Grønnere januar på 1-2-3

Yes! Nytt år, nye muligheter! Vi kickstarter herligheten 2017 med en god dose optimisme, pågangsmot og noen handlelistetriks for deg som tenker at nå, nå skal det jaggu bli grønnere i heimen!

Som dere kanskje har fått med dere, har gutta i Leske.no og jeg gått sammen om å arrangere et digitalt event i hele januar, hvit måned. Det betyr at vi skal gjøre alt vi kan for å lage god stemning og gode vaner i begynnelsen av det nye året, for som vi alle vet: Det er begynnelsen på nye vaner som er verst. Det er opp til deg om du vil gå avholds eller drikke mindre, spise vegansk eller bare mindre kjøtt. Vi er her for å heie på deg, og gi (forhåpentligvis gode) tips og triks! Om du ikke har meldt deg på eventet enda kan du gjøre det her, da får du automatisk beskjed når vi poster noe nytt.

Så! Med nye, gode vaner trengs det jo et lite dytt i rumpa sånn rent praktisk, tenkte jeg, så jeg har forsøkt å sette sammen noen gode tips og starten på en handleliste for deg. La oss gjøre dette i tre steg.

SAMSUNG CSC

1. Hva har du i skapet, og hva skal du gjøre med det?

Jeg liker ikke å kaste mat, så det skal jeg ikke oppfordre deg til å gjøre. Det jeg derimot skal oppfordre deg til, er å stille deg opp foran skuffer og skap, og se hva som finnes der. Ta gjerne alt sammen ut, og lag deg et nytt system når du først er i gang med selv- og skapransakelsen. Vi vet jo alle hva som egentlig er bra for oss og hva som ikke er det. Sett det som er best for deg ytterst, og det som er minst bra for deg, innerst. Det skal du nemlig bruke mindre av de neste ukene. Om det er noe du tenker vil bli dårlig, kan du fryse det ned. Det aller meste kan fryses, oster inkludert. Sunne ting du vil ha langt fremme i skapet er for eksempel havre, usaltede nøtter, linser, bønner, kokosmelk, tomat på boks og gode urter og krydder. Lenger bak kan du skyve ris, pasta, hvete og mais. I kjøleskapet flytter du det meste med melkefett et stykke lenger bak. Det samme gjelder kjøttproduktene. Om du spiser kjøtt, fisk, egg og melk til vanlig kan jeg love deg at du vil få en spennende opplevelse om du kutter ut alt sammen i en måned, sånn rent fysisk, så om du har guts til det, utfordrer jeg deg herved!

Holy smokes. Dette er den eneste kaka jeg trenger å lage noensinne igjen. Vegansk brownie med mandler og kirsebær = heaven.

2. Hva har du ikke i skapet, og hva skal du gjøre med det?

Jeg mener at det ikke er noen grunn til å løpe ut og handle absolutt alt av ingredienser og råvarer du har hørt navnet på, men aldri brukt. Det tar lang tid å lære seg en masse nye ingredienser, spesielt om du skal gjøre alt på en gang. Bestem deg derfor for en god håndfull ingredienser du vil teste ut i løpet av januar. Kanskje det er et spesielt kjøkken du er mer interessert i å teste ut, som du aldri har tatt deg tid til? Bruk muligheten nå! Mitt stalltips i så måte er asiatisk, det er både sunt og lett å lage, og veldig morsomt å utforske. I så fall har jeg en god samling oppskrifter til deg både her og her. Hvis jeg skal velge ut noen ingredienser som for mange kanskje er nye, ser lista slik ut:

 • Røde linser, gjerne tørre. Kjøp en pose eller boks, de holder lenge.
 • Kokosmelk. Kokos er sunt fett i sobre mengder, og metter godt.
 • Quinoa. Perfekt istedet for ris og couscous, med mye mer næring.
 • Tofu. Perfekt anledning til å bli kjent med den en gang for alle!
 • Kikerter. Enten tørre eller ferdigkokte på boks. Bli bestis.

Og utover det er min generelle oppfordring å sørge for å alltid ha masse gode, friske grønnsaker i kjøleskapet, samt tørre nøtter og sesamfrø.  Husk at avocado er din beste venn. Gjerne et glass peanøttsmør, en flaske soyasaus og en skål med lime også. Frossen frukt i fryseren gjør smoothie til en drøm. Med dette i hus er det alltid mulig å smekke sammen et godt, sunt og næringsrikt måltid som både smaker bra og er bra for deg.

Det er også viktig, synes jeg, å være ærlig med seg når det kommer til cravings. Ikke bestem deg for at du da skal bite tenna sammen og ikke få noe, men handle inn slik at du har noe annet, som er bedre, og som du spiser mindre av. Aprikos eller dadler er topp, det samme er frisk frukt og usaltede nøtter. Jeg synes også det er fint å ha noe godt, alkoholfritt drikke stående, eller rett og slett lage en kopp te.

Du vet de kjempegode, salte mandlene som du får kjøpt til en dyr penge? No more! Lag dine egne på 1-2-3!

3. Mental forberedelse og planlegging

Vi har alle forskjellige ting vi trenger å fortelle oss selv. Ei venninne av meg sier det så veldig fint når hun sier Enten så går det bra, eller så går det over. Det er et fint mantra, som jeg er sikker på at vi får lov til å låne av henne. Cravings kommer til å komme og gå. Ikke bli sint på deg selv. Ikke gi deg selv dårlig samvittighet. Det kommer vi ikke langt med. Gi deg selv slack, og vær snill med deg selv når du skal prøve ut nye ting. Det er det aller, aller viktigste.

Planlegging er også key. Bruk litt tid på å finne oppskrifter du synes både ser godt ut, og som du tenker at er gjennomførbart. Om hverdagen din er hektisk, lag større gryter med det samme, og ha i fryseren. Det er ingen som har tid til å lage ny middag for første gang hver eneste dag. Her er en samling sider her på Bonanza du kanskje kan finne inspirasjon og hjelp i:

Usikker på hva du skal bruke den fantastiske blomkålen til? Her får du seks tips!

Til inspirasjon:

Det hadde jo vært utrolig dårlig gjort å oppfordre til noe sånt som dette uten å legge ved en håndfull oppskriftssamlinger til inspirasjon, eller hur? Dessuten vil jeg at dere skal vite at jeg finnes tilgjengelig gjennom hele måneden (og ellers, for den saks skyld), så om du har noe du lurer på, ikke vet hva du skal lage, craver burger og ikke vet hva du skal gjøre med det, eller hva som helst: Ikke nøl med å ta kontakt!

Da gjenstår det bare å ønske lykke til, og nok en gang si at jeg heier på dere, og at jeg finnes om det er noe som helst jeg kan bidra med! Og husk: Vær snill mot deg selv.

SAMSUNG CSC

← Previous post

Next post →

6 Comments

 1. Jeg er med!

 2. Emilie

  Så utrolig gøy, jeg er med! Er litt ny på veggiefronten så dette blir spennende Jeg så du etterspurte hva vi kunne tenke oss at ukesmenyene inneholdt. For meg som trener ganske mye er jeg opptatt å få i meg nok proteiner så kunne jeg tenke meg oppskrifter som legger litt ekstra fokus på det. Og gjerne legg ut ukesmeny om søndagen så man kan planlegge uka Digger bloggen din og måten du skriver på!

  • Hei Emilie! Så kult at du er med! Takk for innspill om ukemeny. Protein er viktig, så det må med :) søndag tror jeg er en god dag!

 3. Mariell

  Dette var midt i blinken!! Når det gjelder ukesmenyer så er variasjon og gjenbruk av råvarene nøkkelen til perfekt ukesmeny synes jeg. :) Gleder meg til mange gode oppskrifter fra Grønn Bonanza i året som kommer – godt nytt år!

  • Hyggelig å høre! Gjenbruk av råvarer er viktig ja. Heldigvis er det stort sett det samme som går igjen på kjøkkenet hos oss, så det skal vi få til :) godt nytt år!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.