Ingen grunn til å gråte om du ikke kan spise nan bakt med yoghurt - du kan bake vegansk nan selv!
Brød og bakst

Hjemmelaget, vegansk nan

Nivå Enkel 5 comments

Jeg kan med hånda på hjertet si hvordan jeg kjente at det sank inni meg da jeg skjønte at de sykt gode brødene man spiser på indisk restaurant er bakt med yoghurt. What to do, what to do, what to do!? Får vel bake sjæl, da.

Vegansk
Mengde: 8 små, 4 store, nan
Arbeidstid: ca 1 time, ink hevetid

Noe av det aller beste med å spise på indisk restaurant, er jo de varme, deilige, brødene du kan spise ved siden av hovedretten. De er sprø utenpå, litt salte, fluffy inni, og helt perfekt til å supe opp den siste resten av sausen som ligger igjen på tallerkenen. Og så er de bakt med yoghurt. Det er klart det måtte være noe spesielt med disse nanbrødene, siden de er så perfekte. Jeg har ikke spist laktose på flere år, og nå har jeg jo sluttet med melk også, så jeg tenkte at jeg måtte se langt etter nan. For resten av livet. Oh, the drama! Men neeeiiiida. Ble ikke sånn, vettu.

Og så skulle jo lage Chana Masala. Da må det være nan-brød. What to do? Bare å bake litt nanbrød selv, det. Og jeg mener det når jeg sier at jeg er ganske elendig på bakst, så når jeg får til dette, får du det også til. Det er nemlig ufattelig enkelt. Og det blir en silkemyk deig. Det er et ord jeg tenkte jeg aldri kom til å bruke om en deig. Men den er altså sånn den føles. Silkemyk, I tell you. Så lett å jobbe med, så lett å lage, og så himla lett å forspise seg på. Foråsiresånn.

Ingen grunn til å gråte om du ikke kan spise nan bakt med yoghurt - du kan bake vegansk nan selv!

Nan stekes i panna. Jeg bruker en jernpanne, for den blir god og varm, men du kan bruke hvilken som helst panne. Disse er plain, men du kan også helt fint fylle dem med feks hvitløk og urter, eller potet, som det jo også går an å få kjøpt når man spiser ute. Det er sikkert godt. Note to self; Lag det en gang. Disse er definitivt best nystekte og varme, så lag de rett før middagen skal serveres.

Åja, det glemte jeg å si: Trikset er å bruke soyamelk. Tenke seg til, noe så enkelt.

Åja, det glemte jeg også å si: Jeg har lest flere oppskrifter som bruker olivenolje i nan-oppskrifter. For det første skal det ikke smake oliven av indisk mat, og for det andre tåler ikke olivenolje den høye varmen du trenger her. Det er derfor det er best å bruke ghee. Det går an å få kjøpt ghee laget av kokosolje, eller du kan bruke en nøytral olje som tåler høy varme, som for eksempel raps.

Ingen grunn til å gråte om du ikke kan spise nan bakt med yoghurt - du kan bake vegansk nan selv!

Hjemmelaget, vegansk nan

2 dl usøtet soyamelk, lunken
1/2 ss tørrgjær
1/2 ss salt
1/2 ss sukker
1 +1 ss nøytral olje
3-4 dl hvetemel
Nøytral olje (evt ghee) til steking
Evt sesamfrø og havsalt til topping

Varm opp soyamelk til den er fingervarm, og ha den over i en bakebolle sammen med tørrgjær, salt, sukker og olje. Rør til det er sånn omtrentlig oppløst, og begynn å røre inn en og en dl med hvetemel. Nøyaktig mengde må du kjenne deg frem til deg selv. Deigen skal ikke bli hard og fast, men myk og glatt, så ta litt om gangen, og elt den godt med henda. Den skal heller ikke bli klissete.

Ta litt olje på henda, og “smør inn” deigen. Legg den tilbake i bollen, og sett den til heving, for eksempel i en kum med varmt vann og håndkle over. La den heve til dobbel størrelse. Kna deigen sammen, og del den i åtte emner, som du elter godt til små boller. La de etterheve under et håndkle i 10-15 minutter, eller mer.

Når du skal bake de ut, bruker du hendene til å først klappe bollen sammen flatt, før du jobber den ut til en større sirkel. Jeg synes dette er lettest å gjøre uten benk, og bruker håndflatene og fingrene til å dra deigen utover. Den er smidig og glatt og tåler endel, så det er ikke farlig. Om det blir en liten revne gjør det heller ingenting.

Om du ikke vil bruke alle åtte, kan de helt fint kaldheve videre i kjøleskap under tett dekke.

For å steke varmer du opp en panne til medium/høy varme, det skal være såpass at det nesten ryker av oljen. Ha litt olje i panna, og legg en nan nedi. La den ligge urørt til den begynner å boble. Ha tålmodighet, og la boblene poppe opp over hele. Bruk en pensel og ta olje fra panna, og pensle det over på den siden som ligger opp. Strø over sesamfrø og gjerne litt salt om du bruker det, og snu den. Stek den til den er gylden på denne siden også. Jeg bruker omtrent 3 minutter totalt på hver nan, men dette må du sjekke selv med din plate og din panne.

Fortsett på samme måte til du har stekt det antallet du vil spise. La oljen varme seg opp i panna før du har i ny nan.

Ingen grunn til å gråte om du ikke kan spise nan bakt med yoghurt - du kan bake vegansk nan selv!

5 Comments

 1. Andrea

  Nan-brød er digg! Tenkte å tipse om at Git Bit i Parkveien i Oslo har helt fantastiske nanbrød. Alt i restauranten deres er vegansk, inkludert nan-brødet :) Ble mildt sagt fornøyd da jeg fikk vite om det, og enda mer fornøyd da jeg smakte. :D

  Berit Nordstrand-margarin (vegansk) funker også bra istedet for olje eller ghee til steking, forresten! Det er også et eget bakemargarin nå blant annet til dette formålet, anbefales :)

  • Spennende med git-bit, ikke spist der enda! Synes BN-smøret er OK på skiva, men det er jo bare en blanding av kokosolje og rapsolje, så jeg bruker heller ren olje til steking, aller helst kokos ghee, da disse tåler høyere varme, slik at det ryker mindre av panna :)

 2. Beduinmor

  Hei! Det står olivenolje i oppskriftsteksten, det er vel ikke riktig? 2. Linje, første setning.

  • Hei! Det stemmer – hjernen på autopilot, gitt. Endret nå, takk for at du så det og sa fra :)

 3. Disse var seriøst de beste nanbrødene jeg noen sinne har smakt <3 Stekte de kun 30 sekunder på hver side, det fikk de til å få helt perfekt konsistens :D

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.