grøtrisen, slik at alt blir godt vispet sammen. Grovhakk mandlene og rist dem i tørr panne, og vend dem inn rett før servering.

Vi serverer denne med bringebærsaus, laget av kun bringebær og litt kokosblomstsukker.

God jul, gode mennesker!

Vegansk riskrem - den ultimate juledesserten

5 Comments

 1. Cate Nyvoll

  Kan man bruke rismelk/drik eller havremelk/drik eller mandelmelk/drik, til at koke risene i ?

  • Det har jeg ikke forsøkt, men jeg tror det skal gå bra. Det er dog forskjell på ris og havre, ris er tynnere, så jeg ville isåfall forsøkt med havre :)

 2. Cate Nyvoll

  tåler ikke soyamelk, derfor. Vil prøve med havremelk og se hvordan det blir da. Takk for svaret

 3. Silje

  Hvordan går det å doble oppskriften? Spise grøt på lillejulaften ogriskrem av ene hslvparten? Noen spesielle hensyn å ta?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.