Veganske pizzasnurrer med masse god næring - og masse god smak!
Middag

Pizzasnurrer med tomatsaus (og masse næring!)

4 comments

Vi er tydeligvis in the habit of challenges for tiden, for vi har gitt oss selv en ny utfordring her i heimen: Lag pizzasnurrer som både smaker og godt, og som er relativt komplett i næringsinnholdet. Oh yes. Challenge accepted!

Vegansk
Mengde: Ca 3 brett med pizzasnurrer
Arbeidstid: 1-2 timer ink hevetid

Det er mange av dere som har spurt meg om gode og næringsrike lunsjalternativ i det siste, og vi har samtidig snakket mye om det hjemme. Det å gå over til et 100% plantebasert kosthold er ofte mye lettere hjemme enn det er ute, og frokost og lunsj er spesielt tricky, synes jeg. Selv er jeg utrolig bortskjemt med en arbeidsplass som tilpasser absolutt alle sine preferanser og diettvalg til varmlunsj hver eneste dag (Emma, du holder oss flytende!), men det er jo ikke alle som har det sånn. Så, vi, altså Øystein og jeg, har pønsket på lunsj for tiden.

Øystein er, mer enn hva jeg kan finne på å være, veldig opptatt av at hvert måltid skal være fullgodt i næringsinnholdet. Å bare spise brød eller pasta uten proteinkilde er ikke bra nok. Og det har han jo helt rett i. En dag her og der går selvfølgelig bra, men protein, det er viktig. Det er det som gjør at vi har nok styrke og energi til å klare alt vi skal klare i løpet av en dag.

Veganske pizzasnurrer med masse god næring - og masse god smak!

Så. Vi har snakket mye om pizzasnurrer, for det er jo utrolig kjekt å bake et lass av, og ha i fryseren. Men veganske pizzasnurrer er ofte litt tomme på næring, når de bare består av en ren tomatsaus og deig på 100% hvete. Dessuten kan de være litt fattige på smak. Med andre ord: Et prosjekt ble født.

Resultatet var ganske enkelt. Vi har tatt samme metodikken som med denne pastasausen, som inneholder gulrot og røde linser: Gjemme bort næringa i sausen. Deigen er basert på pizzadeig, men den inneholder både spelt og grovbakst i tillegg til hvete. Det tar litt tid å lage full omgang av dette, men til gjengjeld har du fryseren full av rett-i-hånda-lunsj eller kjappe middager, spesielt om du lager en grønn salat ved siden av. De er prøvesmakt både nystekte, kalde, og oppvarmet, og har fått godkjent-stempel i alle sammenhenger. Det ble også igjen litt saus da vi lagde disse, den kan du spise til middag sammen med nykokt spaghetti!

Veganske pizzasnurrer med masse god næring - og masse god smak!

Deig

7,5 dl fingervarmt vann
3/4 pose tørrgjær
1 ts salt
1 ts sukker
1 ss olivenolje
ca 400 gram speltmel*
ca 100 gram grovbakst*
ca 300 gram hvetemel*

*Det var Øystein som lagde deigen, og det eneste han målte, var vann og gjær. Det var min feil, jeg glemte å si fra at dette skulle blogges. Det viktigste er at du får en deig som har litt mer spelt/grovbakst enn hvetemel, og at den til slutt slipper bollen når du jobber med den. Om du vil ha klassisk pizzadeig finner du det her, og om du vil ha en med sammalt hvete istedet for spelt finner du det her.

Fyll

1 gul løk
4-5 hvitløksfedd
1/2 rød chilli
1 gulrot
1/2 fennikel
1 rød paprika
1 stor håndfull friske urter, gjerne persille eller basilikum
1 ts tørket oregano
1 boks grovhakkede tomater, type god
1,5 dl tørre røde linser
ca 2 dl vann
1 ts sukker
1 ts salt
1 ts pepper
Olivenolje
Nøytral olje til steking
Noen ss Not Parmesan (valgfritt)

Start med å sette deigen. Rør ut gjær, salt, vann og olivenolje i fingervarmt vann, og start med grovbakst og spelt. Rør inn hvetemel til deigen slipper bollen og er lett å elte på kjøkkenbenken. Ha deigen tilbake i bollen, og sett den til heving. Det kan du for eksempel gjøre ved å ha varmt vann i kummen, og sette bollen nedi med et håndkle over, da hever den raskt og godt.

Mens deigen hever, lager du fyllet. Her kan du virkelig renske kjøleskapet for restegrønnsaker – dette skal kjøres i en blender etterpå uansett, så hiv oppi alt du kan forestille deg er godt i en tomatsaus (fasit: Det aller meste. Jeg tror feks oliven blir veldig godt). Jeg synes fenikkelen og persille gjør seg godt her, det samme med chilli. Bruk ønsket mengde hvitløk og chilli – disse er forholdsvis milde, men rike på smak.

Start med å sautere løken til den er gylden, i litt nøytral olje. Når løken har blitt myk og litt gylden, ha over chilli og hvitløk, samt gulrot, paprika og fennikel i skiver/biter, eventuelt andre grønnsaker du vil bruke Størrelsesordenen her er ikke så farlig, det skal somsagt blendes. La det sautere på medium varme i 5-10 minutter til alt er blankt og begynner å bli mørt.

Ha over vann, tomat, 1 ss olivenolje, urter/krydder og tørre, røde linser. Rør rundt, og sett på lokk. La det småkoke i 15-20 minutter, rør med jevne mellomrom, til linsene er møre og mesteparten av væsken er kokt inn. Smak til med salt og pepper, evt sitron om du vil ha litt mer syre. Kjør den til en jevn masse i en blender eller matmølle.

Elt pizzadeigen, og del den i tre like store emner. Kjevle de ut til store firkanter. Legg på fyll, men la det være igjen 4-5 cm på langsidene, slik at du klarer å brette. Ta den langsiden som er nærmest deg og legg 1/3 over resten av flaten, før du ruller resten innover, fra deg. Du kan også bruke litt plantemelk for å “lime” sammen deigen i skjøten. Skjær rullen i stykker på 3-4 cm, og legg de med snittflate ned på et bakebrett med bakepapir. Trykk de ned, så de blir flatere og større, med ca 1 cm høyde. Dette kan bli litt klissete, men det går fint til slutt.

Pensle kantene på snurrene med olivenolje, og strø evt over Not Parm på toppen. La de gjerne etterheve på benken i 10-12 minutter før du setter det første brettet inn i ovnen, på over- og undervarme og 200 grader. Du ser når de er ferdige – de er gyldne i kantene og ser ut som en pizzasnurr. Fortsett med brett to og tre, som kan etterheve på benken mens det første steker. Avkjøl på rist.

Veganske pizzasnurrer med masse god næring - og masse god smak!

4 Comments

  1. Har du noen idé om ca hvor mange pizzasnurrer denne oppskriften gir? :)

  2. Jeg lagde disse i går!! Tusen takk for oppskriften! Jeg ble bare litt usikker på hvilken temperatur de skulle stekes på, er jeg blind?! Satte ovnen på 225, men hadde mest hell på rundt 240 på neste brett. De ble veldig gode, selv om mine ble svært grove (min feil) og jeg kunne vært rausere med krydderet! Elsker å ha dette liggende når man bare trenger rask mat. Takk igjen!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.