Det nærmer seg nyttårsaften, og ingen nyttårsaften uten nyttårsmiddag! Her er noen forslag til hvordan du kan lage en durabelig god og vegansk nyttårsmeny til få eller mange.

(Denne posten er starten på et prosjekt jeg gjør sammen med Leske.no. Det er ingen penger involvert i det for noen av oss, men jeg sier fra om det allikevel!)

Men først har jeg et spennende samarbeid jeg har lyst til å fortelle dere om. Har dere hørt om Leske.no? Det er to brødre som har startet opp en abbonement- og bestillingstjeneste for god, alkoholfri drikke. Jeg ble så himla glad da jeg oppdaget dem, for det er ikke sjelden jeg tenker at jeg har lyst på noe godt å drikke, og innser at det fort betyr noe med alkohol. Leske fungerer slik at du får en kasse på døra, og i kassa er det mye god drikke som ikke er så lett å få tak i, og gjerne noe snacks, som ofte er vegansk.

Sammen med Leske skal jeg kickstarte 2017 med et digitalt event hvor vi skal snakke om hvordan vi, og du, kan starte det nye året med gode, sunnere og bedre mat og drikke. Vi har vel alle hatt nyttårsforsett om nettopp det, og denne gangen kan du få litt drahjelp av oss! Høres det spennende ut? Bli med på eventet vårt på Facebook. Det er lav terskel og høyt under taket, du bestemmer selv hva en hvit måned innebærer for deg. Vi kommer med tips og triks både nå de neste dagene, og gjennom hele januar. Og det kan hende det lurer en liten overraskelse eller to på lager også…

Så! Nyttårsmenyen! I lys av Hvit måned-prosjektet tenkte jeg at det kan jo hende noen vil kickstarte et grønnere 2017 med en grønnere nyttårsaften, så jeg har satt sammen en litt utradisjonell nyttårsmeny i år. Bort med tung mat, tjukk saus og kokte poteter, inn med det friske, det sprø, det grønne og det smakfulle! Som dere vet er jeg lite fan av å slite på kjøkkenet i timesvis alene, så her, som ellers, har jeg tenkt at alle som vil kan hjelpe til, og mat som gjør at det er både lett og trivelig å sitte tilbords lenge. Det er jo trossalt nyttårsaften!

Helt nederst i saken finner du drikketips fra Christian i Leske, på hva som passer godt til akkurat denne menyen.

Salat

Det er alltid godt med en crunchy salat, enten som forrett, eller som en del av et bugnende bord med masse mat som folk forsyner seg av på egenhånd. Om du vil ha det som forrett kan du alltids gjøre de mindre i porsjonene, og eventuelt ta ut tofuen.

Salat 1: Sterk og syrlig rødkålsalat med edamame
Salat 2: Frisk thaisalat med urter og edamame

Det er sommer, det er sol, og det er definitivt tid for salat - spesielt thaisalat!

Suppe

En lett suppe kan være godt etter en frisk salat, eller innimellom andre retter. Ventesuppe skal aldri kimses av! Dessuten er de lette å holde varme, og lette å lage mye av. Som med salatene kan du velge hvor mye mat det er i disse. Miso- og kokossuppa kan du lage uten nudler og tofu, og congee’n kan lages uten for mye topping.

Suppe 1: Enkel misosuppe
Suppe 2: Kokos- og limesuppe
Suppe 3: Congee (strengt tatt en pudding)

Høsten er på vei, dere. Og uansett om du liker høsten eller ei, så liker du asiatisk kokos- og limesuppe med tofu og risnudler.

Hovedrett

Lag en eller lag flere, det bestemmer du selv, alt ettersom hva annet du vil ha på bordet. Her er en kombinasjon av kaldt og varmt!

Rett 1: Stekte vårruller med masse grønnsaker
Rett 2: Banh mi med sylta grønnsaker og tofu
Rett 3: Grønne gyoza

Grønne, veganske dumplings lager du enkelt hjemme hos deg selv - og de smaker himmelsk!

Snacks på bordet

Om du vil lage et skikkelig proppa nyttårsbord, kan det være digg med litt ulike snacks stående på bordet som folk kan forsyne seg med, enten som add-ons til matrettene, innimellom, eller helt for seg selv.

Snacks 1: Raske, sylta grønnsaker
Snacks 2: Japansk agurksalat
Snacks 3: Kimchi
Snacks 4: Ristede kokosflak og mandelskiver

Perfekt tilbehør til asiatisk mat - prøv syltet daikon og gulrot!

Dessert

Ingen nyttårsmeny uten dessert! Som med alt annet er det fritt frem for å lage flere ting, gjerne i små porsjonsskåler, slik at alle har plass nok i magen til å smake litt på alt. Eller bare en. Opp til deg, det også!

Dessert 1: Fruktsalat med kokos, lime og pistasjnøtter
Dessert 2: Sjokoladepudding med chia (evt vaniljepudding)
Dessert 3: Kokos-is med mynte og lime

Frisk, syrlig og smaksrik kokos-is med mynte og lime lager du hjemme på ti minutter! Vegansk er den også.

Drikketips

Christian tenkte umiddelbart på ingefærøl, og det var flaks, for det gjorde jeg også. Fentimans eller Fever Tree er favorittene, men om du er en heldiggris får du tak i Hot Ginger Beer fra Luscombe. Om du ikke vil ha ingefærøl, eller vil variere, er eplemost også en sikker vinner til denne menyen, ettersom fruktighet og sødme også passer godt til litt sterk mat. Annen fruktjuice, som ananas og mango, er jo også i samme gate, og der er mitt tips å blande 50/50 med farris, så får du det jeg drakk hele tiden da jeg bodde i Berlin: Fruchtschorle. Tar du deg en tur innom polet kan du også plukke opp denne innmari lekre flaska med Kiviks Fläderblomstvin.