Enkel chili con tofu

Dette er historien om hvordan planen om å lage min egen oppskrift på chilli sin carne endte opp med å bli en helt ny chilli con tofu.

Vegansk
Mengde: 2-3 porsjoner
Arbeidstid: ca 40 min

Et av de vanskeligste spørsmålene å svare på som matblogger er hvor jeg henter inspirasjonen min fra, og hvor ideene kommer fra. Det kjedelige svaret er at jeg egentlig ikke helt vet, for det bare skjer. Som alle andre som holder på med hva-det-nå-enn-er blir jeg inspirert av det rundt meg, det jeg ser, bilder jeg ser, råvarer jeg kommer over, instagram og snapchat, andre matbloggere, tv-program, you name it. Og så er det jo å oversette det til noe som faktisk skal lages, og det er jo da matkunnskapen kicker inn. Finne smaker som passer sammen, etterhvert lære seg noe om ulike mattradisjoner, hva råvarer gjør med hverandre, hva som skjer med dem i ulike tilberedningsteknikker, mathistorie (kjempeviktig, synes jeg!), og øvelse, øvelse, øvelse.

I forrige uke skulle jeg lage min egen oppskrift på chilli sin carne med bakt søtpotet (jeg elsker bakt søtpotet. Jeg vil spise bakt søtpotet hele tiden for tiden), men så hadde vi ikke søtpotet. Og vi hadde heller ikke tomat på boks. Og sånne ting blir en utfordring snarere enn et hinder for meg, så da var det bare å sette i gang og lage en ny variant av chili sin carne.

Chili kan lages veldig enkelt, eller veldig omstendelig. Jeg pleier å velge et sted midt mellom, for det trengs noen trappetrinnsteg og ulike råvarer for at den dype, deilige, umami-smaken skal få komme frem. I en tradisjonell chili med kjøtt er det jo mye kjøttet som står for umamien, så her må vi jobbe litt for at det ikke skal bli en tam og syrlig tomatgryte. For det er ikke det chili er! Chili er varmt, både i smak og krydder, chili er umami som leker seg, chili er gode proteiner, chili er flere kryddere som kompletterer hverandre, chili er ulike konsistenser i samme gryte. Og ikke minst er chili himla digg.

Det første som skjedde var at jeg lagde en batch meksikansk krydderblanding, som vi for enkelthetsskyld kan kalle tacokrydder, for det er jo stort sett de samme krydderne som går igjen. Disse, i kombinasjon med tomatpure og kakao fra mørk kokesjokolade, danner grunnlaget for umamigryta chili con tofu. Tofuen på sin side stekes separat med et tynt lag av maismel, eller potetmel, for å få en digg crunchy overflate, som spiller godt på lag med den tomatbaserte chiligryta.

Chilli sin carne, eller chili con tofu? Det handler jo om å fylle på istedet for å trekke fra, så vi sier chili con tofu!

Chili con tofu

1 gul løk
1 rød chilli
3-4 hvitløksfedd
1 ss tomatpure
2-3 store, røde tomater
1 pk blandede bønner
Koriander (stilker først)
1-2 ts tacokrydder*
1-2 biter mørk kokesjokolade
Salt
Lime

1 pk tofu
maismel eller potetmel
Nøytral olje

Finhakk løk, og ha den i en tykkbunnet gryte sammen med en spiseskje nøytral olje og en klype salt. La den bli fin, myk og mør i 5-6 minutter, før du har oppi finhakket chilli og hvitløk. Denne blir ganske sterk med mine mål, så kutt ned på chillimengden både frisk og i krydderblandingen, om du ikke vil ha det superhot. Finhakk korianderstilkene også.

Ha chilli, hvitløk og korianderstilker over i gryta, og la det surre i et par minutter, før du har oppi krydderblandingen. La det sette seg godt i løkblandingen, og surre et par minutter før du fortsetter. Rør deretter inn tomatpureen, og la den også surre et par minutter, før du har oppi friske tomater som du har kuttet i store biter, og en bit kokesjokolade. Rør rundt, skru ned varmen, og sett på lokk – nå skal tomatene koke “i stykker” og blande seg godt med krydderne som var i gryta fra før. Gi den 10-15 minutter i fred.

Smak deg frem med salt, evt sukker om tomatene fortsatt er litt bitre, og evt mer tacokrydderblanding. Skyll bønnene, og ha dem oppi gryta.

Del tofuen i biter, bruk gjerne hendene og riv den i stykker, og bland den lett med en spiseskje maismel eller potetmel og en halv teskje tacokrydder, og stek den raskt i en varm panne med nøytral olje.

Server gryta med tofu på toppen, en skvis lime og frisk koriander. Nachos, ris, guacamole og fruktsalsa er også godis ved siden av.

Chilli sin carne, eller chili con tofu? Det handler jo om å fylle på istedet for å trekke fra, så vi sier chili con tofu!

← Previous post

Next post →

4 Comments

 1. Nathalie

  Hei! Har nettopp begynt å spise tofu, og digger chili sin carne, så denne er midt i blinken! Men har to spm.:
  1. Kan man bruke annet mel enn potetmel/maismel? F.eks hvete eller kikertmel?
  2. Går det fint å fryse denne retten?

  • Så bra!
   1; du kan panere i igrunn hva som helst, eller la være.
   2, ja, men uten tofuen isåfall :)

 2. Maria

  Hei, kan man bruke halloumi i stedet for? Og hva er egentlig forskjellen på Tofu og halloumi når det gjelder bruksområder?

  Mvh Maria

  • Tofu og halloumi er to helt forskjellige ting som ikke kan brukes om hverandre. Les kapitlene om tofu på bloggen. Halloumi er en ost – tofu er ikke. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.