Nøkkelen til verdens beste, og veganske, chana masala er todelt: God tid. Gode råvarer.
Middag

Chana masala

Nivå Medium 11 comments

Endelig. At last. Omsider. En oppskrift på chana masala på Green Bonanza. Den har ikke manglet fordi jeg ikke liker det, men fordi jeg har nektet plent å poste en “enkel og rask chana masala”. De har en tendens til å ikke være gode (nok).

Vegansk
Mengde: 4 porsjoner
Arbeidstid: 1-1,5 totalt

There, I said it. Jeg er en snobb. Haha, tenker dere sikkert nå, det visste vi vel. Du som insisterer på at det bare er Mutti-tomater som kan brukes, at havsalt er det eneste saltet, og så videre, og så videre. Ja. Denne gangen skal jeg jaggu meg være stolt av å være matsnobb, for nå skal jeg omsider poste en oppskrift på chana masala, og der er det lite overlatt til tilfeldighetene. Jeg har nemlig lest. Jeg har vært en chana masala-student. Dere veit at jeg får litt noia hver gang jeg skal poste en oppskrift som “alle” lager, som ikke er min egen kreasjon (haha). Det er så mange som har et forhold til retten fra før av, og da er sammenligningsgrunnlaget så stort! Tenk om dere ikke liker min chana masala? Å herregud.

Så, hva er det egentlig som er så spesielt med chana masala? Jeg blir helt salig inni meg når jeg får spise en god chana masala, og jeg tror det handler om hvor enkel den fremstår, samtidig som den er kompleks i smak. I garam masala, krydderblandingen, er det alt fra stjerneanis og kanel til kardemomme og koriander, og tilsammen danner de et smaksbilde som lite annet kan måle seg med i en tomatsaus. Og gode kikerter kokt inn i en god saus, sammen med god ris og god nan… Vel, heaven.

Nøkkelen til verdens beste, og veganske, chana masala er todelt: God tid. Gode råvarer.

Som sagt, jeg har altså lest. Chana masala er jo en klassiker i det indiske kjøkkenet, og jeg føler meg alltid veldig ydmyk når jeg skal forsøke meg på en klassiker. Chana betyr kikerter, og masala er sausen. Kikerter i saus. Jeg liker bedre å bare slomse (er det et ord?) sammen ting jeg har, også blir det mat utav det, ikke sant. Innholdet i en chana masala er jo stort sett det samme, men nå har jeg lest, og jeg har adoptert mye av fremgangsmåten til J. Kenji Lopez-Alt, som skriver for Serious Eats, og er den personen jeg veit om som inspirer meg mest på det tekniske av de fleste matskribentene jeg liker å følge med på.

Det er jo sånn, at jo mer “enkel” en rett er, jo viktigere er teknikken. Og råvarene. Det er ikke bare å slenge alle grønnsakene, krydderne og tomatene i en kjele og kalle det chana masala. Derfor skal jeg være litt vrangpeis i denne oppskriften, og bruke endel plass på å forklare hva som skjer i de ulike delene av prosessen. Om det interesserer deg ca null, kan du scrolle deg ned til der oppskriften begynner, for der tar jeg ikke disse tingene. Ok? Ok.

Nøkkelen til verdens beste, og veganske, chana masala er todelt: God tid. Gode råvarer.

Det første som skjer i en chana masala, er at sennepsfrø og hele cuminfrø poppes i litt olje.  Ikke olivenolje, det indiske kjøkkenet bruker ikke olivenolje, de bruker enten ghee (klarnet smør) eller nøytral olje, for oss som ikke spiser smør. Når de hele krydderne stekes i fett, utløses det en rekke aromater som blir med gjennom hele prosessen. Det kan derfor ikke sløyfes. Deretter skal løk karamelliseres, og det er heller ikke uten grunn at dette er det steget i oppskriften som igrunn tar lengst tid. Karamellisert løk tilfører ikke bare sødme, den tilfører også en dybde som duer er helt avhengig i møte med de mer syrlige tomatene. Når det ellers brukes sukker i oppskrifter, er det fordi man ikke tar seg tiden til  å karamellisere løken. I denne oppskriften har jeg for første gang testet å karamellisere ved hjelp av bakepulver. Det fungerer helt supert, og det gjør det lettere å “koke ut” det som setter seg i bunnen av gryta ved hjelp av litt vann. Og apropos gryte, her vil du enten ha en stekepanne med høye kanter og tykk bunn, eller en tykkbunnet gryte.

Deretter er det tid for en herlig paste av ingefær, hvitløk, sitron, chilli og salt. Denne lager du før du setter i gang, slik at smakene får komme ordentlig til sin rett. Jeg brukte en morter, du kan også bruke en liten matmølle, om du har det. Chillien her er en ganske essensiell ingrediens som du må ta noen valg på. Jeg brukte en liten rød thaichilli, og den ble ganske spiss i chillismaken. Mange sverger til grønn chilli, da får du en mildere variant, og kan også bruke flere. Denne pasten får sautere med løkblandingen noen minutter sammen med de tørre, malte krydderne. De trenger, i likhet med de hele, å varmes opp i umiddelbar kontakt med fett, for at de beste smakene og dybdene i dem får komme til sin rett.

Nøkkelen til verdens beste, og veganske, chana masala er todelt: God tid. Gode råvarer.

Først deretter skal tomatene oppi. Og jeg lover deg, at her smaker du forskjell på tomater. Du trenger bare en boks, og den boksen trenger å være god. Gå for en boks med hele tomater, de er ofte minst vannete, og om du finner Mutti, gå for hele Mutti. Du kommer ikke til å angre. Forskjellen på den boksen til 20 kroner og den til 10 er mer enn det dobbelte, for å si det sånn.

Når tomatene er knust, da skal kikertene og den friske korianderen oppi. Jeg er snobb på kikerter også, så jeg kjøper favorittmerket mitt på Meny, men her er det viktigste at de er store, saftige og møre. De skal få koke inn i tomatsausen en god stund, egentlig så lenge du orker å vente. Masse smak inn i kikertene er en god chana masala. Apropos ferdig, jeg bruker ferdig garam masala-blanding (de på boks som grønnsaksbutikkene fører), men du kan også lage din egen. Jeg synes at å blande ferdig garam masala-blanding med andre tørre krydder fungerer helt fint.

Okei. Nå begynner vi på selve oppskriften. Mellomrommene indikerer de ulike stegene i oppskriften.

Nøkkelen til verdens beste, og veganske, chana masala er todelt: God tid. Gode råvarer.

Chana masala

5 hvitløksfedd
1 rød thaichilli, evt 1-2 grønne, vanlige chilli
2 “tomler” fersk ingefær
1 ss sitronsaft fra fersk sitron
1/2 ts havsalt

2 ss nøytral olje (jeg bruker raps)
2 ts svarte sennepsfrø
1 ts hele cuminfrø
1 stor, gul løk
1/4 ts bakepulver
1/2 ts salt

2 ts malt koriander
1 ts grovkvernet pepper
1/2 ts malt gurkemeie/turmeric
1 ts garam masala

1 boks hele Mutti-tomater
2 bokser gode kikerter
1 stor håndfull frisk koriander, finhakket
1 ss sitron fra frisk sitron
1/2 ts garam masala

Start med å lage paste av ingefær, chilli, hvitløk, sitronsaft og salt. Jeg valgte å raspe ingefæren på forhånd, fordi jeg brukte en morter. Alt skal moses godt sammen, og få stå og blande smakene sine mens du fortsetter med løken i gryta.

Finhakk løken. Varm opp oljen i en tykkbunnet gryte, og ha oppi sennepsfrø og cuminfrø. La de poppe i 10-15 sekunder til du kjenner det begynner å lukte. Ha oppi løk, bakepulver, og en klype salt, og rør godt rundt. Ikke gå fra gryta nå. Det kommer til å begynne å karamellisere seg i bunnen av gryta, og hver gang det er et lite, brunt lag i bunnen av gryta, har du over noen spiseskjeer vann, og rører det løs og blander det inn i løken. Fortsette med dette til løkblandingen er helt mør, gylden og nærmest smeltet, ca 10-12 minutter.

Deretter har du over pasten fra morteren, lar det surre i 30 sekunder, før du har over de tørre krydderne, og lar de surre i ytterligere 30 sekunder, opp til ett minutt, mens du kjenner hvor godt det virkelig begynner å lukte i huset ditt. Ha deretter oppi tomatene, skyll gjerne ut av boksen med noen dråper vann så du får med alt, og la det koke opp. Knus tomatene med en sleiv, så det blir en fin mos. Ha deretter oppi skylte kikerter og frisk koriander, og la det småkoke under lokk i 30 minutter. Det skal såvidt boble.

Rør inn den siste resten med garam masala og sitronsaft, og smak deg frem med salt. Server med ris og/eller hjemmebakt vegansk nan. Og kos deg. Masse.

Nøkkelen til verdens beste, og veganske, chana masala er todelt: God tid. Gode råvarer.

11 Comments

 1. Krissy

  Lagde denne i dag, ble episk!
  #helefamilienelskermeg

 2. Ragnhild

  Et lite sidespor, er skålene dine fra Figgjo? Veldig veldig fine!
  La et lass med kikerter til bløt i går, så skal teste denne oppskriften + lage Zahavs hummus i dag :)

 3. Beate

  Sykt god Laget riktignok uten svarte sennepsfrø da jeg ikke fant det noe sted… finnes det evt noe annet man kan bruke istedet? Tror du det kunne funket med gule sennepsfrø?

 4. Margrét

  Dette smakte helt magisk! Takk for oppskriften :)

 5. Mmmhm, dette var en suksess! Helt verdt å bruke tid – og så spennende å oppleve at de samme ingrediensene kan smake så mye bedre av å gjøre disse stegene!

 6. Marie

  Sambo og jeg lagde denne i dag og lård så digg! T A K K ! Sammen med nanen var det uten tvil den beste hjemmelagde maten jeg noen gang har smakt<3

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.