Denne ukemenyen har jeg tenkt til å bruke på å introdusere en ingrediens som kanskje ikke er helt kjent for alle: Miso.

Mitt første møte med miso var, som det sikkert er for mange andre, misosuppe på sushirestaurant. Og, om jeg skal være helt ærlig, synes jeg ikke det var sånn umiddelbart knallgodt. Det kan ha hatt noe med at det var uvant å gjøre, men det kan også ha hatt noe med at, vel, suppa ikke var så god i utgangspunktet. Nå er jeg imidlertid veldig glad i miso, og bruker det i både det ene og det andre.

Hva er miso?

Miso er en veldig klassisk japansk smak, og er for mange et veldig fint første møte med fermentert mat. Miso lages nemlig ved at soyabønner fermenteres, enten alene, eller sammen med andre råvarer – som bygg eller ris. Ulike kombinasjoner gir ulike typer miso. Miso er et prakteksemplar av umami-smaken, og er en av de få smakstilsetningene jeg mer enn gjerne spiser som den er. Å smake på ulike misotyper er noe av det morsomste jeg har vært med på. Det finnes altså en bunke ulike typer, og de brukes i alt fra enkle supper til smakstilsetninger og marinering. Du får kjøpt misopaste i de aller fleste helsekostbutikker nå for tiden – men pass på at du ikke kjøper misosuppe-pulver, det er ikke det samme som ren miso. Miso holder seg lenge i kjøleskap så lenger du holder den tett, så jeg håper du går ut og kjøper deg en pakke for å teste ut denne ukas ukemeny. Om miso er nytt for deg anbefaler jeg å starte med hvit eller lys miso, den er mildest og lettest å bruke.

Ukas suppe: Enkel misosuppe

Når miso brukes i suppe, skal det faktisk ikke koke. Når krafta er ferdig, putter du en kopp nedi gryta og tar ut, rører ut misopaste i den, og heller det tilbake igjen i gryta og lar det blande seg. Da er suppa ferdig. I denne kan du bruke hva som helst av grønnsaker du er glad i, og gjerne hvetenudler. Todu er godt oppi. Dette er en fin hverdagssuppe, og en fin måte å bruke opp grønnsaksrester på.

Aldri tro at du ikke kan lage misosuppe! Because you can!

Ukas tofu: Stekt tofu med nudler og ingefær- og misosaus

Denne oppskriften er faktisk med i boka mi! Dette er en superenkel måte å lage en superfin middag på, så om du vil invitere noen på middag denne uka, ville jeg servert dette. Sausen er enkel å lage, og tofuen og nudlene lager seg selv. Litt vårløk og sesamfrø på toppen, og festen er i gang.

SAMSUNG CSC

Ukas dressing: Ranch

Jeg veit det er midt på vintern og sånt, men en god salatdressing hører ikke nødvendigvis sommeren til! Denne er super på grønn salat og bakte grønnsaker, men den er også helt topp som dip til grønnsaker, så denne fungerer også som ukas snack.

Lag din egen, veganske ranch-dressing - perfekt til salat og som dip!

Ukas burger: Bokhveteburger med slaw

I og med at vi allerede er på de litt vrange ingrediensene denne uka, tenkte jeg å ta frem igjen denne bokhveteburgern med kinakålslaw og srirachasaus. Bokhvete er kanskje ikke noe du har liggende i skapet, men det bør du! Navnet i seg selv er misvisende; bokhvete er nemlig ikke hvete, det er ikke engang et korn, men en slags liten nøtt. Dermed er det glutenfrie burgere på gang.

Oh hello there, my burger love! Dette er veganske, asiatiske burgere (!) av bokhvete. Oh yes.

Sånn, det var ukas oppskrifter for denne gang. Sånn ellers har vi fortsatt ikke flyttet inn i huset, men når neste ukes ukemeny publiseres, da er vi faktisk på plass. Så da gjenstår det bare å pakke ut alt kaoset og komme i orden, sånn at jeg kommer meg i gang igjen på kjøkkenet, og får snekra sammen noen nye oppskrifter til dere også.

Ha en fin uke!