Grønn ukemeny nr 4

Ny uke, ny grønn ukemeny, og en sakte start på en helt ny tilværelse for min del – vi holder nemlig på å flytte!

Det kan hende dere har fått det med dere, men før jul kjøpte vi oss altså et rekkehus på Nesodden, og nå nærmer det seg flytting. Før det skal vi dog ha fire uker hvor vi blir litt nomader, uten at jeg skal gå inn på alle de kjedelige detaljene rundt det, men fra 17. februar er vi forhåpentligvis på plass i huset. Akkurat nå sitter jeg  i en nedpakket leilighet på Grønland i Oslo, kasser med kjøkkenutstyr, bøker, minner, sko og lamper, og kjenner etter om jeg er vemodig. Jeg er egentlig ikke det, jeg bare gleder meg helt enormt til å flytte ut til Nesodden, komme på plass i huset, våkne hver dag med utsikt over Bunnefjorden og en deilig uteplass både foran det store kjøkkenet og bak huset opp mot skogen.

Det det også betyr, at vi skal være nomader de neste fire ukene, er at jeg ikke har så mange steder å utvikle noe oppskrifter som kan blogges. Kanskje litt på hytta og litt hjemme hos foreldrene mine de dagene vi skal være der, men i all hovedsak: Ingenting. Jeg har litt klart, og jeg skal fortsette å lage disse ukemenyene, så det blir ikke stille. Kanskje jeg skal skrive noen artikler om råvarer eller metoder? Er det noe spesielt dere har lyst til at jeg skal skrive om? Legg igjen en kommentar!

Og så, over til ukemenyen. Det er fortsatt kaldt ute, så vi fortsetter med godt og varmende, gjør vi ikke?

Ukas gryte: Linsegryte med kikerter og grønnsaker

Det blir aldri for mange variasjoner av linsegryta! I denne bruker jeg både kikerter, gulrot og blomkål, i tillegg til mangold. Mangold kan være litt vanskelig å finne nå midt på vintern, men du kan helt fint bruke grønnkål eller spinat istedet, uten at det er noe problem. Denne er supergod med litt brun eller rød ris ved siden av, i tillegg til noen sprøstekte papadums.

Jaja, dere.. Da er høsten her, da? Ikke noe annet enn å gjøre enn å røre sammen en diger linsegryte med kikerter og grønnsaker, da!

Ukas pasta: Tagliatelle med pesto, bakt blomkål og karamellisert løk

Når vi først er på blomkål, må denne pastaen med! Jeg er så glad i bakt blomkål, og bruker det til så og si alt. Denne pastaen er fra den sommeren vi var en måned i Berlin, og er ganske så dekadent, med både bakt blomkål, pesto, friske urter og karamellisert løk. Kanskje kvelden med denne er kvelden du inviterer noen på besøk? På bildene er den med parmesan, da denne ble laget før vi sluttet å spise melkeprodukter, men det er ingenting å veien for å droppe den. Masse smak i alt det andre.

Pasta med pesto og bakte grønnsaker

Ukas pizza: Grov pizza med spinat og artisjokk

Grov pizza med et skikkelig umamibombe av en topping, med spinat, artisjokk, pinjekjerner og Not Parm (ja, som vanlig, kjekt å ha et glass stående med denne!). Denne oppskrifta ble til på en hyttetur med familien hvor vi hadde smakskonkurranse på pizza uten ost, og denne gikk av med seieren! Du finner den også i boka mi, forresten.

Pizza med grov bunn, spinat og artisjokkherte - yum!

Ukas asiatiske: Salat med risnudler og peanøttsaus

Vi har jo begynt litt forsiktig på asiatisk mat tidligere uker, med en salat, litt tofu forrige uke og en peanøttsaus. Vi spiser mye asiatisk, både fordi vi synes det er himla godt, men også fordi at når noen koder knekkes tar det fryktelig kort tid og krever ikke så mye. Det blir derfor litt asiatisk hver uke fremover, slik at dere kanskje ikke synes de oppskriftene er fullt så skumle – jeg synes nemlig disse oppskriftene fortjener å bli lest liiiitt mer enn de gjør i dag! I denne salaten kan du bruke resten av gulrøttene fra suppa.

Alt du trenger for å lage asiatisk salat er en kniv, en bolle, og kokende vann. Dødsdigg med peanøttsaus!

Ukas drikke: Hjemmelaget masala chai

Fordi det ikke er noe som føles bedre enn å krype opp i sofaen når det er litt kaldt, med en kopp masala chai som du attpåtil har laga sjæl. Det er lettere enn du tror, og i tillegg er det en av de triveligste gavene å gi bort!

Chai betyr te, og masala chai betyr snø, vinter, jul og sofakos. Her er oppskriften på din egen blanding!

Ukas rest: Restene!

I denne ukemenyen åpnes det faktisk ikke for så veldig mange rester. Du kan lage en større porsjon av både gryta og pizzaen enn du tenker at du trenger, og ha det til lunsj eller middag en ekstra dag. Eller fryse det ned, begge disse er helt fine å fryse. Når det gjelder salaten er det jo noen emballasjebegrensninger der, men risnudlene og smakssammensetningene får du bruk for igjen i neste uke, og tro det eller ei: Friske grønnsaker er som vi har snakket om tidligere en skikkelig snack, for eksempel sammen med hummus.

Ha en herlig uke, godtfolk!

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Astri

    Jeg hadde satt veldig stor pris på om du blogger om hvilke produkter du bruker, altså hvilke merker de ulike krydderne, tahinien, nøttesmøret etc har. Smaken blir ofte annerledes når man anvender ulike merker, og kvaliteten varierer jo også. I tillegg hadde det vært supert om den erfarne hjernen din kan trylle frem erstatninger til produkter som ikke finnes i hele landet.

    Jeg bare krever og krever;)

    • Hei! Det kan jeg prøve å få til. Takk for innspill!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.