Here we are again! To av to uker fylt med ukemenyer inn i det nye året, det er jo ikke en dårlig start? Denne gangen skal vi både lage stroganoff, kålburgere, enkel pasta, og litt annet snaskens.

Responsen på oppstarten med ukemenyene var mildt sagt overveldende, både i lesertall og i tilbakemeldinger fra dere. Det første synes jeg er kult, det andre synes jeg er helt fantastisk, for det er det som gjør at jeg skjønner at dere bruker oppskriftene, og ikke minst, at det har noe for seg at de finnes. Det tar ikke denne matbloggern for gitt, foråsiresånn.

Denne uka fortsetter vi litt i samme stil som forrige uke. Flere av dere synes det var topp med tips om hvordan bruke opp rester, så det har jeg tenkt til å fortsette å prøve å snakke om både i ukemenyene og ellers. Ofte er det jo ikke så mye som skal til for å få brukt opp det som finnes av friske råvarer før de blir dårlige. I og med at det er skikkelig vintervær har jeg samlet sammen noen oppskrifter til dere som virkelig varmer opp kroppen innenfra. I tillegg er det jo ofte sånn at vi holder oss ørlite mer innendørs når det er kaldt, så jeg håper dere har litt mer enn et kvarter på å lage middag en av dagene denne uka.

Ukens gryte: Sopp stroganoff med potetmos og rosenkål 

Dette er en vegansk versjon av klassikern stroganoff, og det er helt greit om du ler litt av meg når du leser teksten, for det gjorde jeg, nå når jeg leste den på nytt. Når jeg først bestemmer meg for å lære meg en klassiker, bare for å finne ut at det ikke finnes en eneste fellesnevner.. Da blir det som det pleier å bli, at jeg bestemmer sjæl! Til gryta synes jeg det er dødsdigg med en grov potetmos, og ristet rosenkål.

Det viser at du kan gjøre akkurat hva du vil med en sopp stroganoff. Passer meg fint!

Ukens pasta: Spaghetti med pesto og rosenkål

Dere ville ha tips til hvordan bruke opp resten av pakka, så her kan du bruke opp resten av rosenkålen som du ikke brukte til stroganoffen. Eller, om du er like glad i det som meg, starte på en ny pakke.. Dette er en superenkel middag, så enkel at jeg i oppskriften til og med tipser om min favorittpesto på glass. Om du vil lage din egen, kan du jo for eksempel forsøke deg på denne.

PS. Tillat deg selv abnorme mengder pinjekjerner.

De dagene det er vanskelig å vite hva man skal spise: Spis spaghetti med pesto.

Ukas burger: Hagens kålburgere

Noen av mine favorittmatfolk holder til i Trondheim, hvor de driver Mat fra Hagen. De har blant annet gjort at jeg har overlevd Øyafestivalen år etter år gjennom å fore meg på sin kålaffel, og i den er det (en variant) av denne kålburgeren. Kålrot er både billig og lett å få tak i, og av disse kan du lage en bunke burgere du kan fryse ned. I oppskriften trenger du kikertmel, det får du tak i enten på helsekostbutikker eller på gode grønnsaksbutikker. Det heter ofte besan flour eller chickpea flour. Du kan spise de som burger som du pleier, eller som jeg har gjort, med portobellofacon og srirachamajo i wrap.

Kålburger fra Mat fra Hagen er god mat. Skikkelig god mat.

Ukas salat: Frisk thaisalat med urter og peanøtter

En frisk salat må til i løpet av uka, og denne er både enkel og lage, og smaker mye. Juster med det du har av grønnsaker eller det du liker. Om du vil kan du steke tofu og ha ved siden av, eller, om du gjøre den til en litt kraftigere middag, kan du bruke risnudler og ha avkjølt ved siden av eller blandet inn.

Det er sommer, det er sol, og det er definitivt tid for salat - spesielt thaisalat!

Ukas frokost: Blåbærsmoothie med nøttesmak

Denne uka tenkte jeg vi skulle ha med en smoothie. Det er lett å tenke at det er sommerfrokost, men herregud, så digg det er å starte disse tyngste vinterdagene med frisk smoothie. Du kan lage den kvelden i forveien og ha den klar i kjøleskapet, om du synes det er hassle å styre med det på morgenen. Jeg er ikke noe frokostmenneske selv, så de dagene jeg orker å lage smoothie tar jeg den med meg på en flaske, og drikker den når jeg er fremme på jobb, og skal lese de første mailene for dagen. Denne er en enkel favoritt, og en god anledning til å øve seg på å ha frosne bananer i frysern!

Enhver dag som starter med en blåbær- og nøttesmoothie er en god dag.

 

Ukas restemat

I slutten av denne uka er det en viss mulighet for at du sitter igjen med både burgere og grønnsaker. Det er en ypperlig anledning til å ta en titt på min lille tekst oppskrift på hvordan lage middag uten oppskrift. Ta en stor tallerken, kutt opp rå grønnsaker og legg utover, varm opp et par kålburgere og legg på, og ta en klatt tofutti supreme eller annen smaksnøytral base, og bland inn enten tørre krydder eller en dose sriracha. En toast ved siden av, og middagen er i boks.

Kålburger med portobellofacon og srirachamajo-uten-majo

Neste uke!

Disse to første ukene har vi holdt oss på ganske basic råvarer, som er lette å få tak i og som de fleste kjenner fra før. Neste uke tenkte jeg vi skulle begynne å snakke om tofu, ettersom det er en råvare jeg bruker mye og som er innmari næringsrik og fantastisk å lære seg å bruke i et plantebasert kosthold. Om du vil tjuvstarte på uka, kan du lese artikkelen om tofu jeg har skrevet fra før!

God middag!