Vegansk pesto med basilikum, soltørket tomat og hvitløk
Saus, dipp og topping

Vegansk pesto med masse umami

6 comments

Noen ganger er det beste i hele verden, i hele universet, det eneste jeg har lyst på og det eneste som er aktuelt til middag, pasta med pesto. Og da trengs det en sabla god pesto.

Vegansk
Mengde: 3-4 porsjoner
Arbeidstid: 10 min

Når tanken om pasta med pesto først har satt seg, er det ingen vei tilbake. Da hjelper det ikke om det så er kongen som skulle ha kommet på finstasmiddag – da hadde finstasmiddagen blitt pasta med pesto, og selv om jeg ikke kjenner kongen i det hele tatt, er jeg helt sikker på at han ville ha elska å komme på finstasmiddag, og få pasta med pesto. Må jo bli kjedelig med alle disse fancy greiene etterhvert? Kanskje kongen og jeg skulle spist pasta med pesto i joggebukse i sofaen mens vi binga en netflix-serie? Det hadde vært noe!

Okei, nok kongeprat. Selvom jeg altså mener at pestoen er en konge verdig, ekte konge eller ei. Som dere vet, jobber vi gradvis med å gjøre kostholdet vårt fullstendig plantebasert. Vi har allerede kuttet ut egg, for over et halvt år siden, og savner det ikke. Melkeprodukter har vi aldri brukt mye av, med unntak av litt ost. Og det jeg har innsett mer og mer, er at det ikke osten i seg selv jeg bruker ost i oppskrifter for, det er den funksjonen den har, og den funksjonen den har, er umami.

Jeg veit jeg prater mye om umami for tiden. Det er fordi jeg er skråsikker i min sak på at å forstå umami og klare å lage mat som har det i seg, er nøkkelen til å virkelig sette pris på vegansk mat som god mat. Og i pesto er det parmesan, som jo basically er ren umami. Tar man den bare bort, blir pestoen døll. For å si det som jeg ville sagt det på nittitallet. Så hva gjør man da? Jo, gjør noe annet. Soltørka tomater, for å være presis.

Denne pestoen lagde vi på fjellet, på et kjøkken uten noen ingredienser eller kjøkkenmaskiner. Det er en god nyhet, for det betyr at du kan gå innom en helt vanlig kiwi, kjøpe alt du trenger, komme dit du skal lage pestoen og ikke trenge annet enn skjærefjøl og kniv for å lage den. Kjekt! Det betyr at den blir ganske grov, det er godt. Den får også en konsistens som klassisk pesto har, nemlig at den fester seg skikkelig til pastaen. Godt!

Vegansk pesto med basilikum, soltørket tomat og hvitløk

Vegansk pesto med masse umami

1 potte basilikum
3-4 hvitløksfedd
4-5 ss pinjekjerner, tørristet i panne
4-5 ss soltørkede tomater (enten de i olje, eller de fuktige i pose, ikke tørr)
3-4 ss god olivenolje
Havsalt og nykvernet pepper

Ta kniven fatt – denne blir faktisk best når den er grovhakket og ikke kjørt i mølle – og finhakk alt sammen. Rør det sammen i en bolle, og smak til med salt og pepper. Det kan hende du trenger mer salt enn du tror.

Server med pasta eller på en blings eller i en wrap. Holder seg i kjøleskapet i tett beholder i minst en uke.

6 Comments

  1. Dette var helt nydelig! Takk for oppskrift!

  2. Pingback: Norefjell-pasta • Green Bonanza

  3. Wow, denne ble vannvittig god!
    Takk for oppskrift!

  4. Pingback: Topp tre fra de siste tre: Januar – mars 2017 • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.