Vi passerer midten av årets første måned, kulda har satt seg godt i ryggmargen, og det er på tide å bli varmet opp av varm suppe, bruke litt tid på en tomatsaus, og kanskje en brøddeig? Her er grønn ukemeny nr 3!

I forrige uke var det endel snakk om koriander og kål, i form av kålburgere, som det tydeligvis var et lystig gjensyn – eller førstegangsmøte – med for mange av dere. Det er utrolig stas å få tilbakemeldinger fra dere som bruker menyene litt, delvis eller helt, både her på bloggen og i andre kanaler. Stas, stas, stas!

I den forrige ukemenyen lovet jeg at vi denne uka skulle bevege oss inn på en råvare som mange synes det er litt vanskelig å bli kjent med, og som, til tross for det, er en av de råvarene jeg er aller mest glad i. Vi snakker selvfølgelig om tofu, denne nøytrale, hvite blokka av pressede soyabønner som ikke smaker så mye i seg selv, men som, tilberedt riktig, er helt fantastisk både som stjerne på tallerken eller som en av flere ingredienser. Om du vil bli litt bedre kjent med tofu, anbefaler jeg å lese artikkelen min 10 spørsmål og svar om tofu.

Det er også flere av dere som har spurt om jeg også kan nevne noe om hvor man får kjøpt de råvarene som kanskje er litt mindre vanlige å ha i hus for å gjøre det lettere for dere å følge menyene, så da gjør jeg selvfølgelig det med en gang: Tofu av merket Sofine er et av mine favorittmerker når det kommer til tofu, og den selges både på Meny og utvalgte Kiwi, Rema og andre matbutikker. De fleste aktørene har den i vareregisteret, og det er alltid lov å be nærbutikken din ta inn et parti for å se om det selger. Det er den eneste måten å få mer av the good stuff i butikkene!

Om du vil ha enda flere tofu-oppskrifter enn de to som er i ukemenyen, finner du mine favoritt-oppskrifter med tofu her.

Ukas pizza: Pizza med tomatsaus, sauterte grønnsaker og oregano

Har du igjen sopp fra forrige ukas sopp stroganoff? De kan du helt fint bruke opp på denne helveganske pizzaen. Som jeg sa i uke 1 er mitt beste tomatsaus-triks å lage masse av verdens beste tomatsaus, og ha på glass i fryseren. Kanskje et kveldsprosjekt denne uka? På toppen av pizzaen bestemmer du selv hva du vil ha, kanskje det er noen rester som brukes opp? Ikke dropp oliven eller Not Parm, de setter masse god smak! Næringsgjær får du kjøpt på helsekost.

Den beste pizzaen har hjemmelaget tomatsaus, sauterte grønnsaker og prikken over i'en: Topping!

Ukas suppe: Gulrotsuppe med curry og smørbønner

Nå! Nå skal det varmes opp fra innsia. Denne suppa ble faktisk laget til hele kontoret til lunsj her en dag, og det var visst en stor suksess. Typisk nok var jeg ikke her selv den dagen, men jeg stoler på folket. Smørbønner gir både kremete konsistens, god smak og masse protein. Curry varmer deg godt opp, og gulrøttene som blir til overs bruker du i ukas tofu.

Syk, svak og forkjøla? Gulrotsuppe med curry er alltid, alltid, alltid løsningen!

Ukas tofu: Nudler med tofu, grønnsaker og peanøttsaus

Om du har fulgt med her en stund, vet du at kombinasjonen nudler, tofu, grønnsaker og saus er en gjenganger. Det er vår kjøttkaker i brun saus- ekvivalent, og et utmerket sted å starte! I denne oppskriften lager du også peanøttsaus, noe av det beste som finnes. Ingen grunn til å ikke lage dobbel porsjon, og ha det som ukens snack med rå grønnsaker. I denne kan du også bruke det du har av grønnsaker, enten rå eller raskt blanserte eller stekt i panne. Fin måte å bruke opp rester på!

Sjukt digg og enkelt: Nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus.

Ukas pålegg: Tofupostei

Istedet for ukas enkle går vi for ukas pålegg denne gangen, ettersom både pizza og suppa er lett å lage mye av, og spise over flere dager (for kom igjen, hvem vil lage pizza til bare én dag når man først lager pizza? Nettopp), har jeg lyst til å ta frem oppskriften på denne tofuposteien, som er noe av det vi spiser aller mest på brødskiva, sammen med rødbeter eller sylteagurk. Vi lager disse i porsjonsformer, og fryser ned. Da har vi alltid fersk og god postei til frokost, lunsj og matpakker.

Bonderups levepostei - perfekt for den som savner leverpostei.

Ukas bakst: Eltefritt brød

Som en bonus, og fordi det er tofupostei på menyen og mye kaldt vær som gjør at man kanskje er litt mer innendørs, tenkte jeg at det kan være fint å bruke uka på å øve seg på bake brød. Og med det mener jeg at du bare trenger en gang for å lære deg det. Dette brødet lager seg selv, er fullstendig eltefritt (du trenger ikke ta på det engang), og holder seg saftig i dagesvis.

Har du lyst på hjemmebakt brød, men hater å elte? Da er vi to - så her er oppskriften på det beste brødet, helt uten at du trenger å være nær deigen!

Ukas rester: Grønnsaker og peanøttsaus

Denne uka får du sannsynligvis rester fra både suppa og pizzaen, som gjør seg godt både som restelunsj og restemiddag. Om du lager dobbel porsjon peanøttsaus kan du bruke den som dip til friske grønnsaker, det er skikkelig godt. Og om du er sulten utpå kvelden kan du jo ta deg ei brødskive med tofupostei?