Grønn ukemeny nr 1

Mitt nyttårsforsett på Green Bonanza er å for alvor komme i gang med ukemenyene. Jeg har gjort det litt, og de har dere lest, så nå lover jeg på tro og ære at jeg kommer til å prøve alt jeg kan å poste en hver uke!

I dag har vi kjørt bil hjem fra juleferie. Første dagen i året brukt i bil. La oss ikke håpe at det blir betegnende for resten av året, eller hur? Det er tid til å tenke mange bloggtanker når man sitter i bil i nesten ti timer, og en av tankene jeg rakk å tenke, var at Bonanza kunne få sitt eget nyttårforsett. Mitt eget er å bli (enda mer) vrangpeis og jobbe enda litt hardere for å gjøre verden til et litt bedre og mer bærekraftig sted i 2017, så da er det jo bare rett at Bonanzas nyttårforsett henger sammen med det? Jeg spurte dere i sosiale medier hva dere ønsket dere fra en ukemeny, og basert på det tenker jeg at ukemenyene skal bli noe omtrent som dette:

 • Ukemenyene kommer ut på søndager. Da har dere tid til å lese og planlegge, og skrive handleliste, og kan starte mandagen på friskt mot og med en plan.
 • Så langt det lar seg gjøre, skal jeg prøve å sette sammen oppskrifter som gjenbruker råvarer med kort holdbarhet. Det betyr at om jeg foreslår noe med koriander, så kommer jeg til å foreslå to ting med koriander, slik at vi unngår matsvinn. Råvarer som poteter og gulrot derimot, de klarer seg inn i neste uka også.
 • Det blir fire middagsoppskrifter i hver ukemeny. En av dem skal vi forsøke å la være en sånn som det er lett å lage mye av slik at det holder til to dager, og en dag er forbeholdt restemat. Det er selvfølgelig opp til deg hva du lager når.
 • Jeg kommer til å legge ved en oppskrift som ikke nødvendigvis er hel middag, men en god oppskrift som kan være utgangspunkt for det. I denne første menyen er det bønnedipen, som det er lett å lage seg en god snackplate-middag rundt.
 • I hver ukemeny har jeg tenkt til å legge ved en lenke til en artikkel som finnes på bloggen fra før, som du kanskje ikke har lest før. Kanskje du får noen tips?
 • Jeg skal også prøve å la ukemenyene være en anledning for min egen del til å oppfriske oppskrifter som begynner å dra på åra. Kanskje jeg forandrer litt på dem, tar nye bilder? Litt sånne ting.

Hva tror dere? Kommer dette til å være brukbart? Jeg har også skrevet en sak om forberedelser til en grønnere januar her. 

Grønn ukemeny nr 1/2017

Denne første grønne ukemenyen er naturligvis en del av mitt og Leskes event hvit måned, hvor vi gjør det vi kan for å kickstarte 2017 med nye og sunne vaner. I og med at det også er den første i det nye året, synes jeg det er fint at den inneholder oppskrifter fra lesernes favoritter i 2016.

Ukas gryte: Linsegryte med kikerter og poteter 

Ambisjonsnivået trenger ikke å toppes tidlig i januar, det har vi masse tid til å gjøre senere. Denne linsegryta er bulletproof, og sannsynligvis har du mesteparten av det du trenger fra før, eller lett tilgjengelig. Masse gode proteiner fra både linser og kikerter. Bruk opp restegrønnsaker om du har noen, spesielt gulrot og blomkål er godt i tillegg til potet. Lag dobbel porsjon, så har du to middager i denne gryta. Kan fint fryses ned også.

Min faste studentmiddag:

Ukas enkle: Bønnedip

Alle uker fortjener en lowkey-middag, og denne uka er det bønnedip. Om du lager en en stor batch kan du også bruke den som pålegg, lunsj eller snack. Til middag kan du spise den med friske grønnsaker i staver og et par toastskiver, eller en større salat med det du liker av frukt og grønt oppi.

Kremete bønnedip

Ukas taco: Bakt søtpotet med røkt valnøtt-topping

I bønnedipen er det frisk koriander, så da bruker vi resten i ukas taco. Lag en skål med røkt valnøtt-topping og en skål med guacamole, og sleng en søtpotet med krydder i ovnen. Om du har igjen litt bønnedip, er det godt ved siden av.

For de dagene du har lyst på noe skikkelig digg uten å bruke lang tid på det.

Ukas pasta: Pasta med tomatsaus og aubergine

En pasta eller en pizza iløpet av uka må være innafor, og denne uka er det tomatsaus med aubergine som står på agendaen. Denne går fort å lage! Bruk gjerne fullkornspastaskruer. Benytt også anledningen til å lage ditt første glass med Not Parmesan om du aldri har laget det før, det kommer du til å få bruk for i ukene som kommer. Næringsgjær, som du trenger, får du kjøpt på helsekost.

God, rask middag? Pasta med tomatsaus og aubergine.

Ukas restefiks

I slutten av denne uka kan det hende du sitter igjen med noen friske urter. De lager du pesto av (urter, hvitløk, olivenolje, pinjekjerner eller mandler, salt og pepper). Om du har lyst på en hjemmekveld, lager du en stor gryte med tomatsaus når du skal lage pastaen, og fryser den ned på glass. Du kommer til å takke deg selv senere. Bønnedipen er en god restemiddag, spis salat, grønnsaker og toast ved siden av som snacks!

Ukas mimring

Noe sier meg at jeg kommer til å like denne mimredelen av ukemenyene. I dag har jeg lyst til å mimre litt til den gangen jeg skrev en lang sak om plantebasert protein! Det er fin lesning for deg som vil spise mer grønt i hverdagen din, for uten protein, ingen muskler, og ingen muskler… vel. Kjedelig.

← Previous post

Next post →

1 Comment

 1. Supre saker! Ukemeny er det smarteste jeg noen gang har innført! Akkurat nå har vi ingen ukemeny fordi vi pusser opp kjøkkenet og lever på Foodora :c

  Savner det SÅ mye. Og gruer meg til den “hva skal vi spise i dag da?” for millionte gang, og så gå på butikken etter jobb, uinspirert og sulten. Evt. bare bestille take-away og ha liten til ingen kontroll over hva jeg får i meg.

  Uansett, beklager whiningen. Superdupert initativ! Gleder meg til å kaste meg på ukemenyene dine. Og spesielt bra at du vil tenke litt på kontinuiteten, altså at man får brukt opp ting man kjøper inn, for å begrense matsvinnet.

  Tusen takk!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.