Det er ingenting som slår en tallerken med vegansk pasta bolognese. På ordentlig.
Middag

Pasta bolognese med linser

Nivå Enkel 15 comments

Du vet de ukene hvor du bare har lyst på pasta hele tiden? Nei? Jo? Ikke si det bare er meg! Forrige uke var en sånn uke, og en av rettene jeg hadde ekstremt lyst på var en sabla god pasta bolognese. Så sånn ble det.

Vegan
Mengde: 2-3 porsjoner
Arbeidstid: ca 45 min totalt

Det er lite som er mer klassisk spaghetti enn spaghetti med bolognesesaus for meg. Jeg tror faktisk det er et av mine første minner som har med mat å gjøre (jeg vet jeg sier det ofte, men uansett), for som jeg jo har skrevet om flere ganger før, har vi hytte i Stavern. Det var der vi var – og er – i sommerferien. Og da jeg var liten, var det en restaurant som het Piraten midt i byen. De hadde en grønn port mellom to bygg, og var vel egentlig bare en bakgård med overbygg, og det vokste grønne planter oppetter alle veggene og takene, og nå og da kom det selvfølgelig en (litt skummel) pirat frem fra hjørnene. Der fikk jeg alltid lov til å spise pasta bolognese. Eller pasta med kjøttsaus, som det vel helst var.

Poenget mitt er, de aller fleste har et forhold til pasta bolognese. Det er meningen at den skal være mørk og kraftig på smak, og også i fargen. Tomatene skal bli så varmebehandlet og karamellisert at de smelter og blir umami-bomber. Umami er nemlig kjernen i en god bolognese, har du ikke umami har du ikke bolognese, og det er vel kanskje nettopp derfor noen tenker at det er vanskelig å lage en god, vegansk, umamibombe av en bolognese. Men! Det er det jo ikke, for som vi alle vet: Det finnes masse umami i plantebaserte råvarer, det gjelder bare å vite hvordan de skal brukes.

Mirepoix

I denne oppskriften er det en klassisk mirepoix som starter ballet, før umami-representantene urter, rødvin og tomatpure joiner dansen. Deretter kommer umami-kongen av dem alle, sopp, og så kommer tomatene. Deretter er det bare å la dette koke for seg selv, frem til væskemengden er redusert, linsene er ferdigkokt (protein og tyggemotstand hører til), og pastaen er klar. Jeg foretrekker spaghetti til bolognese, men her går det meste, altså.

En ting er derimot viktig når det gjelder pastaen: Du må helle av vannet rett før den er al dente, og så ha den over i pastasausen. Den skal bli soaked i saus, dette med at bolognesesausen skal serveres som en klatt på tørr spaghetti, det er vi ferdig med på nittitallet.

Du kan ha litt basilikum på toppen, eller ristede pinjekjerner om du vil. Jeg nøyde meg med noen teskjeer Not Parm av valnøtter (kommer oppskrift på den også snart, i mellomtiden har du en med cashewnøtter her).

Når det gjelder linsene: De koker tørre i sausen, og for at de ikke bare skal bli til mos, må du bruke linser som holder formen etter de har kokt. Det betyr at klassiske røde og grønne linser utgår. Jeg bruker små, brune linser i denne oppskriften. Om du ikke finner noe annet enn røde og grønne, bruker du ferdigkokte grønne, men da må sausen få koke inn i ca 30 min før du har dem oppi, og lar de koke med i fem minutter før servering.

Det er ingenting som slår en tallerken med vegansk pasta bolognese. På ordentlig.

Spaghetti bolognese med linser

1 gul løk
2 stangselleri
1 gulrot
1 dl rødvin
2 ss tomatpure
1 ss soyasaus
1 ts rosmarin
1 ts timian
1 ts salvie
1 ts sukker
1 dl finhakket sopp (kantarell, portobello, aromasopp)
1,5 dl brune linser
500 gram grovhakkede tomater på boks
2-3 dl vann
2 ss olivenolje

Salt og pepper

Bruk en tykkbunnet gryte med lokk. Finhakk løk, gulrot og selleri i små biter, mens olivenoljen varmes opp. Når du bruker olivenolje er det viktig å ha lav varme, for den skal ikke bli glovarm, da blir den bitter. La mirepoix-blandingen surre med olivenolje og en klype salt i 5-7 minutter, frem til blandingen er mør og har sluppet mye væske.

Rens og finhakk sopp – jeg brukte kantarell fra fryseren – og ha den oppi gryta. La det surre med til den har sluppet all væsken.

Når det gjelder urtene, liker jeg å både ha dem oppi tidlig og mot slutten, fordi de gir fra seg ulike aromaer ettersom hvor lenge de har fått koke med. Ha derfor oppi både rosmarin, timian og salvie nå, men ikke rydd det bort helt enda, smak deg frem senere. La urtene sautere i oljeblandingen et lite minutt, før du har over rødvin. La den koke inn til alkohollukten er borte. Ha deretter i tomatpure, soya og sukker, og rør godt, og la det sautere i 4-5 minutter, til smakene setter seg godt. Har du en god, tykkbunnet gryte gjør det ingenting om det setter seg litt i bunnen – det er masse smak i det, så lenge det ikke brenner seg, og det får du rørt inn senere.

Ha oppi tomater, vann og tørre, skylte linser, og la det koke opp. Det skal småputre til linsene er møre, ca 30 minutter. Rør rundt innimellom, og spe evt med litt vann, om det ser ut som det blir tørt oppi der. Smak til med salt og pepper, og evt flere urter etterhvert.

Kok spaghetti, hell av vannet, og ha pastaen rett oppi sausekjelen, rør godt rundt, og server!

Det er ingenting som slår en tallerken med vegansk pasta bolognese. På ordentlig.

15 Comments

 1. Går det an å bytte ut stangselleri med noe annet i denne oppskrifta? Jeg ELSKER pasta bolognese, men har en samboer som nekter å spise stangselleri – han mener bestemt at det smaker giftig. Samme med persillerot.

  • Det er mange som sier det der, men helt ærlig, det går ikke an å dømme selleri i en bolognesesaus på smaken av rå selleri. Den forandrer fullstendig smak, og som jeg skriver er den i oppskriften en del av mirepoix, blandingen som setter grunnmuren for de andre smakene. Du får ikke samme funksjon med andre grønnsaker, men du kan droppe den – og miste en smaksdimensjon. Jeg tør faktisk vedde på at samboeren ikke vil ense smaken av selleri (bare finkutt den nok!) i den ferdige sausen. ;)

 2. Okei, jeg må bare fortelle at jeg lagde denne i helga, og fikk overtalt samboer til å la meg bruke stangselleri. Og så blei det helt fantastisk godt! Både han og jeg elska bolognesen, den hadde en fantastisk dybde, og ikke engang samboer med stangsellerifobi klarte å smake at det var hele to stykker oppi. Suksess!

 3. Christina

  Hva kan man bruke istedenfor rødvin? (alkoholfritt)

  • Tja – den tilfører umami sammen med tomatpure, soya og soppen. Alkoholen koker dog bort, så det er ikke alkohol i gryta. Om du ikke vil bruke vin går det an å bruke litt balsamico istedet.

 4. Blir det èn sånn go green-boks grønne linser hvis jeg skal bruke ferdigkokte? :) og tror du oliven passer oppi her eller blir det helt feil?

  • Jeg tror du fint kan bruke både en og to jeg! De er jo ikke så store. Og oliven tror jeg er knallgodt oppi!

  • Lagde den i går og den ble kjempegod! Spiste restene i dag, og det var faktisk nesten bedre. Kommer absolutt til å lage denne flere ganger. Til informasjon står det ikke i framgangsmåten når sukkeret og soyasausen skal i.

  • Det har du rett i – det la jeg merke til selv her om dagen, da jeg skulle lage den på nytt. Ups! Skal fikse :) Det er jo strengt tatt ikke så viktig, så lenge det kommer i. Fint med gryter som skal koke, sånn sett.

 5. Maria

  Denne oppskriften er kjempegod! Takk for at bloggen din reddet meg da jeg måtte koke vegansk/laktosefri/glutenfri mat til sultne gårdsarbeidere i sommer! Pastaer som denne gjør overgangen til vegetarisk kosthold 6 dager i uken så mye lettere for meg. Men: hvis man vil servere denne til noen som er allergisk mot sopp: har du forslag til noe som kan erstatte soppen, eller ville du bare laget den uten? Takk! (:

  • Hei! Tusen takk for at du forteller meg at bloggen redda deg i sommer, det blir jeg skikkelig glad av! Soppen er der for å sikre trippel umami, men jeg tror den klarer seg helt fint uten også, det er såpass mye umami-snask oppi her at det skal nok gå fint :)

 6. Inger

  Håh, så god! Jeg tømte bunnen av grønnsaksskuffen så det ble litt pastinakk og rødbet i tillegg, pluss en gammel, vissen jordskokk, en bunt slapp vårløk og masse hvitløk, og jeg hadde ikke tomatpuré, så jeg finhakket et par soltørka tomater i olje, men det ble så bra!
  Familien er vanligvis ikke så happy for linser, men denne slukte de hele gjengen, og insisterte på å få med restene i matboksene i morgen. Takk!

 7. Gleder meg til å prøve denne!! Slurp! Hva tror du om å ha litt trøffelolje i? Pleie aldri å bruke det i tomatbaserte ting men tenkte kanskje det kunne gi enda en ekstra umamiboost? Eller vil det kræsje litt kanskje?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.