Spaghettigresskar
Råvarer

Spaghettigresskar

5 comments

Et gresskar som blir til noe som ligner på spaghetti når det er varmebehandlet? Could it really be true? Jeg måtte selvfølgelig prøve.

Det første jeg da måtte gjøre, var å finne et spaghettigresskar. For tro meg, de er ikke så lette å finne. Jeg har leita på alle grønnsaksbutikkene i Oslo uten å finne et eneste et, men hos Lokal Kolonial i Horten, der vettu, der hadde de spaghettigresskar!

Så, hva er egentlig spaghettigresskar? På engelsk heter det spaghetti squash, så en vanlig feiltolkning, i likhet med andre typer gresskar som heter squash på engelsk, er å tro at du skal ha en squash. Det vi på norsk kaller squash heter zucchini på engelsk, så hello til nok en grønnsaksforvirring. Deretter er det heller ikke slik at ethvert gresskar vil oppføre seg på som spaghettigresskaret. Flaskegresskar vil for eksempel ikke tråde på seg samme måte. Det er det bare spaghettigresskaret som gjør.

For ja, gresskaret gjør dette helt på egen hånd. Etter at innholdet har blitt varmt, blir det trådete. Det ser ut som spaghetti. Men.. tusenkronersspørsmålet alle lurer på?

Spaghettigresskar

Smaker det som spaghetti?

Nei. Selvfølgelig ikke. Det er riktignok likt i farge og i form, men smaken på spaghettigresskaret er fortsatt nærmere gresskar enn det er spaghetti. Men det er en good as any grønnsaksbasert erstatning for den hvetebaserte spaghettien. Og, du trenger ikke spiralizer eller noenting. Bare en ovn.

Som de fleste andre gresskar har det en mild smak, og på grunn av formen sin kan det være finfint å bruke det som sidedish til curry og gryter, istedet for feks ris. Det stjeler ikke oppmerksomhet fra andre godsaker på tallerkenen, men bidrar godt til å fylle magen. Du kan også bruke det som fyll i en form som skal bakes i ovn, eller spises som den er, med litt olivenolje, salt og pepper, friske urter.

Så.. How?

Det er flere måter å forberede gresskaret på. Du kan bake det helt, og dele det etterpå, ta det i mikrobølgeovnen (!), eller min kombinasjon, delt i to, dampet og bakt i ovn. Mer detaljert:

Del gresskaret i to. Det har hardt skall, og du må bruke en skarp kniv, så vær forsiktig. Det sklir lett! Del det i to på langs, og bruk en skje til å skrape ut den trådete kjernen med frø. Fyll en ildfast form med litt vann, ca 1 cm, og legg halvdelene med snittflaten ned i formen. Sett den i ovnen på 200 grader (ikke varmluft). La det stå i ovnen i 30-45 minutter, ta det ut og snu det med snittflaten opp. Bruk en gaffel til å “raspe opp” spaghettitrådene.

Spaghettigresskar

Og voila! Du har spaghettigresskar klart til å brukes til det aller, aller meste.

5 Comments

  1. Spaghettigresskar ❤️❤️❤️❤️ Mamma hadde det i åkeren hjemme for mange, mange år siden, men siden det har jeg ikke sett det noe sted. Gleder meg sånn til at jeg kan dyrke mitt eget spaghettigresskar. Det er så godt!

    • Så herlig! Fikk lyst til å dyrke noen slike selv istedet for vanlige gresskar i år :)

  2. Takk for oppskrift. Smakte spaghettigresskar en gang i Frankrike for 10 år siden og har lett etter det i Norge siden da. Plutselig dukket det opp på Sagene. Innmari godt med fløtesaus og bacon også.

  3. Lene M Johannessen

    Hei! Hvor i Horten fant du spaghetti squash? Var det på Rosalinda? Spiste det mye da jeg bodde på Hawaii.

  4. Marit

    Ser innlegget er noen år gammelt, men i år har de spaghettigresskar på Linnestad Gård i Ås :) De selger bl.a. fra gården og på REKO-ringer.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.